Je zle, no bude ešte horšie! Za čo všetko si ešte Slováci priplatia?
09 | 10 | 2021 I Diana Zaťková

Mnohí sú v koncoch a bude ešte horšie! Nielen Slovensko, ale aj celý svet čelí priam bezprecedentnej surovinovej kríze a pandémia ešte celú situáciu zhoršuje. Mnohým sa žije čoraz ťažšie, a to vôbec nie je koniec! Aké vyhliadky na najbližšie obdobie máme? Za čo všetko si ešte priplatíme?



V posledných mesiacoch stúpajú ceny potravín, stavebných materiálov, chýba elektronika a ak aj je dostupná, je výrazne drahšia, píše Nový Čas. Drahšie budú energie. A ešte stále sa ani zďaleka neskončila pandémia!


Potraviny


Ceny potravín a nealkoholických nápojov boli v auguste medziročne vyššie o  3,7 %, čo predstavuje najrýchlejšie tempo rastu od  júna 2020. Najviac zdraželi zelenina (12,9 %), chlieb a obilniny (2,5 %), mäso (2,4 %), mlieko, syry a vajcia o 2,3 %.


„Výrazne vzrástla aj cena olejov, ktoré sa používajú pri výrobe širokej škály potravín. Nedostatok cukru ovplyvnil výrobu čokolády a cukroviniek. Horšia dostupnosť a nárast cien obalových materiálov sa dotkli výrobkov vo všetkých kategóriách,“ uviedol Robert Kičina z Nestlé Česko a Slovensko.


Najväčší výrobca potravín u nás včera ohlásil, že niektoré jeho výrobky zdražejú o  4 až 13 %. Ako sa to premietne do  cien na  pultoch, však závisí od obchodníkov.


Matica slovenská má finančné suchoty, ale Gyimesi chce 300 tisíc ročne pre Csemadok!
Chcú späť príspevok od štátu! Poslanec György Gyimesi z OĽaNO navrhuje, aby maďarský spoločenský a kultúrny zväz na Slovensku Csemadok dostal zo štátneho rozpočtu ročne sumu 300 tisíc eur. Čítať ďalej
09 | 10 | 2021 | Diana Zaťková



Cestovný ruch

Ceny v reštauráciách a hoteloch v druhom štvrťroku vzrástli o 3,1 %. Aj za zdražovaním v tejto oblasti je prudký rast cien vstupných nákladov, najmä energií.


„Rast cien služieb bude nevyhnutný, ale podnikatelia nedokážu preniesť celý nárast do cien svojich služieb, to by spôsobilo pokles dopytu a  záujmu zo strany návštevníkov,“ povedal prezident Zväzu cestovného ruchu SR Marek Harbuľák.



Elektronika

Ceny notebookov či telefónov sú už vysoké a ešte budú stúpať. Dôvodom je čipová kríza. „Pri bielom tovare je nárast až 25 %, väčšina elektroniky sa pohybuje v rozmedzí 10 - 20 %. Tento nárast nemusí byť úplne prenesený na spotrebiteľov, ale je isté, že tohtoročné Vianoce budú výrazne drahšie,“ tvrdí výkonný riaditeľ spoločnosti Coface pre Slovenskú republiku a  Česko Ján Čarný.


Zdražovanie by podľa neho malo ustať po sviatkoch. „Toky tovaru i komponentov by mali byť stabilnejšie a  možno čakať určité ochladenie dopytu, minimálne pri notebookoch, monitoroch a telefónoch, ktoré boli predtým masívne žiadané kvôli home offic,“ dodáva Čarný.


Denisa Saková: Vláda chce odvolávať ľudí z funkcií, ignoruje aj podmienky Európskej komisie (video)
"Vláda chce bezdôvodne odvolávať ľudí z funkcií, čím ignoruje aj podmienky Európskej komisie." Citát Denisa Saková. Exministerka dodáva, že "už počas môjho pôsobenia na ministerstve vnútra bolo jednou z podmienok Európskej komisie odpolitizovať... Čítať ďalej
09 | 10 | 2021 | Ivan Brožík

Stavebné materiály

Ceny stavebných materiálov na Slovensku v júli medziročne vzrástli o 12,5 %. No do konca roka to môže byť aj viac. „Ide predovšetkým o oceľ, hliník a iné druhy kovov, a taktiež o plasty, z ktorých sa vyrába polystyrén či rôzne plastové rúry a potrubia,“ tvrdí analytička 365. bank Jana Glasová.


