Grécko posilňuje ochranu hranice s Tureckom, aby zabránilo prílevu migrantov
10 | 10 | 2021 I TASR
Grécko vyšle ďalších 250 členov pohraničnej stráže na pozemné hranice krajiny s Tureckom, cez ktorú sa vlani pokúšali dostať tisícky žiadateľov o azyl. Informuje o tom TASR s odvolaním sa na agentúru AFP.

"Sme pripravení. A ďalej zvyšujeme počet jednotiek najatím 250 nových členov pohraničnej stráže na podporu gréckej polície," povedal grécky minister pre civilnú ochranu Takis Theodorikakos.

Vo februári 2020 sa ku Grécku nahrnuli desaťtisíce migrantov po tom, čo turecký prezident Recep Tayyip Erdogan uviedol, že migrantom smerujúcim do Európskej únie umožní priechod, pripomína AFP. Situácia vyústila do potýčok medzi žiadateľmi o azyl a políciou. Grécka polícia obvinila tureckých kolegov, že proti nej nasadila slzotvorný plyn.

Po incidente Grécko investovalo do nových zariadení vrátane kamier, radaru a 40-kilometrového oceľového oplotenia. Ide o zabezpečenie časti 200-kilometrového úseku hraníc a pohraničného regiónu, ktorý pretína rieka Evros.

Grécko medzitým uviedlo, že prešetrí tvrdenia o nelegálnom zatláčaní migrantov pokúšajúcich sa dostať cez hranice z Turecka. Európska komisia vyzvala na vyšetrenie údajného nezákonného odmietania migrantov na hraniciach EÚ. Atény dlhodobo odmietajú akékoľvek zlé zaobchádzanie s migrantmi. Mnohí tvrdili, že boli zbití a okradnutí predtým, ako boli nútení vrátiť sa cez pozemné hranice do Turecka.

Český prezident prijal Babiša, potom Zemana hneď hospitalizovala Ústredná vojenská nemocnica
10 | 10 | 2021 | TASR