G. Gyimesi navrhuje, aby Csemadok dostával od MK SR ročne 300.000 eur
11 | 10 | 2021 I Ivan Mihale/ TASR

Maďarský spoločenský a kultúrny zväz na Slovensku - Csemadok by mohol ročne dostávať 300.000 eur od rezortu kultúry. Navrhuje to poslanec György Gyimesi (OĽANO), ktorý do Národnej rady (NR) SR podal návrh zákona o finančnej podpore pre Csemadok.


Poslanec chce zákonom vytvoriť právny rámec garancie pravidelného každoročného finančného príspevku z rozpočtovej kapitoly Ministerstva kultúry (MK) SR pre Csemadok.

Csemadok podľa Gyimesiho zohráva kľúčovú úlohu pri udržiavaní a rozvíjaní národnej identity, kultúry a spolupatričnosti Maďarov žijúcich na území SR a obhajovaní ich spoločenských záujmov. "V súčasnosti existuje ako občianske združenie s 53.000 členmi a viac ako 400 miestnymi lokálnymi organizačnými jednotkami pôsobiacimi na území celého Slovenska," uviedol poslanec v odôvodnení návrhu.

Gyimesi tiež hovorí, že v minulosti už dostával Csemadok finančný príspevok od štátu, avšak v roku 1996 bola finančná dotácia zrušená. V návrhu tiež zakotvuje povinnosť podávať pravidelnú správu o hospodárení s príspevkom.

Návrh zákona tiež popisuje činnosť Csemadoku, ktorý organizuje osvetovú činnosť Maďarov na Slovensku a obhajuje ich záujmy, rozvíja jazykovú kultúru Maďarov na Slovensku, organizuje podujatia, ako aj "vyvíja činnosť v záujme sprístupnenia a zveľaďovania hodnôt hmotnej a duchovnej kultúry Maďarov".
Zákon by mohol byť v prípade schválenia účinný od 1. januára 2022.

Milan Markovič: Chcem vedieť, kde urobili súdruhovia chybu!
"Predovšetkým nie som zvedavý na poplašné správy – aj keby boli pravdivé. Už som sa predsa za tie skoro dva roky čosi naučil! Ja chcem vedieť, kde urobili súdruhovia vakcinátori chybu!" Píše Milan Markovič v ďalšej zo sérii článkov "Čo ja viem?" v... Čítať ďalej
11 | 10 | 2021 | Gabriela Fedičová