Šesťmiliardová strata v priebehu šiestich hodín. Čo sa vlastne stalo?
06 | 10 | 2021 I Eka Balašková

Pre bežných užívateľov znamenal celosvetový výpadok sociálnych sietí spojených s Facebookom väčšinou len epizódnou udalosťou, na ktorú budú spomínať v zmysle "keď bol ten veľký výpadok". Ten trval šesť hodín a portál FinWeb priniesol informáciu o tom, čo sa vlastne stalo a aké ekonomické dôsledky to malo.


"Boľavý" blackout

Do Zuckerbergovho portfólia okrem Facebooku patrí aj Messenger či WhatsApp, Podľa indexu Bloombergu ochudobnelo o viac ako šesť miliárd dolárov. Majetok "impéria" odhadli na 122 miliárd dolárov. Ide o najvýraznejší nedávny prepad spomedzi 500 boháčov, ktorí sa na rebríček dostali. 


Kým "fejsbúky" spali ...

Po googli je Facebook celosvetovo druhý najväčší predajca reklamy. Len v USA tak každú hodinu strácal približne 545-tisíc dolárov na týchto príjmoch. Naopak iné komunikačné a sociálne siete zažívali boom nových registrácií. 


Rebríček najbohatších Slovákov
Magazín Forbes predstavil mená najbohatších Slovákov, pravidelný rebríček vedie developer a majiteľ skupiny HB Reavis Ivan Chrenko. Informuje magazín Forbes.sk Čítať ďalej
06 | 10 | 2021 | Denis Merva


Twiter si dokonca zavtipkoval

Veľa používateľov sa presunulo aj na túto sociálnu sieť a tak si Twiter v twite počas výpadku najznámejšej sociálnej siete dovolil "pozdraviť doslova každého." Napriek tomu ich akcie počas pondelka klesli o 5,79 percenta. 


Enormný vplyv na spoločnosť

„Celé online odvetvie čelí dlhodobo pochybnostiam v otázke bezpečnosti. Facebook, Google, ale aj iné spoločnosti narástli do gigantických rozmerov a ich vplyv na celú spoločnosť je enormný,“ tvrdí analytička Lucia Žárska, analytička ProfitLevel.


Bol to kyberútok?

Podľa pondelkovej správy bola príčinou poruchy zmena konfigurácie smerovačov hlavného spojenia, ktoré koordinujú sieťový prenos medzi dátovými centrami. Kyberútok to však podľa bezpečnostných expertov nebol. Podľa vyjadrení samotného Facebooku by nemalo dôjsť ani k strate používateľských údajov. Viceprezident pre infraštruktúru Santosh Janardghan uviedol: „Toto narušenie sieťovej prevádzky malo kaskádový efekt na spôsob komunikácie dátových centier, čím sa naše služby zastavili. Príčina tohto výpadku mala vplyv aj na mnohé interné nástroje a systémy, ktoré používame pri každodenných operáciách, čo komplikuje naše pokusy o rýchlu diagnostiku a vyriešenie problému,“  Riešenie problému komplikovalo aj to, že pracovníci nemohli používať telefóny, alebo mailovú komunikáciu. Problém s prístupom mali ako radoví zamestnanci, tak aj bezpečnostní inžinieri. 


Zbiehajú sa nad Zuckerbergovým impériom čierne mračná?

Počas pandémie zisk Facebooku výrazne vzrástol. V ostatných dňoch však tejto sociálnej sieti uškodila whistleblowerka Haugenová a tiež sťažnosť na porušenie antimonopolného zákona, ktorá bola podaná na Federálny súd USA


Analytička tvrdí, že produkty Facebooku sú škodlivé pre deti
Zakladateľ a generálny riaditeľ Facebooku Mark Zuckerberg odmietol tvrdenia bývalej dátovej analytičky Facebooku, ktorá pred americkým Kongresom vyhlásila, že produkty Facebooku sú škodlivé pre deti a prispievajú k polarizácii spoločnosti v... Čítať ďalej
06 | 10 | 2021 | Ivan Mihale/ TASR