Island celoplošne zastavuje očkovanie Modernou: Má obavy z výskytu zápalu srdca
09 | 10 | 2021 I Diana Zaťková

Island už nebude podávať očkovaciu látku na Covid-19 od Moderny! A to celoplošne. Hlavný epidemiológ v krajine upozorňuje na riziko srdcových zápalov pozorovaných v iných severských krajinách, informuje portál RT.



Vydesili ich nežiaduce účinky v severských krajinách



Islandské zdravotnícke úrady v piatok oznámili, že Island počas posledných dvoch mesiacov podával dávku Spikevaxu od spoločnosti Moderna ako posilňovaciu dávku pre tých, ktorí už boli naočkovaní buď dvoma dávkami očkovacích látok Pfizer alebo Moderna, alebo jednou dávkou vakcíny spoločnosti Johnson & Johnson.

Asi 75 percent Islanďanov je úplne očkovaných a zdravotnícki úradníci tvrdia, že existuje dostatočná zásoba vakcíny Pfizer na pokračovanie v očkovaní aj bez využitia Moderny.

Rozhodnutie zastaviť očkovanie Modernou bolo prijaté potom, čo boli zaznamenané nežiaduce účinky vakcíny v niekoľkých ďalších severských krajinách. Tie tiež medzitým obmedzili svoje vlastné zavádzanie očkovacej látky.

A je to vonku! Budeme mať „očkovaciu abonentku“? Šéf BionTechu chce očkovanie každý rok
09 | 10 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Ostatní neočkujú mladých mužov

"Severská štúdia zahŕňajúca Fínsko, Švédsko, Nórsko a Dánsko zistila, že muži mladší ako 30 rokov, ktorí dostali Modernu Spikevax, majú o niečo vyššie riziko vzniku myokarditídy ako ostatní," uviedol vo štvrtok riaditeľ fínskeho Národného inštitútu pre zdravie Mika Salminen.

Salminen oznámil, že muži narodení v roku 1991 a neskôr už nebudú dostávať Spikevax. O deň skôr Švédsko prestalo poskytovať Modernu celej svojej populácii narodenej od roku 1991, zatiaľ čo Dánsko pozastavilo jej používanie osobám mladším ako 18 rokov. Nórsko odporučilo, aby si muži do 30 rokov vybrali radšej Pfizer.
Vyskytlo sa viac ako 300 prípadov

Európska agentúra pre lieky v júli po preskúmaní viac ako 300 prípadov v celom Európskom hospodárskom priestore zverejnila zistenia, ktoré radia srdcové choroby, myokarditídu a perikarditídu do zoznamu potenciálnych zriedkavých vedľajších účinkov vakcín mRNA Covid-19 vyrábaných spoločnosťami Pfizer-BioNTech a Moderna. Podľa agentúry EMA sú tieto prípady zriedkavé.

Rusko sa s tým nemaže. Vyhlasuje zapredaných novinárov za zahraničných agentov!
09 | 10 | 2021 | TASR