Rusko sa s tým nemaže. Vyhlasuje zapredaných novinárov za zahraničných agentov!
09 | 10 | 2021 I TASR
Rusko vie, ako na to. Vyhlasuje zapredaných novinárov za zahraničných agentov. Škoda, že podobný zákon nemáme aj na Slovensku. O dianí na ruskej mediálnej scéne informuje TASR.

Ruské ministerstvo spravodlivosti v piatok informovalo, že na svoj zoznam zahraničných agentov zaradilo ďalších deväť novinárov a tri mimovládne organizácie. Vrátane holandského projektu Stichting Bellingcat.

Bellingcatu skúmal napríklad kauzu otravy dvojitého agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéry. Aj prípad Alexeja Navaľného, či zostrelenie malajzijského lietadla typu Boeing nad východnou Ukrajinou.

Na zoznam zahraničných agentov bol najnovšie zaradený napríklad aj spravodajca britskej spoločnosti BBC Andrej Zacharov a  Daniil Sotnikov, ktorý pracuje ako novinár v nezávislej TV Dožď.  Moskva už dávnejšie označila aj televíziu za zahraničného agenta Na zozname sú aj ich kolegovia z televízie Nastojaščeje vremia, 7x7 a rozhlasovej stanice Rádio Sloboda. Za zahraničnú agentku bola vyhlásená aj Galina Arapovová z Centra na ochranu práv médií.

V súčasnosti je na zozname 85 fyzických a právnických osôb, informovala agentúra Interfax. Od takto označených subjektov sa vyžaduje, aby  v celom svojom obsahu dôsledne uvádzali, že sú "zahraničnými agentmi", čo výrazne ovplyvňuje napríklad ich príjmy z reklamy.

S týmto označením sú spojené aj problémy s predkladaním účtovníctva príslušnému kontrolnému úradu. Novinári považovaní za zahraničných agentov majú zakázaný vstup do ruského federálneho parlamentu. Musia ruské úrady pravidelne informovať o svojej činnosti a záväzne používať pridelené označenie.

Označenie "zahraničný agent" udeľujú ruské úrady na základe zákona z roku 2012, podľa ktorého sa používa pri každej mimovládnej organizácii prijímajúcej peniaze zo zahraničia. V roku 2017 bola platnosť zákona rozšírená tiež na médiá a od roku 2019 aj na jednotlivých novinárov a aktivistov.

Predstavujeme Stiletto, alebo "dronolapku" amerického námorníctva (video)
Nejde o bojovú loď, ale skôr o plávajúcu dronolapku.. Platformu na testovanie nových námorných bojových techník a technológií. Americké námorníctvo sa domnieva, že ide o veľmi významný krok v boji proti stále rastúcej hrozbe leteckých prostriedkov... Čítať ďalej
08 | 10 | 2021 | Ivan Brožík