Krok Maďarska v súvislosti s pôdou je dôležitý pre korektné vzťahy, tvrdí Heger
12 | 10 | 2021 I Ivan Mihale/ TASR

Slovenský premiér Eduard Heger je rád, že vláda Maďarska zrušila uznesenie o nákupe poľnohospodárskej pôdy v susedných krajinách. Je to podľa neho dôležité pre budovanie vzájomných a korektných vzťahov. V stanovisku deklaroval pokračovanie vzájomnej spolupráce.


Podľa Hegera maďarskému premiérovi Viktorovi Orbánovi záleží na vzájomných vzťahoch. "Som rád, že pristúpil k takémuto kroku. Je to dôležité pre budovanie vzájomných a korektných vzťahov, na ktorých záleží aj nám. A v tomto duchu budeme pokračovať aj vo vzájomnej spolupráci," skonštatoval predseda slovenskej vlády v stanovisku.

Orbán dobýva Slovensko, rázna reakcia Smeru
Predmetom včerajšej tlačovej konferencie strany Smer - SD bolo najmä to, že maďarský premiér Viktor Orbán zamýšľa skupovať pozemky z okolitých susedných krajín, teda aj na Slovensku. Hosťom tlačovej konferencie bol aj nezaradený poslanec Národnej... Čítať ďalej
08 | 10 | 2021 | Ján Papuga


Heger podľa svojich slov na pondelkovom rokovaní s Orbánom "veľmi otvorene" komunikoval výhrady Slovenska s pripravovanou legislatívou Maďarska v súvislosti s nákupom pozemkov v okolitých krajinách. "Dnes ráno, keď som prišiel na stretnutie V4, mi premiér Viktor Orbán oznámil, že ustupuje od tejto legislatívy aj na základe nášho včerajšieho rozhovoru," doplnil Heger.

O zrušení uznesenia informoval šéf slovenskej diplomacie Ivan Korčok, ktorý to považuje za dôkaz nevyhnutnosti vzájomných konzultácií a intenzívneho dialógu o všetkom, čo obe krajiny robia vo svojich vzájomných vzťahoch.

Korčok sa nedávno stretol s maďarským ministrom zahraničných vecí Péterom Szijjártóom. Na spoločnej tlačovej konferencii naznačil otázku skupovania budov v Košiciach i poľnohospodárskej pôdy maďarskou vládou. Šéf diplomacie vtedy zdôraznil, že Slovensko požiadalo Maďarsko, aby svoje vládne programy, ktoré majú presah na Slovensko, robili po vzájomnej konzultácii a dohode.

Heger je ako šašek. Kam ho postavia, tam stojí. No a čo, že pod zlou vlajkou...
Ponížili nás ako už dávno nikto. A náš PÁN premiér sa iba priblblo usmieval, že to sa stáva! Čo by asi povedali Maďari, keby sme namiesto ich vlajky vyvesili pri oficiálnej návšteve taliansku? Však aj na nej sú pruhy rovnakej farby ako majú... Čítať ďalej
12 | 10 | 2021 | Jozef Uhlarik