Pozrú sa po Počiatkovi "na prsty" aj kšeftom súčasnej vládnej koalície?
08 | 10 | 2021 I Eka Balašková

Minister financií a poslanec Juraj Šeliga sa prostredníctvom spoločnej tlačovej konferencie po dvoch rokoch vrátili k "slávnemu" videu OĽaNO spred vily v Cannes.


Problémom je prokuratúra

Juraj Šeliga na dnešnej TK skonštatoval, že po voľbách sme všetci čakali, že slovenská prokuratúra začne v tejto veci konať. Šeliga tvrdí, že "Považujem za úplne prirodzené, že keď sa dozvedeli o týchto podozreniach, tak zo zákona, teda ex offo, mali začať konanie. To sa nestalo." S jeho tímom mu to nedalo a pozreli si ako európsku, tak aj francúzsku judikatúru, OBSE a tiež francúzske daňové zákony.


Januárové rozsiahle podanie

O J. Počiatkovi zozbierali z verejne dostupných zdrojov informácie, ktoré preložili do Francúzštiny a postúpili na prokuratúru do Cannes. Odpoveď podľa J. Šeligu prišla pred pár dňami - francúzska prokuratúra v tejto veci koná, prešetruje ju a postupuje ďalej. "To znamená, že francúzske orgány začali preverovať pôvod majetku J. Počiatka. To, či tu nie je dôvodné podozrenie - či nebol spáchaný trestný čin, že pán Počiatek pral peniaze. A takým spôsobom si kúpil vilu." Alebo či neobišiel francúzske daňové zákony. Počiatek totiž tvrdí, že vilu si kúpil na pôžičku a francúzske zákony dovoľujú neplatiť dane za tú časť, ktorú ste si požičali. Francúzska prokuratúra podľa tvrdenia Šeligu tiež odpísala, že vzhľadom na citlivosť prípadu nebude poskytovať bližšie informácie.


Primátor Bratislavy Vallo s prehľadom "odpinkal" vicepremiérku Remišovú
https://www.hlavnydennik.sk/2021/10/08/zilina-ma-velky-problem-s-diviakmi/ Čítať ďalej
08 | 10 | 2021 | Eka Balašková


Tri dôvody, prečo je táto vec dôležitá

Podľa Šeligu je ten prvý: "Všetci politici bez ohľadu na stranícku príslušnosť, musia doťahovať predvolebné sľuby." A toto vyšetrovanie je podľa tvrdenia Šeligu krok k splneniu predvolebného sľubu. Dnes už je to plne v rukách francúzskej prokuratúry.


Druhá vec je, že podľa Šeligu žiaden nelegálny majetok nie je v bezpečí ani v zahraničí. "Aj vzhľadom na to, že sme v EÚ je našou úlohou upozorňovať naše partnerské štáty, pripravovať podania a očakávať od OĆTK v týchto štátoch, že budú konať." a dodáva: "Nie je možné, že niekto na Slovensku nelegálne zarobí peniaze, alebo ich ukradne, prevedie ich niekde do cudzej krajiny a tam si kúpi nehnuteľnosť." Aj preto podávali podnet do Francúzska a majú rozpracované ďalšie podania na množstvo nevysvetlených majetkov nominantov bývalej vlády.


A zas - zákon o preukazovaní pôvodu majetku

Kľúčový pri tejto téme je Zákon o preukazovaní pôvodu majetku. "Proces je natoľko komplikovaný, že do dnešného dňa neprišlo žiadne podanie." tvrdí Šeliga a vysvetľuje kompletný proces. Kým sa prípad dostne na súd, ubehne toľko času, že vinník stihne všetko "upratať". "Nehovoriac o tom, aby to vôbec niekto riešil, tá suma musí byť vyššia, ako 934 tisíc eur." Preto je nutné tento zákon novelizovať.


Bon jour, dobrí ľudia na Slovensku

Prihovoril sa na tlačovke prítomným novinárom svojim typickým teatrálnym spôsobom Igor Matovič, minister financií. "V roku 2006 sľubovali, ako musíme zobrať nelegálne nadobudnuté majetky skorumpovaným ľuďom a potom prijali takú zmenu, o ktorej neúčinnosti vopred Robert Fico, ako docent práva veľmi dobre vedel."


Egá, veľké reči a téma autonómie môžu byť podľa Bugára hrobom Aliancie
Alianca je novovzniknutá strana, ktorá vznikla zoskupením troch maďarských strán, SMK, Mosta-Híd a Spolupatričnosti. Béla Bugár bol hosťom relácie televízie TA3 „Tak takto?“ kde vysvetlil, aké sú podľa neho silné a slabé stránky maďarského... Čítať ďalej
08 | 10 | 2021 | Gabriela Fedičová


Zmeny v majetkovom priznaní?

Podľa Matoviča, niekoľko týždňov s kolegami vedie neverejnú debatu o tom, ako zmeniť tento zákon a ako zaviesť majetkové priznania pre ľudí s miliónovými majetkami. Poukázal, že na Hradnom kopci a v Horskom parku sú stovky domov vlastnené ľuďmi s nulovými daňami a miliónovými majetkami. "Keď sa pozriete na ich podnikanie, tak zistíte, že za tridsať rokov jeho jediným podnikaním bolo neplatenie faktúr." a vysvetľuje: "Postavili si svoje podnikanie na tom, že okrádali druhých ľudí."  A tiež sú tu podľa Matoviča aj takí, ktorí síce platili dane, ale zbohatli na, evidentne po protekcii vybavených, štátnych zákazkách. Poslední z tých pofidérnych majiteľov sú takí, ktorí si svoje majetky "vybavili" cez zneužitie reštituentov. 


Žiaden nezákonne nadobudnutý majetok nepožíva ochranu

Keď nás takto Ústava naviguje, mali byť v tomto zmysle kreované aj ostatné zákony, tvrdí Matovič. "Takýto majetok treba vrátiť štátu. A nie len ten majetok, ktorý vlastnia na Slovensku, ale aj ten, ktorý majú niekde v zahraničí." Dnes aj krajiny, ktoré sa pred rokmi hrdili tým, že skrývajú podvodníkov, postupne týchto podvodníkov a ich majetky vydávajú. "Len musí byť ochota aj z našej strany." dodáva Matovič. 


Očakávania od Ministerstva spravodlivosti

Ako v prípade nelegálnych majetkov, tak aj v prípade paragrafu 363 po poldruha roku od volieb Matovič očakával nejakú zmenu k lepšiemu. Tá však neprišla a  preto na to musia ísť z inej strany. Pevne verí, že koaliční partneri si nebudú hľadať cestičky, ako zabrániť zmene Zákona o preukazovaní pôvodu majetku, ako zabrániť zavedeniu majetkových priznaní milionárov na Slovensku, ale: "Budeme hľadať cesty, ako zabezpečiť základný pocit spravodlivosti pre ľudí, ktorí denno-denne chodia do práce a dostávajú poctivú mzdu za svoju poctivo vykonanú prácu." 


Belousovová: Sulík si asi doplnil zásoby "cukru" keď plodí TAKÉTO myšlienky
Po Robertovi Ficovi je tu aj Anna Belousovová, ktorá naznačuje, že Richard Sulík je zrejme konzumentom drog. Netvrdí, že za prepustením Zuzany Plačkovej a jej manžela stojí on, no berie si ho na paškál za inú vec. Čítať ďalej
08 | 10 | 2021 | Jozef Uhlarik