Krok Varšavy k Polexitu ukazuje, že EÚ je starý Sovietsky zväz oblečený v západných šatách (Paul A. Nuttall)
09 | 10 | 2021 I Diana Zaťková

Komentár Paula A. Nuttalla (Russia Today)



Patová situácia medzi Varšavou a Bruselom nabrala na obrátkach, keď poľský ústavný súd rozhodol, že niektoré zákony EÚ sú v priamom rozpore s poľskou ústavou. To predstavuje priamu výzvu zásade, že právo EÚ je v jej členských štátoch nadradené. Myslí si to historik a exposlanec Európskeho parlamentu Paul A. Nuttall.




Tribunálny rozsudok vo štvrtok konštatoval, že inštitúcie EÚ často „konajú nad rámec svojich kompetencií“. Poľský minister spravodlivosti Zbigniew Ziobro rozhodnutie uvítal, pretože „stanovilo ústavné limity európskej integrácie a prípustné zasahovanie EÚ do poľských prípadov“.
Pobúrenie v Bruseli

Prirodzene, tento rozsudok vyvolal v Bruseli pobúrenie. Európska komisia reagovala typickým silným spôsobom a uviedla, že „všetky rozhodnutia Európskeho súdneho dvora sú záväzné pre orgány všetkých členských štátov vrátane vnútroštátnych súdov“.

Komisia okrem toho objasnila, že „nebude váhať využiť svoje právomoci vyplývajúce zo zmlúv na zabezpečenie jednotného uplatňovania a integrity odborového práva“. Inými slovami, Poľsko ustúpi alebo bude potrestané.

A aké budú tieto tresty? Ako vždy v EÚ, trestom budú finančné represálie. Je to niečo podobné, ako keď rozčúlený rodič nedá nezbednému dieťaťu vreckové.

Historický moment pre Európu: Poľsko vzdoruje Bruselu, zachováva si svoju legislatívnu nadradenosť
Štáty Európskej únie sú znepokojené z verdiktu poľského ústavného súdu, informujú spravy.rtvs.sk. Jeho verdikt spochybnil nadradenosť európskej legislatívy nad poľskými zákonmi. Čítať ďalej
08 | 10 | 2021 | Ján Papuga

Bič v rukách EÚ

To, čo dáva Bruselu do rúk bič, je 57 miliárd eur, ktoré má Poľsko dostať na financovanie obnovy. Ak poľská vláda nedodrží požiadavky Bruselu, tieto peniaze by bolo možné zadržať, čo by v Poľsku otvorilo dieru v plánoch obnovy po Covide.

A verte mi, Brusel to využije ako vyjednávací čip. Ako Jeroen Lenaers, holandský europoslanec z Európskej ľudovej strany povedal , "štáty EÚ sa nesmú nečinne prizerať, keď je v Poľsku naďalej demontovaný právny štát."
Pokuty sa hromadia

Náklady na to, že sa Poľsko stáva v očiach EÚ neposlušným, sa pre krajinu hromadia. Len minulý mesiac bolo Poľsko varované, že ak päť jeho regiónov nezruší rozhodnutie stať sa „zónami bez LGBT“, finančné prostriedky EÚ budú zadržané.

Okrem toho, Európsky súdny dvor už nedávno udrel na Poľsko s dennou pokutou 500 miliónov eur pre odmietnutie uzavretia bane, ktorá poskytuje krajine 7% elektriny. Nemysleli by ste si, že Európa je uprostred energetickej krízy, ktorú si sama spôsobila!

Chobotnica moci svojimi chápadlami práve prehĺta Slovensko ako štát i ako našu vlasť
Osmonohy sú dvojžiabré hlavonožce. Alebo, ľudovo, chobotnice s ôsmimi chápadlami. Súčasná moc u nás má ešte stále svojich viac ako 75 poslaneckých chápadiel. Parlament má za slúžku, ktorá odfajkúva jej zvrátené zámery a pod stôl zametá... Čítať ďalej
08 | 10 | 2021 | Ivan Brožík

Iný smer ako Brusel

Problémy však siahajú oveľa hlbšie ako podivná hrozba a pokuta, pretože je čoraz jasnejšie, že niekoľko krajín strednej Európy smeruje jedným smerom a Brusel iným.

