Na pozíciu vlajkovej lode Čiernomorskej flotily mieri impozantný obojživelník (Video)
09 | 10 | 2021 I Ivan Brožík

Doterajšia vlajková loď Čiernomorskej flotily bude vystriedaná novou, väčšou, univerzálnejšou. Pripomína trochu francúzsku lietadlovú loď triedy Mistral. Nielen výzorom, ale aj účelom. Ide na jednej strane o obrovské vyloďovacie plavidlo, na druhej o helikoptérový nosič. Je špeciálne vybavená zariadeniami, umožňujúcimi jej pôsobenie aj v arktických oblastiach.


"V Čiernomorskej flotile sa zmení vlajková loď flotily, bude to najnovšia obojživelná útočná loď vrtuľníkového projektu 23900 „Mitrofan Moskalenko“ postavená v Kerčskej lodenici „Zaliv“." Informuje web topwar.ru.
Krížnik Moskva pôjde z trónu flotily

Podľa zdroja z námornej sféry sa Mitrofan Moskalenko po dokončení stavby a odovzdaní zákazníkovi stane súčasťou Čiernomorskej flotily a dokonca na pozícii jej vlajkovej lode, ktorá nahradí raketový strážny krížnik Moskva. Nový nosič vrtuľníkov bude mať základňu v Sevastopole.
Prípravy na prijatie

V súčasnosti sa v Sevastopoľskom zálive pripravuje infraštruktúra pre vlajkovú loď Mitrofan Moskalenko. Práce prebiehajú podľa harmonogramu, uvedenie zariadenia do prevádzky bude načasované tak, aby sa zhodovalo s príchodom lode na miesto služby.


Budúce dvojičky

Oživenie dvoch Projektov 23900 MDT sa uskutočnilo 20. júla 2020 v lodenici Zaliv v Kerči. Lode dostali mená Ivan Rogov a Mitrofan Moskalenko. Projekt UDC vyvinulo Zelenodolsk Design Bureau.

Nové vyloďovacie plavidlá budú mať výtlak 30 tisíc ton. Každá helikoptérová loď je schopná niesť na palube 16 helikoptér a asi tisíc námorníkov. Okrem toho môžu hangárové priestory trupu lode lode pojať až štyri výsadkové plavidlá námornej pechoty.

(medzititulky red. HD.)

Významná posila pod ruskou vlajkou - bojová fregata Maršal Šapošnikov končí prípravy na zaradenie do služby
27 | 03 | 2021 | Ivan Brožík