143 svedkov proti jednému kajúcnikovi. Obvinenie klienta bola objednávka, hovorí advokát R. Balco
06 | 10 | 2021 I Jozef Uhlarik

Budeme mať ďalšieho vysokopostaveného muža, ktorý bol vo väzbe pre vyfabulované a vymyslené svedectvá? Podľa obhajcu bývalého šéfa PPA Juraja Kožucha je to možné.


Bývalého šéfa PPA Juraja Kožucha zadržala Národná kriminálna agentúra vlani 22. apríla okolo pol druhej popoludní. Sudca ho neskôr poslal do najprísnejšej, teda kolúznej väzby. Odtiaľ ho vychudnutého 4. februára tohto roku prepustili po takmer 10 mesiacoch. Ako informuje portál topky.sk, v prospech Kožucha podľa jeho obhajcu Romana Balca vypovedalo 143 svedkov, kým proti iba jeden kajúcnik. Advokát hovorí o manipulovaní.
Zo 144 vypočutých svedkov o vine Kožucha vraj vypovedá iba kajúcnik Kodada

Juraj Kožuch bol zadržaný v rámci akcie NAKA s názvom Dobytkár. Vyšetrovateľ ho síce obvinil a v kolúznej väzbe strávil takmer 10 mesiacov, jeho advokát ale tvrdí, že obvinenie mohlo byť tendenčne manipulované v Kožuchov neprospech. Nasvedčovať tomu má skutočnosť, že voči nemu svedčí iba jediný kajúcnik, Marek Kodada a zo 143 vypočutých svedkov o jeho vine nevypovedá žiaden. Napriek tomu ho vyšetrovateľ obvinil a prokurátor dokonca postavil pred súd.

„Obvinenie môjho klienta je nielen chybné, ale aj nepodložené relevantnými dôkazmi. Zo strany vyšetrovacích orgánov bolo doslova silené. Už od prvého momentu pritom bolo vyšetrovanie vedené veľmi podozrivým spôsobom. Proti pánovi Kožuchovi svedčí výhradne kajúcnik Marek Kodada, ktorý priznal vinu a ide mu iba o zmiernenie obvinenia. Naopak žiaden z celkovo 143 v konaní vypočutých svedkov, rovnako listinné a iné zabezpečené dôkazy, vinu môjho klienta nepreukazujú,“ skonštatoval Balco.

Juraja Kožucha, obvineného v akcii Dobytkár, prepustili za 50-tisíc eur z väzby na slobodu
Po takmer desiatich mesiacoch vo väzbe sa Juraj Kožuch konečne nadýchne čerstvého vzduch na slobode. Pomohla mu finančná záruka a bude nosiť náramok. Čítať ďalej
04 | 02 | 2021 | Jozef Uhlárik ml.


Balco poukazuje aj na to, že bývalého generálneho riaditeľa Pôdohospodárskej platobnej agentúry Juraja Kožucha prišla NAKA zatknúť priamo na pôdu PPA. „Stalo sa tak už 30 minút po výpovedi kajúcnika Mareka Kodadu, a to bez akéhokoľvek overenia tvrdení v jeho výpovedi,“ uviedol Kožuchov právnik. Ten tvrdí aj to, že množstvo nezrovnalostí a nelogických tvrdení vo výpovedi kajúcnika Kodadu postupne dospelo až do extrémneho štádia. „Marek Kodada opakovane nahliadal do spisu, čítal výpovede Juraja Kožucha a následne nezrovnalosti a chyby svojej výpovede, dokonca aj za účasti dozorujúceho prokurátora, upravoval!“ šokuje Balco, podľa ktorého o tom vypovedajú jednoznačné dôkazy. 

„Existujú skutočnosti, na základe ktorých je dôvodné sa domnievať, že v prípade Juraja Kožucha mohlo ísť o stíhanie na objednávku, vysvetľuje Kožuchov advokát Roman Balco, ktorý chce o ďalšom viac než neštandardnom konaní orgánov činných v trestnom konaní v prípade Juraja Kožucha už čoskoro opäť verejnosť informovať.

Kauza Dobytkár už ide pred súd! Spisový materiál má až 75 zväzkov a 35 tisíc strán
Mediálne sledovaná Kauza Dobytkár je skončená! Teda aspoň z pohľadu prokurátorov, ktorí už spracovali obžalobu. Celý prípad poputuje pred Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici. Obžalovaných je osem fyzických a päť právnických... Čítať ďalej
06 | 08 | 2021 | Jozef Uhlarik