České voľby pokračujú druhým dňom. Babiš zopakoval, že kandiduje naposledy
09 | 10 | 2021 I TASR
V Česku pokračujú voľby druhým dňom. Premiér Andrej Babiš zopakoval, že kandiduje naposledy. O udalostiach u našich západných susedoch informuje TASR.

V Českej republike pokračujú v sobotu voľby do Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR. Volebné miestnosti sa otvorili o 08.00 h, zatvoria ich o 14.00 h. Voľby sa začali v piatok o 14.00 h a volebné miestnosti sa v ten deň zatvorili s úderom 22.00 h.

Už v piatok odvolili všetci šéfovia parlamentných strán i prezident republiky Miloš Zeman. Ten pre svoj zdravotný stav hlasoval na zámku v Lánoch z invalidného vozíka. Ministerský predseda Andrej Babiš zopakoval, že kandiduje naposledy. Zdôraznil, že tohtoročné voľby považuje za najdôležitejšie v dejinách Českej republiky.

Volebná účasť dosiahla podľa odhadov do piatkových skorých večerných hodín zhruba 20 percent, čo je podobná úroveň, aká bola pred štyrmi rokmi. České ministerstvo zahraničných vecí zaregistrovalo v piatok rekordný záujem o hlasovanie v zahraničí. O voličské preukazy na zastupiteľských úradoch požiadalo vyše 2400 ľudí, čo je o polovicu viac než pri prezidentských voľbách v januári 2018.

V českých parlamentných voľbách môže hlasovať viac než osem miliónov oprávnených voličov. O 200 poslaneckých mandátov sa aktuálne uchádza 22 subjektov – 20 politických strán a dve volebné koalície.

Po uzavretí volebných miestností v sobotu popoludní sa začne sčítavanie hlasov. Priebežné výsledky bude zverejňovať Český štatistický úrad (ČSÚ) podľa toho, ako ich budú doručovať jednotlivé volebné komisie. Relevantné výsledky budú známe až v sobotu neskoro popoludní alebo večer.

A je to vonku! Budeme mať „očkovaciu abonentku“? Šéf BionTechu chce očkovanie každý rok
09 | 10 | 2021 | Ingrid Vrabcová