Mesík: Vitamín D má silný preventívny aj liečebný účinok nielen pri Covide
11 | 10 | 2021 I Jozef Uhlarik

Pred nami je jeseň a s ním nielen sychravé počasie, ale aj rozličné choroby. Tou najčastejšou je asi chrípka. Slováci majú proti nej určite niekoľko „zaručených“ receptov, ale sú ja také, ktoré „netečú“.


Proti chrípke, rovnako ako proti koronavírusu, je účinný vitamín D, ktorý zaberá aj u detí či batoliat. Veľmi dobre to vie i vyštudovaný lekár a analytik Juraj Mesík, ktorý v statuse radí aké množstvá si dávať aby ste zahnali chorobu a pritom sa nepredávkovali.
Podávanie vitamínu D neviedlo k žiadnym nežiadúcim účinkom

Vitamín D má podľa Mesíka silný preventívny aj liečebný účinok nielen pri Covide, ale aj mnohých iných chorobách. Aktuálna bude onedlho chrípka. Aké sú ale primerané dávky u malých detí? „Práca uverejnená v 2018 v Pediatric Infectious Disease Journal skúmala vplyv podávania vitamínu D u dojčiat do jedného roku. Jedna skupina dostávala po 4 mesiace denne 400 IU, druhá 1200 IU. Šlo o multicentrický, randomizovaný RCT výskum. V jeho priebehu odchorelo na chrípku (klinicky a laboratórne potvrdenú) 78 zo 168 teda 46,4% detí v skupine s nízkou dávkou D a 43 zo 164 (26,2%) v skupine ktorá dostávala 1200 IU. Rozdiel je signifikantný,“ píše v úvode Mesík.



„Deti ktoré dostávali 1200 IU vitamínu D mali tiež kratšie horúčky, kašeľ, nádchu a boli kratšie infekčné. Tiež bol u nich zaznamenaný signifikantný vzostup hladiny vitamínu D v krvi zo 43 nmol/l na 61 nmol /l v skupine ktorá dostávala 1200 IU - v skupine ktorá dostávala 400 IU k vzostupu nedošlo,“ konštatuje v samom závere vyštudovaný lekár Juraj Mesík a dodáva: „Podávanie takýchto dávok vitamínu D neviedlo k žiadnym nežiadúcim účinkom.“

Vyššie hladiny vitamínu D u človeka majú výrazný ochranný účinok pred Covidom, konštatuje Mesík
Vyštudovaný lekár, ale aj analytik globálnych rizík Juraj Mesík je nielen veľkým zástancom lieku Ivermectin proti COVID-19, ale i odporcom očkovania experimentálnymi vakcínami. Jeho názory mnohým „nevoňajú“ napriek tomu, že sa opiera o vedecké... Čítať ďalej
15 | 08 | 2021 | Jozef Uhlarik