České médiá vydávajú Čarnogurského prejav k Slovákom a ich vzťahu k Rusku, náš mainstream mlčí
08 | 10 | 2021 I Ivan Brožík

"Vážení občania, milí priatelia," prihovoril sa politik a právnik k prítomným na zhromaždení "Za priateľstvo s Ruskom". Ako povedal - "bolo už treba vyslať signál. Vyslať signál, že Rusko je našim priateľom, nie nepriateľom. A že voči priateľom sa nerobí to, čo robí najmä táto vláda." Kým české médiá prejavu venovali pozornosť a niektoré ho citovali celý, na Slovensku nikto nič. Náš "objektívny hlavný prúd" zas raz propagandisticky cenzuroval "nevhodný" názor.


"O základni NATO na Slovensku je zatiaľ ticho, ale každú chvíľu médiá prinesú správu, že po našich cestách sa budú presúvať cudzie, najčastejšie americké vojská. Aj včera sa objavila správa, že celý budúci týždeň sa budú presúvať po našich cestách vraj spojeneckí vojaci. Bodaj by dostali aspoň defekt. Naši vojaci vraj rotujú, ale stále sú v Pobaltí. Prezidentka označila Rusko za hrozbu. Vykázali sme troch ruských diplomatov úplne bez dôkazov." Cituje príhovor Jána Čarnogurského Slovákom český web prvnizpravy.cz.

Redakcia HD v ďalšej časti preberá text príhovoru bývalého predsedu vlády SR bez akejkoľvek úpravy, iba pridala medzititulky.
O koho sa chceme oprieť?

"To nehovorím len z márnivosti. O koho chce vláda oprieť Slovensko v prípade medzinárodnej krízy? O Európsku úniu, aj keď nám prikáže prijať migrantov, ktorých vyhnali z domova vojny západných štátov, z Iraku, Sýrie, Líbye? O Európsku úniu, keď Nemecko má pripravený plán pre prípad rozpadu EÚ? O NATO, ktoré s dlhým nosom vyhnali z Afganistanu? O NATO, ktoré má o nás záujem len ako o nástupište proti Rusku? O NATO, ktoré nás zaťahuje do vojen, ktoré sa nás vôbec netýkajú?

Čarnogurský odkazuje idiotským rusobijcom, že Slováci zmýšľajú inak - zvoláva manifestáciu
Niekdajší predseda vlády SR Ján Čarnogurský s nevôľou vníma v slovenský politických kruhoch tak módnu "rusofóbiu". Apeluje na rozum a pripomína, že Rusko je pre nás dôležitý partner. "Priatelia Ruska na Slovensku! Príďte to všetko vyjadriť 2.... Čítať ďalej
24 | 09 | 2021 | Ivan Brožík

Zabúdame na priateľov a nielen zabúdame

"V dobrých vzťahoch s Ruskom nás predbiehajú štáty, ktoré boli tradične za nami. Napríklad Maďarsko. A má z toho konkrétne výhody. V Maďarsku začínajú výrobu ruskej vakcíny Sputnik V. My platíme milióny za západné vakcíny. Rusko stavia v Maďarsku atómovú elektráreň. My sme dali naše Mochovce dostavať Talianom. Ukázalo sa, že na to nemajú. Hľadáme iného dodávateľa, cena ide raketovo hore, budeme ju musieť splácať v cene elektriny. Nám stúpa cena plynu, Maďarsko v týchto dňoch podpísalo dohodu s Ruskom o dodávke plynu na 15 rokov. Skúsme, povedzme za rok porovnať cenu plynu v Maďarsku au nás."
Sú to "naše" lietadlá?

"Kupujeme za miliardy € západné lietadlá a transportéry, ale naša armáda ich doposiaľ používa najmä na západom vedených zahraničných operáciách a stále viac na manévroch namierených proti Rusku. Kto bude tieto peniaze splácať?"
Hlasujeme za sankcie proti Rusku

"Slovensko dvakrát ročne hlasuje v Európskej únii za predĺženie, prípadne dokonca zostrenie protiruských sankcií. Predseda vlády Eduard Heger sa v auguste zúčastnil v Kyjeve tzv. Krymskej platformy, protiruského stretnutia. Západné štáty tam poslali len treťoligových ministrov alebo úradníkov ešte nižšej triedy."

"Rusko Slovákov tradične podporovalo. V rôznych oblastiach. Kto ste boli v Rusku na zápase slovenských mužstiev a tretích krajín, nie Ruska, hľadisko vždy fandilo Slovákom. Najväčšia krajina sveta má pre nás množstvo pracovných a podnikateľských príležitostí. Na ruských univerzitách a vo vedeckých ústavoch študovali naši vedci. Náš kozmonaut štartoval do vesmíru na ruskej rakete. Toto nám ponúka Rusko."
Musíme byť lepší ako Budapešť

"Naša súčasná situácia je v jednom odlišná od minulosti. Doteraz za nás zahraničnú politiku robili iní, v Budapešti alebo v Prahe. Teraz rozhodujeme sami. Mali by sme byť lepší ako keď rozhodovali iní, nie horší. Teraz sme lepší ako Praha, ale horšie ako Budapešť. To musíme zmeniť. Musíme byť lepší aj ako Budapešť."
Slovensko je iné, ako reprezentácia, ktorá zaň hlasuje v Bruseli

"Možno čoskoro poletí do Moskvy na rokovania minister Korčok. Nech vie minister Lavrov, že Slovensko je iné ako tá krajina s tým istým názvom, ktorá hlasuje pre protiruské sankcie a posiela aj svojich vojakov cez NATO k ruským hraniciam. Nech vie, že dvojitý Byzantský znak na našom štátnom znaku nie je len formalita, aj Rusko odtiaľ prijalo svoju kultúru. Čoskoro uplynie 200 rokov čo sa všetky slovenské generácie učia verš Jána Kollára: "Opri sa o mohutné to dubisko, ktoré zhubným vzdoruje až doteraz časov". Nevieme, aké krízy sú pred nami. Našim spoľahlivým spojencom bude Rusko. Správajme sa ako priateľ Ruska. Nech žije družba Slovenska a Ruska!"

Ján Čarnogurský
2.10.2021 prejav na demonštrácii Za priateľstvo s Ruskom

(Medzititulky red. HD.)

Expremiér Čarnogurský sa vracia na siete, ďakuje za podporu alternatívnym médiám
Dr. Ján Čarnogurský sa vrátil na najznámejšie sociálnu sieť. Po tom, ako ho zablokovala, ďakuje za podporu, "aj médiám, najmä alternatívnym." Avizuje, že začne písať pre čitateľov a s kritikou neprestane. Čítať ďalej
13 | 09 | 2021 | Ivan Brožík