M. Jankovská - psychiatrické diagnózy ju spravili nespôsobilou
12 | 10 | 2021 I Eka Balašková

O Bývalej štátnej tajomníčke Ministerstva spravodlivosti Monike Jankovskej (50) sa napísalo množstvo informácii. Šokujúca bola informácia o pokuse o samovraždu. Pluska má k dispozícii niekoľko znaleckých posudkov o jej zdraví.



Nespôsobilá zúčastniť sa vyšetrovania

Vyhotovenie posudkov financoval Jankovskej advokát Peter Erdös, pretože jej zdravotný stav bol niekoľkokrát spochybnený. Erdös pre Plusku potvrdil: "Znaleckým psychiatrickým vyšetrením sme chceli preskúmať, či znalec odporúča, aby sa moja klientka zúčastňovala výsluchov, pojednávaní alebo akýchkoľvek úkonov pred orgánmi činnými v trestnom konaní alebo súdom." Vzápätí vysvetlil, že o posudky požiadali, nakoľko sa Jankovská zo zdravotných dôvodov necíti byť spôsobilá zúčastniť sa týchto úkonov. Mohlo by to negatívne ovplyvniť jej zdravotný stav.

"Nebite Igorkovho voliča", alebo desivých päť a pol miliárd schodku v návrhu rozpočtu
Juraj Draxler sa chytá za hlavu po tom, ako si prečítal informáciu o dohode koalície na návrhu štátneho rozpočtu. "Nejde len o ten rekordný schodok, takmer 5 percent HDP (5,5 miliardy eur). Ale je to schodok v čase, keď tu už dávno mali vo veľkom... Čítať ďalej
12 | 10 | 2021 | Ivan Brožík

Neúčasť odporučil aj psychiater

V znaleckom posudku z júna tohto roku, ktorým disponuje Pluska, sa píše: „Pacientka je v súčasnej dobe v ambulantnej psychiatrickej starostlivosti, ambulantný psychiater predbežne neodporúča účasť na vyšetrovacích úkonoch.“ Vážne diagnózy zistili aj v trenčianskej Nemocnici pre obvinených a odsúdených, ako aj na psychiatrickom oddelení FNsP v Trenčíne. V posudkoch sa má písať o depresii, samovražedných úmysloch a o anorexii.
Obžaloba v kauze Fatima

Napriek vážnym diagnózam vyšetrovateľ Úradu špeciálnej prokuratúry vzniesol obžalobu na Jankovskú, exšéfa protikorupčnej jednotky NAKA Roberta Krajmera a svata Jankovskej, Petra Vaska.  Obžalovaní boli v auguste, v kauze baru Fatima.
Nevyužili dva termíny

Vyšetrovateľ prípadu Peter Juhás pre TV Markízu uviedol, že Jankovská a jej advokáti dostali dva termíny na preštudovanie spisy. Nevyužili ani jeden, čo Juhás vyhodnotil, že Jankovská svoje právo nevyužila. Jankovskej advokát sa však v Pluske ostro ohradil: "Je to vec, kde bola aj vo väzbe, je to vec, kde Vida neustále mení výpovede. Je to pre mňa zarážajúce, že táto obžaloba bola podaná, vzhľadom k tomu, že tým, že bola podaná, došlo k závažnému procesnému pochybeniu aj na strane orgánov činných v trestnom konaní (OČTK) aj dozorujúceho prokurátora," vyjadril sa Erdös a dodal: “Požiadala vyšetrovateľa, že v súčasnosti sa vzhľadom na jej zlý zdravotný stav necíti byť spôsobilá preštudovania vyšetrovacieho spisu, predložila správu ošetrujúceho lekára, ktorý jej neodporúča účasť, z dôvodu možného zhoršenia zdravotného stavu. V rámci tejto žiadosti uviedla, že tohto práva sa nevzdáva a keď bude zdravotné spôsobilá, preštudovať vyšetrovací spis chce. Napriek tomu jej žiadosti nebolo vyhovené, i keď ide o jedno zo základných práv obvineného po skončení vyšetrovania. Týmto došlo zásadným spôsobom k porušeniu práva na obhajobu obvinenej. Je to osobitné ustanovenie v Trestnom poriadku, ktoré prináleží výlučne obvinenému", uzavrel Erdös .

Harabin: zatiaľ globalisti Čaputovú držia. Potom ju Sorošovci hodia cez palubu, tak ako Kurza
Štefan Harabin vidí paralelu medzi tým, ako vyhral voľby v Rakúsku S. Kurz a ako vyhrala u nás Z. Čaputová. A predpovedá aj rovnaký koniec. Podľa neho „globalisti a sorosovci“, keď Čaputovú naplno využijú, hodia ju cez palubu, ako sa to stalo vedľa... Čítať ďalej
12 | 10 | 2021 | Petra Demková