Ponorka Belgorod, alebo ruská podhladinová námorná základňa, vstupuje do služby (VIDEO)
06 | 10 | 2021 I Ivan Brožík

Najdlhšia, najvýkonnejšia, s najväčším výtlakom, najničivejšia, najvyzbrojenejšia, najmodernejšia. To je iba niekoľko prívlastkov pre novú ruskú ponorku triedy Belgorod. Nie je ani útočná, ani obranná. Predstavte si plávajúcu námornú základňu, uložte na nej najmodernejšie zbraňové systémy, ponorte to pod hladinu a plávajte s tým hoci na druhý koniec sveta. Práve to je Belgorod.


Informácie ponúka portál navyrecognition.com.


Poseidonova matka

Jadrová ponorka Belgorod, nosič podvodných bezpilotných útočných jadrových dronov Poseidon, ako aj jadrové ponorky Novosibirsk a Knieža Oleg končia štátne skúšky do konca tohto roka. Povedal generálny riaditeľ spoločnosti Sevmash Michail Budnichenko.

Iba ruské Poseidony a Zirkony držia (nielen) USA na uzde a zabraňujú viacerým svetovým konfliktom
Pre slovenských rusofóbov hneď vysvetlenie na úvod - tvrdí to nemecký časopis Focus. Doslova píše, že "bezposádkové podvodné Poseidony a vysokonadzvukové rakety Zirkon zosúlaďujú svetovú politiku a presadzujú fakt, že Rusko treba jednoducho... Čítať ďalej
08 | 05 | 2021 | Ivan Brožík

2021 - rok ruských ponoriek

Toto leto bola vypustená viacúčelová jadrová ponorka Krasnojarsk (projekt Jasen-M), pričom vedúca loď tohto projektu, Kazaň, bola uvedená do prevádzky na jar tohto roku. Tento rok bol jedným z najintenzívnejších vo výrobe ponoriek za posledných 20 rokov v Rusku.

23. apríla 2019 vyplávala aj ponorka Belgorod s jadrovým pohonom z Projektu 09852, prvý nosič podvodných dronov vyzbrojených jadrovou výzbrojou Poseidon.
Zmena počas stavby

Jadrová ponorka Belgorod bola pôvodne postavená ako projekt 949A triedy Antej. Technické vlastnosti sú utajené. V novembri 2018 ruské ministerstvo obrany uviedlo, že bola vytvorená špeciálna posádka pre špeciálnu ponorku.

Belgorod s jadrovým pohonom nie je ani útočnou ponorkou, ani ponorkou - nosičom balistických rakiet. Špeciálna misia ponorky Belgorod bude v podobe materskej lode pre iné podmorské plavidlá. Ponorka môže niesť užitočné zaťaženie na chrbte trupu, alebo tiež mini-ponorku triedy Lošarik, ktorá sa pripevňuje k spodnej časti trupu.

Trup bol predĺžený na približne 184 metrov a výtlak lode narástol na 30 000 ton ponorených-čo je viac ako o päťdesiat percent na pôvodnom projekte. A viac ako dosahuje ponorkový nosič balistických rakiet amerického námorníctva triedy Ohio. Sesterské plavidlo Belgorodu podľa pôvodného projektu zostane nedokončené.

(Medzititulky red. HD.)

Ponorka Belgorod, ničiaci obor, sa stáva neohrozeným pánom morských hlbín a pobrežných oblastí
Belgorod je vízia Julesa Verna. Obrovská, najdlhšia ponorka sveta, ktorej posádka je schopná pracovať na morskom dne a ktorej výzbroj môže likvidovať celé pobrežné obytné či priemyselné zóny. jadrový gigant s jadrovými podvodnými dronmi s... Čítať ďalej
22 | 02 | 2021 | Ivan Brožík