Klepne Ministerstvo školstva po prstoch podvodným diplomovkám?
12 | 10 | 2021 I Eka Balašková

Na Slovensku už niekoľko rokov vidíme trend "zvyšovania vzdelávania" a odráža sa to aj pri prijímaní do zamestnania - bez maturity vás nevezmú takmer nikde a vysokoškolský titul "potrebuje" už pomaly aj pokladníčka v supermarkete. A tak má mnoho ľudí tituly ... nie vzdelanie. Na problém sa pozreli v relácii Cez čiaru v SME.TV.



Na problém poukázali vtedajší premiér a predseda NR SR

Samozrejme, nie úmyselne, ale ich pofidérnym spôsobom získané práce boli spúšťačom otázok o tom, koľko diplomových, či bakalárskych prác je reálne výsledkom práce študenta. Navyše oni boli tými, čo poukazovali na právnický titul A. Danka. Ten sa ako plagiát nepotvrdil, pretože v čase, keď svoju diplomovku písal, bola v súlade s podmienkami.
Diplomovka deväť, bakalárka päť stovák

Také sú ceny v profesionálnych agentúrach. Od študenta sa očakáva len to, aby zaplatil. O ostatné sa postará agentúra a študent už len elegantne ukončí svoje štúdium a do vizitky si hrdo napíše svoj titul.

M. Jankovská - psychiatrické diagnózy ju spravili nespôsobilou
O Bývalej štátnej tajomníčke Ministerstva spravodlivosti Monike Jankovskej (50) sa napísalo množstvo informácii. Šokujúca bola informácia o pokuse o samovraždu. Pluska má k dispozícii niekoľko znaleckých posudkov o jej zdraví. Čítať ďalej
12 | 10 | 2021 | Eka Balašková

Výnosný biznis

Agentúra ročne zaznamená vyše dvetisíc dopytov. Ak by uspokojila len polovicu z nich, šlo by len o tisícku študentov ročne. To je pri počte 22 agentúr na trhu osemtisíc prác ročne pri tretinovom uspokojení dopytu. Ročne na Slovensku promuje okolo tridsaťtisíc študentov. Z toho až 13% podvodne.
Fiktívny študent

Redaktori relácie Cez čiaru si vytvorili falošnú identitu a dvadsiatimdvom agentúram, ktoré sa na slovenskom trhu venujú písaniu záverečných prác, zaslali žiadosť o vypracovanie práce na tému Sociálna politika členských štátov EU v čase koronakrízy. Nemenovaná agentúra odpísala, že oni majú len autorov z akademickej pôdy. A teda to nie je niekto, kto vám prácu napíše za pár eur. Mimochodom, o "vzdelanosti" odpovedajúceho svedči aj pravopisná chyba, ktorú v odpovedi fiktívnemu študentovi spravil.
"Iná pesnička" pre novinárov

Keď sa redakcia na agentúru obrátila už vo svojom mene, agentúra odpovedala, že ich vôbec nezaujíma civilné povolanie ich spolupracovníkov. Mimo kameru im aj ľudia z akademickej obce potvrdili, že takto si zvyšujú príjem aj mladí doktorandi či školitelia. Z fakulty dostávajú mesačne okolo 800-900 € v čistom. Napísať záverečnú prácu za študenta im trvá pár dní a privyrobia si tým polovicu svojho mesačného prijmu z fakulty.

Inklúzia a integrácia na slovenský spôsob
Na úvod musím napísať, že hoci som sama chodila do špeciálnych škôl, som za inklúziu a integráciu. Plnohodnotné integrované/inkluzívne vzdelávanie je to, čo by pomohlo mnohým deťom. Nebudem v tomto článku riešiť, čo všetko k nemu nášmu školstvu... Čítať ďalej
11 | 10 | 2021 | Eka Balašková

Ponuky nesklamali

Dokonca agentúry ich zavalili ponukami. Kompletné vypracovanie diplomovky mali zabezpečiť aj ľudia z vysokoškolského prostredia. Teda profesori, doktorandi, alebo školitelia. Agentúry si výrazne konkurujú a doslova sa bijú o zákazníka, čo svedčí o vysokom záujme o túto "službu".
Ako to funguje?

Študent kontaktuje agentúru, zadá svoju požiadavku, zaplatí zálohu a po častiach bude dostávať kapitoly. Tie odovzdáva na fakulte. Školiteľ mu ich odpripomienkuje a študent tieto pripomienky posúva autorovi práce. Zvyšok sumy doplatí po odovzdaní kompletnej práce. Celý proces je anonymný a teoreticky sa môže stať, že školiteľ a autor práce sú jedna a tá istá osoba.
Pre vysoké školy žiadna novinka

Nemajú však páky na postihnutie týchto ľudí a majú málo možností tento podvod odhaliť. V zahraničí sa podobné akademické podvody trestajú mnohokrát aj pobytom za mrežami. Pre študenta by odhalenie takéhoto podvodu znamenalo vylúčenie zo štúdia. Prorektor UK Radomír Masaryk to zažil u študenta, u ktorého absolútne nekorešpondoval písomný prejav s tým verbálnym.

Starosta Becík: Rozflákali sme 4 miliardy za rok!
Aj Slovensko sa už pripravuje na budúci rok, a preto potrebuje mať naň schválený rozpočet. Je to najdôležitejšia vec, ktorú potrebujú vedieť nielen všetky ministerstvá, ale aj všetci ľudia. Od neho sa totiž odrážajú takmer všetky veci v... Čítať ďalej
12 | 10 | 2021 | Jozef Uhlarik

Novelizácia vysokoškolského zákona

Ministerstvo školstva avizuje, že akademické podvody odmieta ďalej ignorovať. V novelizácii sa preto objavia aj nové pravidlá a sankcie. Aktuálne to v zákone ošetrené nie je a študent tak koná len v rozpore s internou smernicou školy. Tá uvádza, že prácu má vypracovať sám. Novelizácia zákona by  podľa Ľudovíta Paulisa, štátneho tajomníka Ministerstva školstva, mohla platiť od 1. septembra 2022.
Agentúry sú opatrné

Verejne tvrdia, že vypracuvávajú len podklady pre záverečné práce. To je ich oficiálna verzia, ktorou odpovedali aj na novinárske otázky redakcie. Fiktívnemu študentovi v maili však odpovedali, že zhotovia celú prácu. Nie len podklady - to je len pojem z ochranného hľadiska.
Diplomovka ako darček?

Jedna z agentúr dokonca fiktívnemu študentovi ponúkla darčekový poukaz na napísanie práce v hodnote 30 €. Ten vraj môže využiť pri ďalšej objednávke, alebo ho darovať kamarátovi.

Aj biela palica má "svoj" deň
Medzinárodný deň bielej palice si pripomíname každoročne 15. októbra. Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska v spolupráci s Políciou Slovenskej republiky už niekoľko rokov organizuje dopravno-bezpečnostnú akciu. Výnimkou nebude ani tento... Čítať ďalej
12 | 10 | 2021 | Eka Balašková