Traja diplomati USA podozriví z krádeže v Moskve už zrejme odcestovali z Ruska
11 | 10 | 2021 I Ivan Mihale/ TASR

Traja pracovníci veľvyslanectva USA v Moskve, ktorí sú podozriví z krádeže osobných vecí občana Ruska, už podľa všetkého opustili Rusko. Na kanále Soloviov Live na plaftorme Youtube o tom informovala hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová.


Ruské ministerstvo zahraničných vecí koncom minulého týždňa poslalo veľvyslanectvu Spojených štátov v Moskve nótu so žiadosťou, aby troch diplomatov americkej misie zbavilo diplomatickej imunity, aby mohli byť trestne stíhaní pre krádež osobných vecí občana Ruskej federácie.

Ministerstvo dodalo, že ak ich žiadosť o zbavenie diplomatickej imunity bude zamietnutá, americkí diplomati by mali Rusko "okamžite" opustiť.

Zdroj pre tlačovú agentúru Interfax uviedol, že k incidentu došlo 18. septembra v jednom moskovskom bare a občania USA boli "opití".

Taliban ukázal Američanom zdvihnutý prst: Nedestabilizujte náš režim v Afganistane
10 | 10 | 2021 | TASR


Majiteľ batohu, detský psychológ Dmitrij Kornilov, pre spravodajský web BFM.ru uviedol, že podľa jeho názoru Američania vzali jeho batoh omylom.

"Vidno (zo záznamov bezpečnostných kamier), v akom stave boli, mohli spraviť hocičo. Veľa ľudí tam pod barom zabúda svoje ruksaky," vysvetlil.

Dodal, že v batohu mal doklady, oblečenie na cvičenie, bezkáblové slúchadlá, nabíjačku, počítačovú myš a finančnú hotovosť. Spresnil, že batoh mu nevrátili, aj keď v ňom boli vizitky s telefónnym číslom a mailovou adresou. "Chalani nezavolali, možno sa zľakli," predpokladá Kornilov.

Podľa moskovskej polície ruskému občanovi vznikla škoda za 15.000 rubľov (180 eur). Vo veci sa začalo trestné stíhanie pre krádež, za čo hrozí trest odňatia slobody až na päť rokov. Američania však pre svoj diplomatický status nemôžu byť stíhaní.

V júli ministerstvo zahraničných vecí oznámilo, že zamestnanec amerického veľvyslanectva v Rusku ukradol v Tverskej oblasti ukazovateľ na železničnej trati.

Krádež zaznamenali bezpečnostné kamery. Ruské ministerstvo zahraničných vecí navrhlo, aby bola diplomatovi odňatá imunita, ale Spojené štáty sa rozhodli stiahnuť ho z Ruska.

Tento rok Rusko označilo Spojené štáty za "nepriateľský" štát, pričom ich veľvyslanectvu v Moskve zakázalo zamestnávať ruských štátnych príslušníkov.

Taraba vyzýva Naďa aby odpovedal. Kto bude teda MOVIR potrebovať? Pre koho je určený?
Taraba pomenoval reakciu ministra Naďa na Mazureka a Kotlebu „nepríčetnou“. Naď podáva trestné oznámenie kvôli tomu, čo poslanci napísali o projekte MOVIR. Taraba upozornil, že minister obrany neponúkol žiadne vysvetlenie, na čo teda systém je. ... Čítať ďalej
11 | 10 | 2021 | Petra Demková