Zatiaľ čo EÚ túži po moci a kontrole nad svojimi členskými štátmi, tieto stredoeurópske krajiny, medzi ktoré patrí Maďarsko, Česká republika a Poľsko, chcú vidieť uvoľnenie väzieb. Skutočne je zaujímavé, že krajiny, ktoré sa teraz pokúšajú presadiť svoju sudcovskú nezávislosť, kedysi žili pod jarmom Sovietskeho zväzu.
Brusel nová Moskva?

Pamätajú si, aké to je odovzdávať suverenitu a nechávať si uplatňovať zákony odinakiaľ. Nepáčilo sa im to vtedy a nepáči sa im to teraz, bez ohľadu na to, či to pochádza z Moskvy alebo Bruselu.

Vždy ma zarážalo, prečo boli krajiny ako Poľsko, ktoré tak tvrdo bojovalo za nezávislosť na Sovietskom zväze, pripravené odovzdať zvrchovanosť Európskej únii. Vždy som si myslel, že je to manželstvo z rozumu a že časom prídu problémy.

Britániu zasiahla (nielen) energetická kríza
V Británii vypukla energetická kríza. Pokles objemu elektriny vyrobenej z vetra v dôsledku bezveterného počasia, rekordný skok cien plynu a pokusy spomaliť spustenie plynovodu Nord Stream 2 spôsobili rýchly nárast cien elektriny. Kvôli rastúcim... Čítať ďalej
06 | 10 | 2021 | Vladimír Prochvatilov

EÚ a ZSSR majú veľa spoločného

Skutočne, počas jedného z mojich prvých televíznych vystúpení, keď som sa stal europoslancom v roku 2009, som povedal poľskému kolegovi, že Európska únia a Sovietsky zväz majú veľa spoločného. Napriek tomu, že to v tej dobe zavrhol, zaujímalo by ma, či to aj teraz cíti rovnako?

Keď som za tie roky predložil tento argument, vždy som sa vrátil k niekoľkým citátom posledného generálneho tajomníka Sovietskeho zväzu Michaila Gorbačova. Gorbačov kedysi povedal, že „najzáhadnejším vývojom v politike za posledné desaťročie je zjavné odhodlanie západoeurópskych lídrov obnoviť Sovietsky zväz v západnej Európe“. Tiež povedal, že „EÚ je starý Sovietsky zväz oblečený v západných šatách“.

A je to vonku! Budeme mať „očkovaciu abonentku“? Šéf BionTechu chce očkovanie každý rok
09 | 10 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Krok k Polexitu

Napriek tomu Poľsko včera urobilo krok k Polexitu, aspoň v súdnom zmysle. Teraz, ako dvaja kovboji v spaghetti westerne, Varšava a Brusel na seba hľadia a čakajú, kým ten druhý vystrelí.

Stavím sa, že Brusel bude strieľať ako prvý. EÚ nemôže dovoliť Poľsku, aby sa hrubo oháňalo svojimi zásadami a zákonmi, pretože ak to urobí a Poľsko sa z toho dostane, zaručujem, že to urobia aj ostatní.

Jedno je však isté, táto situácia nemôže trvať večne. Z dlhodobého hľadiska sa môže stať iba jedna z dvoch vecí: buď poľská vláda padne, alebo bude v roku 2023 zvolená. A vtedy bude Poľsko nasledovať Spojené kráľovstvo z EÚ.

České voľby pokračujú druhým dňom. Babiš zopakoval, že kandiduje naposledy
09 | 10 | 2021 | TASR