Rýchlo podľa nej rastú aj ceny cementu, dreva, skla a v neposlednom rade ropy, ktorá slúži nielen ako palivo, ale aj na výrobu asfaltu. „Všetky tieto suroviny si pripísali cenový rast o niekoľko desiatok percent,“ pokračuje analytička.



Pohonné látky

Zdražovanie na  slovenských pumpách sa mierne spomalilo. V predchádzajúcom týždni vzrástli iba ceny nafty (1,48 %), ceny natural 95 a natural 98 benzínu sa nezmenili. Ceny ropy tlačí nahor najmä silnejúci dopyt znásobený poklesom záujmu o čoraz drahší zemný plyn.


Laššáková: Zamestnávatelia chcú kontrolovať covid pasy? To sú tí, čo dávajú nadštandardné mzdy?
Laššáková sa pozrela na to, ako ochotne sa únia zamestnávateľov začala hrať na vznešenú spoločnosť, ktorej záleží na zdraví. Pýta sa, či zamestnávatelia zabezpečujú zamestnancom aj nadštandardné mzdy, zabezpečujú úžasné pracovné podmienky,... Čítať ďalej
09 | 10 | 2021 | Petra Demková

Energie

Elektrická energia na burzách je oproti minulému roku dva razy drahšia. Burzová cena tvorí asi 40 % z koncovej ceny a štát ju nevie ovplyvniť. Elektrina pre domácnosti by mohla zdražieť o 1,5 - 1,7 centa za kilowatthodinu (kWh). V prepočte na rok je to asi o 40 €.


Cena zemného plynu na burzách medziročne vzrástla o 180 %. No minister hospodárstva Richard Sulík povedal, že bude približne taká, aká bola minulý rok, čiže o čosi vyššia ako teraz. Ak domácnosť používa plyn aj na ohrev vody, tak si priplatí niekoľko desiatok eur. Pri vyššej spotrebe sa dodatočné výdavky môžu vyšplhať aj na 100 €.


Či teplo zdražie a ako veľmi, závisí aj od toho, ako sa vyvíjajú ceny tzv. emisných povoleniek. Oproti minulému roku vzrástli dvojnásobne. Obchodný riaditeľ štátnej spoločnosti MH Teplárenský holding Vojtech Červenka odhaduje, že v niektorých spoločnostiach by cena tepla mohla vzrásť do 10 %.


Táto koalícia sa dokáže už len hádať! Na reformy zdravotníctva či súdnictva zabudnite
Osobne si myslím, že k žiadnej reforme už nepríde! Zamýšľa sa publicista Juraj Hrabko a upozorňuje, že robiť štrukturálne reformy nie je jednoduché ani vtedy, keď je na nich jednoznačná dohoda. Čítať ďalej
09 | 10 | 2021 | Diana Zaťková

Nehnuteľnosti

Ceny nehnuteľností na Slovensku sa v druhom kvartáli medziročne zvýšili o 18,6 %. To je najrýchlejšie tempo rastu od realitného boomu v roku 2008. Barometer Realitnej únie SR, ktorý monitoruje vývoj cien bytov v krajských mestách, potvrdzuje nové kolo zdražovania.


„Nebude žiadnym prekvapením, keď na konci roka budeme mať za sebou 15 % nárast. Stabilizácia je v nedohľadne. Všetky ilúzie o tohtoročnom miernom raste na realitnom trhu rozptýlil prudký skok cien stavebných materiálov, ale aj zvýšenie inflácie bežných tovarov a služieb. V tejto situácii nie je dôvod myslieť si, že práve ceny nehnuteľností zostanú stáť,“ tvrdí analytik Realitnej únie SR Vladimír Kubrický.


Maďari chcú posilniť juh a východ, vyťahujú aj Benešove dekréty
09 | 10 | 2021 | Gabriela Fedičová