Návrh na zníženie platieb za poistencov štátu je nepochopiteľný
06 | 10 | 2021 I Ivan Mihale/ TASR

Návrh Ministerstva financií SR na zníženie platieb za poistencov štátu je v čase nastupujúcej tretej vlny pandémie COVID-19 nepochopiteľný a nemá žiadnu odbornú, manažérsku ani finančnú oporu. Financie budú chýbať všetkým pacientom bez ohľadu na ich sociálne postavenie. V stanovisku na to upozornila Spoločnosť všeobecných lekárov Slovenska (SVLS).


"Pacientom treba jasne vysvetliť, že menej peňazí v zdravotníctve znamená menej starostlivosti. Jednoduchá rovnica. Je to hazard a nezodpovednosť voči nám všetkým," skonštatovala prezidentka SVLS Monika Palušková. Štát podľa SVLS berie zdravotníctvu významnú časť príjmov na jeho stabilizáciu a bezpečné fungovanie pre pacientov.

"Zásadne nesúhlasíme so znížením platieb za poistencov štátu, práve naopak, prostredníctvom plnenia štátneho rozpočtu schváleného parlamentom je nevyhnutné situáciu v odbornej aj laickej verejnosti upokojiť a medicínsky, personálne aj finančne stabilizovať celý rezort," zdôraznila Palušková.

Dôchodcovia sa ozývajú: Matovič, kde si s tou tabuľkou teraz? Ktorú riviéru si máme vybrať?
Mnohí dôchodcovia, ktorí odpracovali celý svoj život, môžu o luxuse v podobe akejkoľvek dovolenky iba snívať. Ozývajú sa, dokonca už aj blogujú. "V roku 2022 mi zvýšia dôchodok o 8,45 € tak to si už budem môcť vybrať luxus," píše jeden z nich vo... Čítať ďalej
04 | 10 | 2021 | Gabriela Fedičová


SVLS argumentuje napríklad tým, že pri nižších zdrojoch si zdravotné poisťovne nebudú môcť zakontrahovať a zaplatiť výkony pre svojich poistencov v nemocniciach, ambulanciách, laboratóriách či agentúrach domácej ošetrovateľskej starostlivosti. "Dôsledkom neistoty bude finančná nestabilita vo všetkých zdravotných poisťovniach a reálne je možné predpokladať riziko ich fungovania v ozdravnom pláne ako súčasť krízového manažmentu. Bude nasledovať redukcia výdavkov vrátane úhrady inovatívnych liekov, finančne náročnej zdravotnej starostlivosti a napokon aj zhoršenie dostupnosti a kvality ambulantnej a nemocničnej zdravotnej starostlivosti," dodala Palušková.

Vzhľadom na aktuálnu daňovú prognózu sa má platba za poistencov štátu znížiť o viac ako 232 miliónov eur na sumu 1,2 miliardy eur. Šéf rezortu financií Igor Matovič (OĽANO) preto koncom septembra požiadal ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nominant OĽANO) o viazanie rozpočtových prostriedkov v spomínanej sume. Lengvarský v reakcii prisľúbil, že poskytovanie zdravotnej starostlivosti na Slovensku to v žiadnom prípade neohrozí.

Štát platí zdravotné poistenie napríklad za seniorov, deti, študentov, ženy na materskej či nezamestnaných.

Advokát Ivor: Týmto totalitným covidistickým šialencom absolútne nejde o ochranu života a zdravia
Akúsi „vojnu“ medzi zaočkovanými a nezaočkovanými vyvolali nielen naši politici, ale aj „odborníci“, ktorí neustále poukazujú na to, že nezaočkovaní sú ti zlí, ktorých treba maximálne obmedzovať. Polienka do ohňa však prikladajú aj za reklamu dobre... Čítať ďalej
06 | 10 | 2021 | Jozef Uhlarik