Znížte pre gastro DPH, inak sa do neho nasťahuje mafia! Vyzýva a varuje vládu Hlina
07 | 10 | 2021 I Jozef Uhlarik

Slovenské gastro sa zmieta v obrovskej kríze. Nízke návštevy prevádzok, malé tržby, ale tiež rozličné obmedzenia či lockdowny spôsobili, že mnohí sú na pokraji krachu. Spolu s potravinármi volajú po znížení DPH. Vláda je však stále hluchá.


Majitelia a prevádzkovatelia gastro zariadení sú doslova na kolenách. Nielenže im chýbajú peniaze za tržby, ale odchádza im aj skúsený personál. Už dlhí čas preto apelujú na vládu aby znížila DPH, ktoré máme jedno z najvyšších v únii. Žiaľ, doteraz márne. Na vysokým DPH sa v statuse zamýšľa aj expredseda KDH Alojz Hlina, ktorý je tiež prevádzkovateľom gastronomickej prevádzky.
Ak sa nezníži DPH, jeho výber bude omnoho nižší, plus tu budeme mať novú mafiu

„Ak ste „mŕtvy“, DPH neplatíte... Povedzte to, prosím, niekto slovenskej vláde. Jasné, všade okolo sú hlupáci, iba my tomu rozumieme. Mafia sem, mafia tam. Všade počúvame mafia. S tým slovom sa u nás dnes operuje s ľahkosťou pierka. Ak však jednu mafiu odstavujeme, s čím plne súhlasím, prečo vytvárame ďalšiu?“ pýta sa v úvode statusu antipopulista Hlina. Podľa neho sa mafia vráti a začne tam, kde vždy začínala - v gastre.

„Nielen naši susedia majú rozum, ale aj celá Európa má rozum. Chcú nechať prežiť gastro a nechcú návrat mafie, preto majú zníženú DPH. Prečo u nás vieme dať stovky miliónov na hlúpe nápady s „atómovou bombou“? Prečo vieme dať desiatky miliónov na hlúpy nápad s lotériou? Ale o záchrane gastra a o nevytváraní podhubia pre mafiu sa nevieme ani rozprávať a aspoň dočasne to urobiť?“ kladie pre vládnu koalíciu nepríjemné otázky exšéf kresťanských demokratov, ktorý pred voľbami chcel ísť s touto „partičkou“ spolu do vlády.

Slováci, pripravte sa, že všetko bude drahšie! Hlási zlé správy gastro sektor a turizmus
Gastro sektor a hotelierstvo dostali počas minulého, ale aj tohto roku tvrdú ranu. Úbytok hostí pre koronavírus, ale najmä niekoľkotýždňové zatvorenie prevádzok pre mnohých znamenalo koniec ich podnikaniu. Ako sa však zdá „morové rany“ pre nich... Čítať ďalej
04 | 10 | 2021 | Jozef Uhlarik

Argumenty adresované hluchej vláde amatérov

„Dovolím si tvrdiť, že ak sa zníži DPH, tak za rok, za rok-dva bude suma, ktorú štát vyberie z gastra na DPH tá istá ako vyberá pri tej vysokej DPH teraz a možno aj vyššia. Ak sa nezníži DPH, suma výberu bude omnoho nižšia, plus tu budeme mať novú mafiu,“ myslí si Hlina. A z čoho vychádza?

Ak sa DPH nezníži:

  • Veľa z tých, ktorí ju poctivo platia, neprežijú.

  • Veľa z tých, ktorí ju platia, skĺznu do sivej- čiernej ekonomiky a prestanú DPH platiť.

  • Tí, ktorí ju neplatia teraz, ju určite platiť nezačnú.

  • Tí, ktorí ju platia a prežijú, v absolútnom čísle ten výpadok nenahradia.




Ak sa zníži DPH:

  • Veľa gastroprevádzkam to pomôže prežiť /ak ste mŕtvy DPH neplatíte - povedzte to, prosím, tým, ktorí o tom rozhodujú/ a budú ďalej platiť DPH.

  • Veľa tých, ktorí DPH platia, ju budú platiť aj naďalej, radšej zníženú DPH štátu a mať pokoj, ako prejsť do sivej, či čiernej ekonomiky a nechať sa vydierať mafiou.

  • Veľa tých, ktorí teraz neplatia DPH, sa „znormalizuje“ a začnú platiť DPH, radšej platiť štátu a mať pokoj, ako sa nechať vydierať mafiou.


Toľko teda status Alojza Hlinu. V ňom vláde polopate vysvetľuje, prečo je zníženie DPH lepším riešením ako ponechať ho na súčasnej, doslova zdierajúcej výške.

Gastro je zúfalé: Nemajú hostí, nemajú zamestnancov, pre krízu však musia zvyšovať ceny
Pandémia koronavírusu poznačila asi najviac sektor stravovania. Gastro prevádzky boli pre lockdown dlhé mesiace zatvorené, a keď sa aj otvorili, museli sa vysporiadať s mnohými obmedzeniami. Nečudo preto, že sa ocitli vo veľkých, ba doslova... Čítať ďalej
30 | 07 | 2021 | Jozef Uhlarik