Historický moment pre Európu: Poľsko vzdoruje Bruselu, zachováva si svoju legislatívnu nadradenosť
08 | 10 | 2021 I Ján Papuga

Štáty Európskej únie sú znepokojené z verdiktu poľského ústavného súdu, informujú spravy.rtvs.sk. Jeho verdikt spochybnil nadradenosť európskej legislatívy nad poľskými zákonmi.


Môže sa stať, že Poľsko bude za tento verdikt potrestané sankciami. V piatok to vyhlásil francúzsky minister pre európske záležitosti Absoment Beaune. Podľa luxemburského ministra zahraničia Jeana Asselborna sa Poľsko zahráva s ohňom. Obaja konštatujú, že vývoj v Poľsku je neprijateľný a môže vzniknúť riziko odchodu z EÚ.

„Nadradenosť európskeho práva je nevyhnutná pre európsku integráciu a spoločný život v Európe. Ak bude tento princíp porušený, potom Európa tak, ako ju poznáme, ako bola vybudovaná Rímskymi zmluvami, prestane existovať,“ povedal Asselborn. Podobne reagujú nemecké médiá, skloňujú odchod Poľska z EÚ. Európska komisia v reakcii uviedla, že využije všetky prostriedky, aby ochránila dodržiavanie princípov práva Európskej únie.

Kým poľská opozícia je zhrozená, vládnuca strana Právo a spravodlivosť je spokojná.  Poľský ústavný súd vo štvrtok 7. 10. rozhodol, že niektoré články základných zmlúv o Európskej únii odporujú poľskej ústave, čím spochybnil jeden zo základných pilierov európskej integrácie a vyhrotil dlhodobú roztržku medzi Bruselom a Varšavou.

Kaczyňski: Poľsko z EÚ neodíde, ale odmieta zasahovanie Bruselu
Poľsko vidí svoju budúcnosť v Európskej únii a nemá v úmysle z nej odísť. Odmieta však "zasahovanie" Bruselu do svojich vnútorných záležitostí, vyhlásil v stredu šéf poľskej vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) a vicepremiér Jaroslaw... Čítať ďalej
15 | 09 | 2021 | TASR