Zverstvá v ruských väzniciach otriasli Kremľom: Unikli tisíce videí zo znásilnení a mučenia!
09 | 10 | 2021 I Diana Zaťková

Zábery, ktoré údajne ukazovali zneužívanie väzňov v ruských väzniciach, už vyvolali vyšetrovanie a stáli niekoľko úradníkov prácu. Skupina, ktorá stojí za únikom, hovorí, že ďalšie usvedčujúce dôkazy majú ešte len prísť, informuje portál RT.





Pred desaťročím bol Vladimir Osečkin odsúdený na sedem rokov za podvod na základe oznámenia, ktoré podala dcéra vplyvného moskovského politika. Ako podmienečne prepustený opustil krajinu hneď, ako sa uvoľnili naňho uvalené cestovné obmedzenia.
Bývalý väzeň prehovoril

Teraz sa mu však ako zakladateľovi ľudskoprávnej skupiny Gulagu.net podarilo na diaľku otriasť trestným systémom krajiny.

Začiatkom tohto týždňa vyvolali v krajine šok a pobúrenie videá, o ktorých Osečkin a jeho kolegovia tvrdia, že ich nasnímali dôstojníci vo väzenskej nemocnici v ruskom regióne Saratov. Na jednom je možné vidieť muža ako leží pripútaný k posteli a kričí, keď ho personál opakovane bije palicou.

Ďalšie klipy zverejnené webom Gulagu.net tvrdia, že ukazujú, ako na väzňov pred kamerou močia a nútia ich vykonávať sexuálne akty.

Dvanásť krajín EÚ vrátane SR chce sprísniť hraničné opatrenia voči migrantom
Skupina 12 členských krajín EÚ vyzvala vo štvrtok Európsku komisiu (EK) na sprísnenie hraničných opatrení voči migrantom. Týždenník Politico pripomenul, že výzva sa zrodila na štvrtkovom rokovaní ministrov vnútra EÚ v Luxemburgu. Za Slovensko výzvu... Čítať ďalej
08 | 10 | 2021 | Ivan Mihale/ TASR

Reaguje aj Kremeľ

Rozruch po zverejnení videí dokonca zasiahol aj Kremeľ. Hovorca prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov povedal, že „ak sa potvrdí pravosť týchto materiálov, potom je to, samozrejme, dôvod na vážne vyšetrovanie“.

Riaditeľ federálnych väzenských služieb v krajine Alexander Kalašnikov sa kvôli incidentu rýchlo rozhodol prepustiť štyroch dôstojníkov. Po tom, ako boli klipy v stredu zverejnené, najvyšší šéf väzníc vyhodil Pavla Gacenka, primára saratovskej väzenskej nemocnice, kde sa údajne incidenty odohrali, ako aj niekoľko vysokých úradníkov.
Dôstojníci ako organizátori

Medzi štyrmi prepustenými dôstojníkmi v Saratove je aj Sergej Malcev, vedúci bezpečnostného oddelenia inštitúcie. Osečkin tvrdí, že bol „hlavným zástancom a organizátorom celého procesu. Koordinoval ho, viedol ho a dával príkazy. Nariadil, aby robili videozáznamy, kontroloval ich a výsledky odniesol bezpečnostným agentúram“. Osečkin tvrdí, že klipy boli neskôr použité na vydieranie väzňov.

CIA urobila zmeny vo svojej štruktúre a bude sa viac zameriavať na Čínu
Americká Ústredná spravodajská služba (CIA) v rámci reorganizácie svojich misií vytvorila nové centrum, ktoré sa bude zameriavať výlučne na Čínu a na výzvy pre národnú bezpečnosť, ktoré predstavuje Peking. Informovala o tom agentúra Reuters. CIA... Čítať ďalej
08 | 10 | 2021 | Ivan Mihale/ TASR


Osečkin však pre RT povedal, že videá sú len prvým zo série odhalení, ktoré jeho skupina zverejní v priebehu nasledujúcich týždňov. Podľa neho boli podobne šokujúce zábery urobené aj z väzení ako „SIZO-1 a SIZO-6 v Irkutsku, SIZO-1 vo Vladimirovi, SIZO-1 v Omsku, SIZO-1 v Krasnojarsku“ a ďalšie. "Kontrolujeme archív a zverejňujeme ho krok za krokom," pokračoval.
Spolupráca s právnikmi

"Identifikovali sme takmer každého, komu sa to stalo. Teraz s nimi budú spolupracovať právnici a vyšetrovatelia a v súvislosti s týmito strašnými činmi prebieha najmenej 10 trestných prípadov. Páchatelia sú známi už dlho,” dodal aktivista.

Americká jadrová ponorka narazila do neidentifikovaného objektu
Americká jadrová ponorka utrpela škody po náraze do neidentifikovaného objektu v indicko-tichomorskom regióne. Podľa agentúry AFP to oznámilo vo štvrtok americké námorníctvo. Čítať ďalej
08 | 10 | 2021 | Ivan Mihale/ TASR


Snezhana Muntyanová, právnička spolupracujúca s Osečkinom a Gulagu.net, uviedla, že „v súčasnosti v konaní zastupujem tri trestné prípady znásilnenia ako zástupca obete. Myslím si, že v blízkej budúcnosti ich bude zverejnených viac“.

Muntyanová sa tiež obáva, že niektoré potenciálne obete a svedkov možno tlačili k tomu, aby mlčali, aby si pobyt za mrežami nesťažili. Údajní páchatelia krutého sexuálneho a fyzického zneužívania v ruských väzniciach sa zrejme budú všemožne snažiť zabrániť tomu, aby boli odsúdení za ohavné zločiny a skončili za mrežami. Koniec koncov, pravdepodobne majú jedinečný prehľad o tom, aké zlé môže byť utrpenie.

Zvláštne komentáre Číny k pokusom o narušenie ruského vzdušného priestoru americkými B-52
Prečo Peking straší Moskvu americkými bombardérmi? Čo je za tým? Nemajú Američania na Čínu, tak ceria zuby na Moskvu? Ide o novú formu ekonomickej vojny? Štarty stíhačiek sú drahý špás. Alebo je to obrazom neschopnosti Pentagonu riešiť vlastné... Čítať ďalej
07 | 10 | 2021 | Ivan Brožík