Nedávno obľúbený, dnes podozrivý rakúsky kancelár - sprenevera a úplatky?
07 | 10 | 2021 I Ján Papuga

Na TA3 sa objavila informácia o podozrení rakúskeho kancelára Sebastiana Kurza zo sprenevery a úplatkárstva. Ten bol ešte pred časom prezentovaný slovenskej verejnosti ako výnimočný politik blízky občanom. Tieto informácie potvrdila Rakúska protikorupčná prokuratúra, ktorá vedie vyšetrovanie voči kancelárovi a ďalším obvineným.


Rakúske médiá už predtým uviedli, že prebehli prehliadky v sídle vládnucej Rakúskej ľudovej strany, v úrade kancelára Kurza i na dvoch ministerstvách. Dôvodom sú obvinenia, že verejné peniaze boli prostredníctvom korupčných zmlúv použité na zaistenie pozitívneho obrazu strany v bulvárnych novinách. Prieskumy v prospech Rakúskej ľudovej strany boli údajne fingovane účtované ako výdavky na štúdie ministerstva financií a zverejnené v denníku Österreich.


Predvolebné prieskumy môžu výrazne skresľovať. Zopakuje sa ich katastrofálna nepresnosť z roku 2016?
História ukazuje, ako sa prieskumy mýlia a môžu byť zavádzajúce. Čítať ďalej
07 | 02 | 2020 | Jaroslav Fabok


V rokoch 2016 až 2018 sa verejné zdroje použili na financovanie čiastočne zmanipulovaných prieskumov, ktoré slúžili výlučne politickému záujmu.


Aj na Slovensku sa často objavujú názory o manipulovaní verejnou mienkou prostredníctvom predvolebných prieskumov. Zdá sa, že pravda čoraz viac vychádza na povrch a potvrdzuje sa to, čo hlavný spravodajský prúd označuje ako „konšpirácie“.