Prezidentka ocenila prácu zdravotných sestier a pôrodných asistentiek
08 | 10 | 2021 I Ivan Mihale/ TASR

Zdravotné sestry a pôrodné asistentky, ktoré získali ocenenie Biele srdce, sú inšpiráciou pre kolegov a kolegyne, ale aj pre študentky a študentov. Uviedla to prezidentka SR Zuzana Čaputová pri príležitosti piatkového prijatia držiteliek ocenenia a predstaviteliek Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek (SK SaPA) v Prezidentskom paláci.


Prezidentka poďakovala všetkým zdravotným sestrám aj pôrodným asistentkám. Poukázala na ich pozitívnu energiu, trpezlivosť, odbornosť a láskavosť. "Skrývajú v sebe vytrvalosť, ktorá stojí za zrodom významných oddelení na liečbu onkologických a psychiatrických ochorení či cystickej fibrózy. Sú veľkým a pevným srdcom Slovenska a bolo mi cťou ich dnes spoznať aj osobne," uviedla hlava štátu.

Pripomenula tiež, že mimoriadne ocenenie Johanny Bórik-Hrebendovej in memoriam má pripomínať hrdinky a hrdinov, ktorí sa pri starostlivosti o pacientov nakazili koronavírusom a prišli o svoj život. "Nezabudneme na nich," dodala prezidentka.

Celosvetový symbol sestier Biele srdce bol oficiálne zvolený v roku 1999 pri príležitosti 100. výročia založenia Medzinárodnej rady sestier. SK SaPA ocenila 24. septembra počas slávnostného večera 28 sestier v rôznych kategóriách. Prvýkrát tiež udelila mimoriadne ocenenie Johanny Bórik-Hrebendovej in memoriam. Záštitu nad podujatím prebrala prezidentka Zuzana Čaputová.

Poburujúci "pietny" akt na Dukle - bez prezidentky a bez hymny Ruskej federácie
Stalo sa, čo sa ešte nestalo. Počas pietneho aktu pripomenutia si výročia najväčšej horskej bitky na svete - bojov oslobodzovacích armád v Duklianskom priesmyku - sa udiali neslýchané veci. Ceremoniál sa odohrával bez veteránov, priamych... Čítať ďalej
08 | 10 | 2021 | Ivan Brožík