Vieme predpovedať budúcnosť?
05 | 10 | 2021 I Ján Papuga

Ľudské sny sa stali predmetom vedeckého výskumu. Niekedy nám nedávajú zmysel, no často sa budíme pod vplyvom strachu z niečoho, čo sa nestalo. Dokážeme v spánku vidieť budúcnosť? Odpoveď hľadali v Plus jeden deň.


Medzi najznámejších ľudí, ktorých sny predpovedali budúcnosť, patrila Baba Vanga, ktorá po nehode oslepla a začala vidieť sny o budúcnosti.

Výskum o otázkach predpovedania budúcnosti v snoch  prebiehal na renomovanej Severozápadnej univerzite v USA. Zanalyzovali mnohé experimenty, ktoré boli zverejnené v priebehu 32 rokov. Každý z nich hovoril o tom, že človek môže predpovedať budúcnosť.

Baba Vanga: Ľudstvo porazí rakovinu, ale čaká ho najväčšia ekonomická kríza
28 | 01 | 2021 | Timotej Dudka

Ľudské telo tuší, že príde niečo zlé

Novej štúdie sa zúčastnili ľudia, ktorým postupne ukazovali rôzne kartičky s obrázkami. Meraniami hodnôt mozgových signálov sa zistilo, že pred tým, než väčšine ľudí ukázali obrázok zbrane, ich telo vykazovalo pocit strachu, akoby tušilo, že príde niečo zlé.

Na podobnom princípe by mali fungovať aj ľudské sny. Niekedy sa stane, že sa ráno zobúdzame so zlým pocitom alebo predtuchou. Ak sa tieto predtuchy naplnili, mali ste prekognitívny sen. To znamená, že vaše podvedomie dokáže predpovedať udalosti, ktoré sa ešte nestali. Podľa výskumu takéto sny zažíva 15 - 30 % percent populácie.

Pravidelným tréningom ovplyvnenia myšlienok by sa vám postupne mali udalosti z podvedomia dostávať aj do vašich snov, čoho výsledkom by mohol byť akýsi obraz o budúcich udalostiach.