Pandora Papers: Ekvádorský parlament schválil vyšetrovanie prezidenta Lassa
11 | 10 | 2021 I Ivan Mihale/ TASR

Ekvádorský zákonodarný zbor v nedeľu odobril začatie vyšetrovania, či prezident Guillermo Lasso porušil zákon tým, že mal aktíva v daňových rajoch. Parlament konal na základe dokumentov z vyšetrovania Medzinárodného konzorcia investigatívnych novinárov (ICIJ), ktoré dostalo označenie Pandora Papers.


Lasso, prvý pravicový prezident v Ekvádore po 14 rokoch, patrí k stovkám politikov, podnikateľov a celebrít z celého sveta, ktorých mená sa objavili v Pandora Papers.

Vyšetrovanie Lassových aktivít vykoná ústavná komisia, a to do 30 dní, uvádza sa podľa agentúry AFP vo vyhlásení parlamentu.

Vyšetrovaním má zistiť, či 65-ročný prezident "mohol porušiť" pravidlo, ktoré "zakazuje kandidátom a verejným činiteľom mať svoje finančné zdroje alebo majetok v daňových rajoch".

Podľa Pandora Papers Lasso ovládal 14 offshorových spoločností, väčšinou so sídlom v Paname, a zatvoril ich po tom, ako bol v roku 2017 schválený zákon, ktorý prezidentským kandidátom v Ekvádore zakazoval mať spoločnosti v daňových rajoch.

Lasso, ktorý nastúpil do prezidentskej funkcie v máji, priznal, že pred rokmi mal "legitímne investície v iných krajinách", ale že sa ich zbavil, aby mohol kandidovať v prezidentských voľbách.

Traja diplomati USA podozriví z krádeže v Moskve už zrejme odcestovali z Ruska
Traja pracovníci veľvyslanectva USA v Moskve, ktorí sú podozriví z krádeže osobných vecí občana Ruska, už podľa všetkého opustili Rusko. Na kanále Soloviov Live na plaftorme Youtube o tom informovala hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí... Čítať ďalej
11 | 10 | 2021 | Ivan Mihale/ TASR