Matica slovenská má finančné suchoty, ale Gyimesi chce 300 tisíc ročne pre Csemadok!
09 | 10 | 2021 I Diana Zaťková

Chcú späť príspevok od štátu! Poslanec György Gyimesi z OĽaNO navrhuje, aby maďarský spoločenský a kultúrny zväz na Slovensku Csemadok dostal zo štátneho rozpočtu ročne sumu 300 tisíc eur.



Chcú to mať garantované

V minulosti dostával Csemadok finančný príspevok na svoje fungovanie od štátu. Avšak v roku 1996 bola táto finančná dotácia zrušená. Gyimesi návrhom zákona plánuje nadviazať na pretrhnutú kontinuitu finančnej výpomoci. Opätovne chce zaviesť štátny príspevok poskytovaný tomuto zväzu, píše portál extraplus.sk.

"Csemadok by mal zo štátneho rozpočtu ročne dostávať sumu 300-tisíc eur," navrhuje poslanec v zákone o finančnej podpore zväzu. Išlo by o sumu, ktorá by bola každý rok právne garantovaná.
Keď štát na to má, tak nech podporí aj Maticu!

Podľa správcu Matice slovenskej Maroša Smolca je návrh zákona na financovanie menšinového občianskeho združenia Csemadok dôkazom toho, že štát disponuje prostriedkami na podporu kultúry vo všeobecnosti.

Laššáková: Zamestnávatelia chcú kontrolovať covid pasy? To sú tí, čo dávajú nadštandardné mzdy?
Laššáková sa pozrela na to, ako ochotne sa únia zamestnávateľov začala hrať na vznešenú spoločnosť, ktorej záleží na zdraví. Pýta sa, či zamestnávatelia zabezpečujú zamestnancom aj nadštandardné mzdy, zabezpečujú úžasné pracovné podmienky,... Čítať ďalej
09 | 10 | 2021 | Petra Demková


Matica slovenská v súvislosti s tým hovorí, že jej bola v tomto roku znížená prevádzková dotácia zo strany štátu o takmer 400 tisíc eur a pociťuje preto ekonomické problémy.

„Preto úplne nerozumieme, prečo práve kultúrnej ustanovizni slovenského národa bola v tomto roku dotácia znížená. Financovanie oboch kultúrnych inštitúcií by malo byť pomerné – podľa počtu obyvateľstva v Slovenskej republike,“ povedal Smolec.
Potrebujú vyššiu sumu

Ako ďalej uviedol, verí, že štát v budúcom roku podporí Maticu ako verejnoprávnu inštitúciu vyššou sumou. Upozornil, že jej zveril viaceré úlohy, ktoré musí robiť z pridelených finančných zdrojov a na to dostáva dotáciu prostredníctvom ministerstva kultúry.

Za zlomový označil Smolec tento rok, keď sa dotácia „drasticky“ znížila o 23 percent. Štátne granty z Fondu na podporu umenia (FPÚ) boli v minulosti podľa Smolca pre Maticu významnou podporou jej činnosti pri rôznych podujatiach alebo pri vydávaní knižných titulov.

Táto koalícia sa dokáže už len hádať! Na reformy zdravotníctva či súdnictva zabudnite
Osobne si myslím, že k žiadnej reforme už nepríde! Zamýšľa sa publicista Juraj Hrabko a upozorňuje, že robiť štrukturálne reformy nie je jednoduché ani vtedy, keď je na nich jednoznačná dohoda. Čítať ďalej
09 | 10 | 2021 | Diana Zaťková

FPÚ neprispieva

Ako ďalej uviedol,  od roka 2019 už Matica od FPÚ nedostala nič, „a to i napriek podávaniu množstva žiadostí o grant na projekty“. Vlani po parlamentných voľbách sa otvorila téma zmien financovania Matice.

Rezort kultúry informoval, že Rada vlády SR pre kultúru schválila zriadenie dočasnej pracovnej skupiny pre zmenu financovania a rozvoj Matice slovenskej. Jej úlohou bude zanalyzovať hospodárenie Matice, vrátane hospodárenia tlačiarne Neografia, ktorej je Matica majoritným akcionárom.

Vianočné trhy v Bratislave? Vallo a Aufrichtová na ľudí zase chystajú nezmyselné opatrenia
09 | 10 | 2021 | TASR


„Výsledkom pracovnej skupiny by mal byť nový model financovania Matice slovenskej. V terajšom režime Matica slovenská obdrží ročne 1 344 600 eur,“ povedal Ľubomír Ondrejkovič z referátu komunikácie a protokolu ministerstva kultúry.
Národnostné menšiny vraj podporujú iní

Podpora kultúry národnostných menšín sa podľa Ondrejkoviča uskutočňuje prostredníctvom Fondu pre podporu kultúry národnostných menšín zriadeného zákonom. Ten definuje percentuálne prerozdelenie celkového objemu zdrojov v prospech jednotlivých menšín a na základe toho nie je závislé od výsledkov sčítania obyvateľov. V prípade maďarskej menšiny je to 53 percent.

Chmelár: Tento štát je v prdeli! Vládnu nám totálni nímandi a Slovensko sa rúti do bankrotu!
Spor medzi Robertom Ficom a Petrom Pellegrinim nie je hodnotový, ale osobný! Ako píše politický a mediálny analytik Eduard Chmelár na sociálnej sieti, toto musí byť jasné každému triezvo uvažujúcemu pozorovateľovi našej politickej... Čítať ďalej
09 | 10 | 2021 | Diana Zaťková