Jadrový inžinier amerického námorníctva a jeho manželka boli zatknutí za pokus predať tajomstvá ponoriek „cudzej moci“
11 | 10 | 2021 I Lukáš Leca

Marylandského jadrového inžiniera a jeho manželku zatkli a obvinili zo špionáže a pokusu predať utajované informácie o amerických jadrových ponorkách cudzej mocnosti. Predaj bol zmarený operáciou agentúry FBI, informuje portál RT.


Jonathana a Dianu Toebbeovcov z Annapolisu v Marylande zatkla FBI a námorná vyšetrovacia služba v sobotu. Zatknutie sa uskutočnilo v okrese Jefferson v Západnej Virgínii, uvádza sa v tlačovej správe ministerstva spravodlivosti.

Dvojica je obvinená z predaja „utajených údajov o konštrukcii vojnových lodí poháňaných jadrovou energiou“ v priebehu roka osobe, o ktorej sa domnievali, že je zástupcom cudzej mocnosti. Táto osoba bola v skutočnosti tajným agentom FBI.

Zamestnanec amerického námorníctva Jonathan Toebbe pracoval v programe námorného jadrového pohonu. Mal na starosti bezpečnostnú previerku na prístup k utajeným údajom o konštrukcii jadrových ponoriek a ich reaktorov. V apríli 2020 údajne poslal vzorku týchto údajov zahraničnej vláde spolu s listom s textom: „Odošlite prosím tento list svojej vojenskej spravodajskej agentúre. Verím, že tieto informácie budú mať pre váš národ veľkú hodnotu. Toto nie je podvod,“ písal osa v liste.

Svetové náklady na potraviny rastú najrýchlejšie za 40 rokov
Podľa informačnej a analytickej agentúry Infoline globálne ceny potravín v tomto roku aj naďalej výrazne rastú, pričom cenový index vystrelil až o 27%, informuje portál RT. Čítať ďalej
11 | 10 | 2021 | Lukáš Leca


Toobe napísal, že „informácie boli pomaly a starostlivo zbierané niekoľko rokov pri bežnom výkone mojej práce, aby nedošlo k upútaniu pozornosti".

Príslušnú krajinu ministerstvo spravodlivosti neoznačilo. Avšak list prevzala ​​FBI alebo ho dostala skôr, ako sa dostal na miesto určenia. Tajný agent sa spojil s Toebbe a dvojica dohodla dohodu, v rámci ktorej Toebbe odovzdá ďalšie údaje výmenou za platby v kryptomene.

Prvý krát poslal agent Toebbeovi 10 000 dolárov v kryptomene tento rok. Krátko nato Toebbe a jeho manželka agentovi odoslali utajené údaje. Potom poslal šifrovací kľúč pre informácie výmenou za ďalších 20 000 dolárov. FBI dokázal overiť, že karta skutočne obsahuje „obmedzené údaje týkajúce sa podmorských jadrových reaktorov“.

Traja diplomati USA podozriví z krádeže v Moskve už zrejme odcestovali z Ruska
Traja pracovníci veľvyslanectva USA v Moskve, ktorí sú podozriví z krádeže osobných vecí občana Ruska, už podľa všetkého opustili Rusko. Na kanále Soloviov Live na plaftorme Youtube o tom informovala hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí... Čítať ďalej
11 | 10 | 2021 | Ivan Mihale/ TASR


Nasledovala ďalšia úspešná platba. Avšak Toebbesovci boli v sobotu zatknutí v Západnej Virgínii, pretože sa pokúsili o tretiu výmenu.

Počas mesiacov ich dopisovania Toebbe spočiatku agentovi nedôveroval a váhal sa stretnúť s jeho kontaktom v prípade, že sa dostane do pasce. Agentovi sa ho podarilo získať presviedčaním a zabezpečením „signálu“ z veľvyslanectva inej krajiny. Nebolo odhalené, akú podobu mal tento signál, ani ako to FBI s predmetnou krajinou zariadilo.

Zeman je stabilizovaný, v nemocnici môže byť týždne
10 | 10 | 2021 | TASR