Japonskí vedci objavili novú infekčnú chorobu spôsobenú vírusom
06 | 10 | 2021 I Lukáš Leca

Vedci z Japonska objavili doteraz neznámy vírus schopný infikovať ľudí. Nazýva sa vírus Yezo a je príbuzný patogénom spôsobujúcim krymsko-konžskú hemoragickú horúčku a ochorenie oviec Nairobi, informuje portál RT.


Prvý hlásený prípad nového vírusu bol zaznamenaný v Japonsku v roku 2019. V tom čase bol 41-ročný muž prijatý do nemocnice s horúčkou a bolesťami nôh po tom, čo utrpel uhryznutie kliešťom počas prechádzky lesom na japonskom ostrove Hokkaidó.

Muž, ktorý bol po dvoch týždňoch liečby úspešne prepustený z nemocnice, mal negatívne testy na všetky v tom čase známe vírusy prenášané kliešťami. Vedci z Hokkaidskej univerzity, vrátane doktorky a virologičky Keity Matsuno, následne analyzovali vzorky krvi pacienta a objavili nový vírus.

Tím predstavil svoje výsledky výskumu v časopise Nature Communications koncom septembra. Ukázalo sa, že nový vírus je súčasťou rodiny 15 druhov nazývaných „nairovírusy“, z ktorých štyri môžu u ľudí spôsobiť ochorenie.

Covid sa o rok zmení na bežné prechladnutie, oznámil šéf Moderny
Šéf Moderny oznámil prognózy, vďaka ktorým si snáď oddýchneme. Aj od opatrení, aj od očkovacej kampane. V rozhovore, ktorý priniesol švajčiarsky denník Neue Zürcher Zeitung predpovedal: „Odteraz o rok, predpokladám," píše portál Dnes24.sk.... Čítať ďalej
05 | 10 | 2021 | Gabriela Fedičová


Je známe, že jeden z nairovírusov spôsobuje krymsko-konžskú hemoragickú horúčku, ktorá sa prejavuje bolesťami svalov, hnačkou a krvácaním. Potenciálne môže viesť k zlyhaniu pečene a smrti. Zdá sa, že nový vírus je najužšie príbuzný vírusu Sulina a Tamdy vírusu v Rumunsku a Uzbekistane. Podľa výskumu zverejneného v roku 2020 vírus Tamdy údajne v posledných rokoch spôsobil v Číne akútnu horúčku.

Nový vírus Yezo môže spôsobiť vysoké teploty až do 39 stupňov Celzia, ako aj znížiť počet krvných doštičiek. Zatiaľ čo krvné bunky - alebo leukocyty - sú zodpovedné za ochranu ľudského tela pred infekčnými agensmi, akými sú baktérie a vírusy.

Vedci následne analyzovali vzorky krvi niektorých ďalších pacientov s podobnými príznakmi od roku 2014. "V Japonsku bolo od roku 2014 týmto novým vírusom infikovaných najmenej sedem ľudí, ale zatiaľ neboli potvrdené žiadne úmrtia," dodala Matsuno.

Analytička tvrdí, že produkty Facebooku sú škodlivé pre deti
Zakladateľ a generálny riaditeľ Facebooku Mark Zuckerberg odmietol tvrdenia bývalej dátovej analytičky Facebooku, ktorá pred americkým Kongresom vyhlásila, že produkty Facebooku sú škodlivé pre deti a prispievajú k polarizácii spoločnosti v... Čítať ďalej
06 | 10 | 2021 | Ivan Mihale/ TASR