Prevádzky sú v exekúcii, gastrosektor na nohách, vláda ako vždy nekoná
09 | 10 | 2021 I Ján Papuga

S nástupom povestnej tretej vlny epidémie sa mnohým prevádzkam v gastro sektore opäť obmedzuje činnosť. Sektor sa sťažuje na zastavenie pomoci z predchádzajúcich vĺn. A na vymáhanie splátok za odložené odvody. Asi 2 655 podnikom tak hrozí exekúcia. Informujú spravy.rtvs.sk.


Aliancia slovenskej gastronómie (ASG) hovorí, že Sociálna poisťovňa začala vymáhať odložené odvody za zamestnancov z minulého roka. Prvú splátku mali žiadatelia uhradiť do konca septembra. „Zdá sa, že práve minister práce Milan Krajniak (Sme rodina), najväčší bojovník za exekučnú amnestiu, dostane do exekúcie 2 665 gastro prevádzok naprieč celým Slovenskom,“ povedal prezident ASG Viliam Pavlovský.
Prevádzky nespôsobili svoj krach

Prevádzky sa nedostali do tejto situácie pre zlé hospodárenie, ako to v minulosti šírili predstavitelia koalície, ale  preto, že počas tvrdého zákazu činnosti neprepustili svojich zamestnancov.

„Ak sú zdroje na to, aby vláda rozdávala 200 miliónov eur cez očkovaciu lotériu, bolo by vhodné nájsť zdroje aj na riešenie dlžôb zapríčinených rozhodnutím vlády,“ upozorňuje  Pavlovský na nezmyselné plytvanie verejných prostriedkov. Namiesto adresnej pomoci krachujúcim, a tým aj krachujúcej ekonomike.

ASG zastrešujúca viac ako 1 500 gastro prevádzok po celom Slovensku upozorňuje ministerstvo práce, že na zamestnancov, ktorých podniky prijali pred 1. februárom 2021, nemôžu žiadať žiadny príspevok od štátu. Ak si zamestnanec počas prvej a druhej vlny pandémie našiel inú prácu, no napriek tomu sa v lete vrátil späť do gastra, podniky naňho nemôžu čerpať žiadny príspevok,“ dodal Pavlovský.

Matovič zase klame, až sa mu z huby práši: Vraj lotéria nemala povzbudiť k očkovaniu, ale odmeniť. Ha!
Matovič zase klame. Najnovšie hovorí, že očkovacia lotéria má odmeniť zaočkovaných, nie motivovať neočkovaných. Čítať ďalej
25 | 08 | 2021 | Gabriela Fedičová

Neschopnosť vlády

Prezident ASG vláde vyčíta, že doposiaľ neboli schopní prísť s takými návrhmi opatrení, ktoré by stopercentne kompenzovali jednotlivé prevádzky. Priblížil, že gastrosektor na Slovensku zamestnáva zhruba 50 000 ľudí, ktorí za posledného 1,5 roka nemali nárok na 100 % zo svojej mzdy.