Nová ruská ponorka s raketami Zirkon dokáže poslať na dno naraz až dva zväzky lietadlových lodí
10 | 10 | 2021 I Ivan Brožík
Ponorka triedy Jaseň vybavená raketami Zirkon je smrteľnou zbraňou. Americké námorníctvo sa pred ňou musí triasť.

Dokáže udrieť z parádnej vzdialenosti. Hoci aj väčšej ako 1 000 kilometrov. Vezmime letovú rýchlosť rakiet Zirkon, ktorá presahuje 9 Machov. Potom si zrátajme, koľko desiatok ich môže niesť na palube. A napokon - každá z nich sleduje svoj cieľ.


Dokonca priamo nad flotilou si môže vybrať loď, ktorú neatakujú jej "kolegyne". Toto všetko spolu znamená, že jedna ponorka triedy Jaseň so svojimi raketami naozaj môže poslať ku dnu najdôležitejšie plavidlá až dvoch zoskupení lietadlových lodí. Jednou salvou naraz.


"Ruské námorníctvo má v súčasnosti dve ponorky triedy Jaseň v prevádzke a ďalších sedem, buď vo výstavbe, alebo v skúškach na mori. Nasadenie Zirkonu z týchto lodí predstavuje zmenu v ich schopnostiach a umožňuje im zaútočiť na nepriateľské ciele z oveľa väčšej vzdialenosti a s oveľa vyššou šancou vyhnúť sa pokročilej protivzdušnej obrane." Informuje web militarywatchmagazine.com.
Obavy z ruských rakiet

Admirál amerického námorníctva Charles A. Richard povedal, že ruské nadzvukové rakety predstavovali značnú hrozbu, pretože súčasná americká obrana mohla mať problém ich dokonca vystopovať.

S ruskými jadrovými ponorkami nasadenými na hliadkovanie v moriach a oceánoch na celom svete by Zirkon mohol drasticky zvýšiť ich schopnosť vykonávať útoky typu „zasiahni a uteč“.
Pošlú pod hladinu aj dve flotily lietadlových lodí naraz

S každou loďou schopnou vyslať 32-40 rakiet Zirkon, môže mať ruské námorníctvo palebnú silu potrebnú na deaktiváciu celej nepriateľskej flotily okolo lietadlovej lode a to hneď dvakrát.

(Medzititulky red. HD.)

Ťažký jadrový hlbinný krížnik, ponorka Jaseň - M, v najbližších hodinách vypláva (video)
Kazaň predstavuje štvrtú generáciu ruských jadrových ponoriek. Je súčasťou projektu Jaseň - M a práve nastupuje do služby. Západní experti ju už stihli označiť za najnebezpečnejšiu v celom ruskom námorníctve a za jednu z najozbrojenejších ponoriek... Čítať ďalej
30 | 07 | 2021 | Ivan Brožík