Ruské vzdušné sily prechádzajú od výzvedných dronov na ničivé bezpilotné stroje (video)
07 | 10 | 2021 I Ivan Brožík

Je bez posádky, je to "iba" kus železa. Môže niesť najničivejšie raketové systémy. A možno ho vyslať do súradníc, kde by už operovanie lietadiel s ľudskou posádkou bolo obrovským rizikom. To je ruský dron Ochotnik z rodiny Suchojov. Občas preto nesie aj označenie SU-70. Pre vzdušné sily je to mimoriadne efektívna zbraň.


Ruské ozbrojené sily už dávnejšie používajú drony. Slúžili hlavne ako prieskumné prostriedky alebo lietajúce ciele. Teraz sa situácia zmenila. Ruské jednotky začali dostávať prieskumný úderný ničivý dron, ktorý zasahuje aj bez pilota na palube rovnako efektívne, ako bojové stíhačky, napríklas Su-57.  Píše o tom web topwar.ru.
Ochotnik ako súčasť efektívneho bojového mechanizmu

Prvý domáci ťažký útočný dron „Ochotnik" je schopný pracovať v jednom režime aj v skupine, napríklad spolu so stíhačkou piatej generácie Su-57. V tomto prípade "sprievodné" pilotované lietadlo funguje ako akési lietajúce veliteľské stanovište pre jeden alebo niekoľko UAV.

Jednou z úloh, ktoré sa dnes riešia z hľadiska vývoja útočných bezpilotných lietadiel v Ruskej federácii, je úloha vytvoriť motor s plochou dýzou. V budúcnosti sa plánuje vybavenie ťažkého UAV „Okhotnik“ takýmto agregátom.


Utajená komunikácia s riadiacim pilotom

Najdôležitejšou súčasťou vývoja a následnej prevádzky akéhokoľvek vojenského dronu je použitý komunikačný kanál. Nie je možné dovoliť, aby údaje vysielané na tomto kanáli „v oboch smeroch“ boli zachytené nepriateľom, pretože v tomto prípade dôjde k strate kontroly nad dronom.

USA uznali, že zostava ruských Suchojov predstavuje budúcnosť vzdušných úderov
Dvojica ruských stíhacích strojov Su-57 piatej generácie a ich krídelník, bezpilotné lietadlo SU-70 Ochotnik, by mohla nahradiť celú letku. Píše americká odborná publikácia Popular Science s odvolaním sa na vyhlásenie armádneho experta Pentagónu... Čítať ďalej
08 | 04 | 2021 | Ivan Brožík