Vláda hlboko urazila Trenčín, "je suis" Trenčan! (Ivan Brožík)
08 | 10 | 2021 I Ivan Brožík

Trenčín je moja láska. Perla stredného Považia. Kto nebol v Trenčíne, akoby ani nežil. Kto nevidel jeho historické artefakty, má ešte čo robiť. Nie je to iba Omarova studňa na hrade, či nápis na skale pod ňou, alebo známy hotel. Je to aj "Sédria" na Námestí svätej Anny. Slovutný "župný" Krajský súd, ktorý teraz arogantne ministerka spravodlivosti odoberá krajskému mestu. Iba tak, od stola v Bratislave. (Ivan Brožík)


Sédria, alebo Krajský súd v Trenčíne, má podľa svojvôle ministerky Kolíkovej prestať existovať. Čo ju tam po tom, že prístup obyvateľov regiónu k spravodlivosti bude sťažený. A či vlastne ministerku spravodlivosti nejaká spravodlivosť pre občana zaujíma? "Veď pracovisko sudcov tam môže zostať", odkazuje blahosklonne z Bratislavy ministerka pôvodom zo zanikajúcej strany do mesta Matúša Čáka jeho primátorovi Rybníčkovi a županovi kraja Baškovi. A ľudia? Čo tam po nich!

Kolíková do Trenčína Rybníčkovi – veď pracovisko sudcov vám necháme
Sudcovia a personál ostávajú Čítať ďalej
06 | 10 | 2021 | Eka Balašková

Neprijateľný zásah do samosprávy

Od krajského mesta sa očakáva, že bude schopné zabezpečovať všetko potreby občanov kraja. Cez lekársku a odbornú zdravotnú starostlivosť a školstvo či kultúru až po spravodlivosť. Pani ministerke asi toľká bujará "samostatnosť" prekáža. Všetko musí byť na reťazi, pod jej kontrolou, lebo "čistíme". A mafia zjavne aj podľa nej je všade. Aj v Trenčíne. Aj z tohto dôvodu je jej zámer urážkou čestných a pracovitých obyvateľov Trenčianskeho kraja práve tak, ako sudcov jeho Krajského súdu.
Smiešny čas na pripomienkovanie tak vážnej témy

Vráťme sa k slovám primátora mesta Trenčín Richarda Rybníčka z tlačovej konferencie, ktorú usporiadal v reakcii na ministerkin ponižujúci a neodborný návrh: "Je tam niekoľko momentov, prečo si spolu s predsedom Trenčianskeho samosprávneho kraja myslíme, že zrušiť Krajský súd v Trenčíne je chybou. Pripomienkové konanie na novú súdnu mapu, ktorú pani ministerka upravila, trvalo len 22 dní, čo je dosť smiešna doba na to, aby sa sudcovia dokázali bez stresu vyjadriť k takejto zásadnej veci. Sudcovská rada Krajského súdu Trenčín konštatuje, že debatu o súdnej mape nie je možné viesť bez celospoločenskej diskusie napríklad aj s primátormi a županmi, a nie je možné ju nahradiť koaličným konsenzom," skonštatoval Rybníček.
Tu nejde iba o politické zneužívanie moci

V prvom rade sú tu občania. To tí z Trenčianskeho kraja, alebo z ktoréhokoľvek iného, majú najnovšie cestovať za riešením svojich sporov niekam k blahorodiam do hlavnej stolice? Opäť tu samosprávne celky vraciame do postavenia akýchsi nesvojprávnych gubernií? Aby sme mali všetko a každého pod kontrolou? Čo ešte naši "Veľkí bratia a sestry" chcú riadiť, kontrolovať, ovládať, manipulovať? Sprivatizovať?
Kaviarenské - "je suis"

V prostredí unudenej kaviarne sa stalo mimoriadne populárnym teatrálne pózovanie s nápisom "je suis". Tentoraz volám "je suis" ja. Hoci sa nepočítam do radov milovníkov kaviarenských manierov. Som Trenčan. Rybníčka ani Bašku nemusím mať rád, ale vážim si, že sa postavili na stranu svojich občanov a som im za to vďačný. Som vďačný každému, kto sa v tejto dobe postaví svojvôli moci a demontáži prvkov demokracie. Veď decentralizácia moci je podmienkou demokracie a jej rušenie neguje aj ju samú.

"Je suis" Trenčan, vážená pani ministerka a koalícia, ktorej slúžite! A rovnako, ako zápalisto slúžite koalícii, by ste mali slúžiť aj občanom, pripomínam.

Kolíková už diskutovať nebude. Odborníkmi spochybňovanú súdnu mapu považuje za hotovú vec
29 | 09 | 2021 | TASR