Dáta bez pátosu: Sme prví v Európe v počte úmrtí! Išli sme hore o neuveriteľných 248 %
07 | 10 | 2021 I Diana Zaťková

Tak máme Slovensko zas na 1. priečke v Európe! Upozorňujú analytici projektu Dáta bez pátosu. No stále sme optimisti, prízvukujú.



Opäť prví

Slovensko je v raste počtu úmrtí za minulý a predminulý týždeň na prvej priečke v Európe s rastom o 248 percent. „To je na troj až štvornásobok. Z počtu 23 sme narástli na 80,” uviedli na sociálnej sieti analytici.

Tiež pripomenuli, že boli a oproti iným odhadom sú stále optimisti. Dáta bez pátosu očakávali, že priebeh a dopady tretej vlny pandémie na Slovensko budú v porovnaní s druhou vlnou „ďaleko miernejšie, počty pacientov a obetí nižšie”.


Avšak ešte nedávno sa objavili aj predpovede iných odborníkov, ktoré hovorili o dvojnásobnom počte obetí ako v prípade druhej vlny. „To by bolo 25-tisíc. My si myslíme, že treba škrtnúť tú dvojku a budeme ďaleko bližšie skutočnosti,” doplnili matematici.


Opis fotky nie je k dispozícii.


COVID automat už ale správne rátal s tým, že táto vlna nebude celoslovenská, no bude regionálna, píše portál interez.sk. Napriek tomu analytici upozorňujú, že COVID automat je nastavený príliš prísne. Farba okresu totiž ovplyvňuje aj susedné okresy, do úvahy sa berie aj zaočkovanosť rizikových vekových skupín (a ďalšie parametre) a okresy môžu získať tzv. žolíkov. To je napríklad prípad Bratislavy, ktorá už horšia ako červená nebude.



Ján Baránek: Tu to máte! Čierne na bielom! Adorované očkovanie nie je zázrakom
"Čo teraz? Chyba v systéme? To by som rád vedel, kde súdruhovia urobili chybu," reaguje Ján Baránek na článok, ktorý vyšiel v TASR s názvom: "Vysoká zaočkovanosť neznamená automaticky menej covidu, ukázal výskum." Čítať ďalej
05 | 10 | 2021 | Gabriela Fedičová







3. vlna bude dlhšia

Aj v najnovšom príspevku analytici poukázali na to, že sledovať celoslovenské čísla nemá až taký zmysel, dôležité je zachytiť ohniská v regiónoch. Ešte minulý týždeň po rokovaní vlády na zhoršenú situáciu v niektorých regiónoch upozornil aj šéf Inštitútu zdravotných analýz (IZA) Matej Mišík. 

Výraznejšia sa zhoršila situácia v Kysuckom Novom Meste a Čadci. Ak sa situácia bude naďalej zhoršovať, tak región by mohol ísť až do čiernej farby. V okresoch Stará Ľubovňa a Skalica došlo podľa Mišíka k stabilizácii, analytici to vidia inak. Výraznejšie nárasty podľa neho vidieť v okrese Detva, Stropkov a Svidník.

V niektorých regiónoch je pozitivita aj 30 %, priemerne je to okolo 12 %, čo znamená, že nestíhame dostatočne trasovať a testovať všetkých a nakazených je násobne viac. Do 3 týždňov budú počty denných prípadov dvojnásobné, budeme teda rásť.

Tento rast však bude miernejší, ako sa očakávalo. Znamená to, že krivka nepôjde strmo nahor, bude stúpať miernejšie a tým pádom aj dlhšie, čo by znamenalo, že 3. vlna nebude až taká rýchla.

Dr. Mesík: „Citujem z bitúnkovej tlače: „Nezabrali kampane, lotérie ani odmeny.
Boj o zaočkovanie čo najviac ľudí pokračuje. Zatiaľ je ale márny, hoci médiá stále masírujú ľuďom mozgy o počte nakazených - nezaočkovaných. Je jasné, že ich bude a je viac, pretože zaočkovaní, hoci sú tiež šíritelia koronavírusu, ba sami ním môžu... Čítať ďalej
05 | 10 | 2021 | Jozef Uhlarik

Okresy, kde sa situácia prudko zhoršila

Analytici upozornili, že situácia je dramaticky iná na severe a na juhu a preto pozerať na priemerné čísla nemá zmysel. Potrebný je pohľad na regióny a ich rast za posledný týždeň v 7- dňovej incidencii:

  • Brezno narástlo na 5 násobok

  • Kežmarok a Stropkov na 4 násobok

  • Poltár, Gelnica a Hlohovec na 3 násobok


Niektoré okresy sa dostali na vysoké čísla:

  • Bardejov je v PCR cez 500 a PCR+AG na 661

  • Celý región za Tatrami je vysoko a rýchlo rastie

  • Kysuce a Orava sa dostávajú nad 500 a rýchlo rastú


Tak teraz ako? Mali by vystrieľať zvieratá, či radšej developerov?
Ďalší obrovský problém vznikol kvôli výstavbe diaľnice D4 R7! Na území Bratislavy totiž nová rýchlostná cesta doslova uväznila niekoľko stoviek zvierat, píše zoznam.sk. Čítať ďalej
05 | 10 | 2021 | Diana Zaťková


Čiernu farbu v COVID Automate máme v číslach nad 250, rezort zdravotníctva tam však ešte žiadne okresy nezaradil, čo bol aj podľa analytikov správny krok, keďže automat je pomerne prísny. Ak by sme sa riadili číslami, čierny by bol Bardejov, Stará Ľubovňa, Svidník, Stropkov a Kysuce + Orava. Tieto okresy sa vedia dostať na dvojnásobky behom 7-10 dní.
Úmrtia budú pribúdať dvojnásobne

Čo sa úmrtí týka, za posledný týždeň ich bolo 72, ten predtým 27. To je za 14 dní 99 úmrtí, čo je asi 1% z počtu pozitívnych do obdobia 2 týždne dozadu. Teraz ich bude za najbližšie 2 týždne podľa analytikov dvojnásobok, lebo tak rastie počet infikovaných.

Problémom nie sú mutácie, ale vakcíny! Účinnosť vakcíny Pfizer klesá po 6 mesiacoch.
Podľa údajov zverejnených v pondelok, klesla účinnosť vakcíny Pfizer/BioNTech pri prevencii infekcie koronavírusom z 88% na 47% šesť mesiacov po druhej dávke, píše Reuters. Čítať ďalej
05 | 10 | 2021 | Diana Zaťková