Maďari chcú posilniť juh a východ, vyťahujú aj Benešove dekréty
09 | 10 | 2021 I Gabriela Fedičová
Krisztián Forró v relácii Téma dňa televízie TA3 musel odpovedať aj na mimoriadne citlivé otázky. Témou bola autonómia, ale aj Benešove dekréty.

Ambíciou Aliancie je, aby Maďari a ostatné národnosti žijúce na Slovensku mali silné parlamentné zastúpenie. Forró vylúčil spoluprácu s ĽSNS a Smerom.

Aliancia chce politiku budovať na trpezlivosti a dôvere. Forró na tlačovej besede po vzniknutí strany okrem iného oznámil aj toto: "Musíme napraviť chyby z minulosti, musíme zmyť z našej komunity pečať vojnových zločincov. Samosprávne členenie, ktoré nie je výhodné pre Maďarov žijúcich na Slovensku treba tiež riešiť," povedal Kristián Forró. Aliancia chce posilniť juh a východ Slovenska. Vyčítajú chýbajúcu infraštruktúru - cesty, železnice, kanalizácie. Toto všetko je podľa Forróa naďalej oproti v porovnaní s ostatnými časťami Slovenska podpriemerné. "Tri strany, SMK, Most - Híd a Spolupatričnosť budú fungovať zlúčením, formou platforiem," odznelo v relácii TA3.

Zlúčenie maďarských strán podľa Forróa trvalo tak dlho z toho dôvodu, že museli diskutovať. Medzi jednotlivými stranami boli ideologické a názorové rozdiely a tie bolo potrebné dať dokopy. Podľa Forróa v porovnaní s obdobím pred rokom 1998 to ale dlho netrvalo. V tom období, pred rokom 1998 medzi sebou diskutovali štyri roky. Predmetom diskusie tentokrát bolo napríklad aj logo strany. Aliancia v ňom bude mať farby maďarskej trikolóry.

Chmelár: Tento štát je v prdeli! Vládnu nám totálni nímandi a Slovensko sa rúti do bankrotu!
Spor medzi Robertom Ficom a Petrom Pellegrinim nie je hodnotový, ale osobný! Ako píše politický a mediálny analytik Eduard Chmelár na sociálnej sieti, toto musí byť jasné každému triezvo uvažujúcemu pozorovateľovi našej politickej... Čítať ďalej
09 | 10 | 2021 | Diana Zaťková

Autonómia

Diskusia prebiehala medzi jednotlivými, dnes už platformami Aliancie aj o tejto téme. Podľa Forróa sa nejedná o slovo autonómia. Treba to chápať ako samosprávne rozdelenie, ktoré podľa nich nie je momentálne správne. "A preto je jedným z hlavných cieľom Aliancie aj zmena samosprávneho členenia," uviedol v TA3, v relácii Téma dňa.

Do úvahy majú byť podľa neho vzaté historické regióny, prirodzené regióny, ktoré sú teraz roztrhnuté a tiež sú roztrhnutí ľudia, ktorí v tých historických a prirodzených regiónoch žili.  Musia sa podľa neho zohľadniť regióny ako napríklad Žitný ostro, Matúšova zem a podobne. Je to dôležité z dôvodu zachovania identity a určite to podľa neho prispeje aj k tomu, aby bola krajina pestrejšia.

Forró zdôraznil, že nejde o odtrhnutie sa od Slovenska, nemá rád slovo autonómia a ctí si územnú celistvosť Slovenskej republiky.

Viliam Dobiáš: Deti sú v poskytnutí prvej pomoci bystré, dokážu zachrániť život
09 | 10 | 2021 | TASR

Benešove dekréty

Peter Bielik, moderátor relácie TA3, Téma dňa položil otázku, ktorá sa týka Benešových dekrétov. Uviedol, že sú to relevantné právne akty a Forróa sa opýtal, ako to chce Aliancia zmeniť.

Podľa predsedu strany Aliancie sa zo 146 dekrétov sťahuje priamo na Maďarov 13 z nich. Jeden z nich podľa Kristiána Forróa hovorí aj o ňom, že je vojnový zločinec. " Vyzerám podľa vás ako vojnový zločinec? Pretože podľa tých dekrétov nimi naďalej sme. A nielen ja, ale aj moje deti," vysvetľuje Forró.

Krisztián Forró tiež uviedol, že Benešove dekréty nechcú Maďari zrušiť prvýkrát. Boli nimi podľa neho postihnutí nevinní, poctiví ľudia. Kým Nemcom Slovensko podalo priateľskú ruku, voči Maďarom toto gesto nikdy nebolo urobené. Bielik predsedovi strany Aliancia oponoval tým, že vojnový zločinec - to bolo v roku 1945. Forró ale uviedol, že nariadenie ešte stále platí. A na základe neho môžu Maďarom ešte stále vziať pozemky. Nejedná sa podľa neho iba o etický pohľad. Účinné a platné sú aj aj z pohľadu právneho. Na základe Benešových dekrétov ide podľa neho o kolektívnu vinu a preto je dôležité ospravedlnenie.
Aliancia sa pripravuje na komunálne voľby a voľby do VÚC

Moderátor Peter Bielik v rámci diskusie poznamenal, že ospravedlnenie sa očakáva podľa všetkého iba zo strany Slovenska. A poukázal na krivdy, ktoré spáchali Maďari na Slovákoch v minulosti. Bielik spomenul rok 1919, Červenú armádu, Viedenská arbitráž, keď Slováci prišli o časť svojho územia, ale aj rok 1968, keď sa János Kádar zúčastnil na okupácii Slovenska.

Forró moderátorovi vysvetlil rozdiel. "My sme občania Slovenska. Nie preto, že sme tak chceli. A aby sme sa tu doma cítili, ako plnohodnotní občania, tak to musíme dať do poriadku," povedal. Dodal tiež, že o týchto veciach sa musíme baviť.

Strana Aliancia sa už pripravuje na voľby primátorov, starostov, a voľby VÚC. Na základe posledných výsledkov komunálnych volieb a volieb do VÚC je Aliancia momentálne 3. najsilnejšou stranou. V porovnaní s OĽaNO, Sme rodina a SaS, ktorí majú malé alebo takmer žiadne zastúpenie v regiónoch.

Táto koalícia sa dokáže už len hádať! Na reformy zdravotníctva či súdnictva zabudnite
Osobne si myslím, že k žiadnej reforme už nepríde! Zamýšľa sa publicista Juraj Hrabko a upozorňuje, že robiť štrukturálne reformy nie je jednoduché ani vtedy, keď je na nich jednoznačná dohoda. Čítať ďalej
09 | 10 | 2021 | Diana Zaťková