Tragédia v Kláštore pod Znievom - vyhorelo známe zariadenie pre bezdomovcov, pomôžte!
05 | 10 | 2021 I Ivan Brožík

Útulok Dobrého Pastiera je jedno z najväčších zariadení na Slovensku, poskytujúce sociálne služby chudobným. Útulok Dobrého Pastiera je útulkom pre ľudí, ktorým život nedožičil toľko, čo ostatným. Je to útulok aj pre tých, ktorí si nevážili to, čo mali, a museli to žiaľ stratiť, aby to znova našli. Jeho kapacita pred zimou sa naplnila na maximum - 300 odkázaných duší. Útulok však zasiahol veľký a ničivý požiar.


"Otec Vladimír Maslák začal už pred rokmi  realizovať myšlienku pomoci núdznym. A to ešte počas pôsobenia vo farnosti Koš.
Prvé kroky

Už v roku  2007 prichýlil otec Vladimír na farský úrad v Koši asi desiatich mužov, ktorí museli opustiť resocializačné zariadenie v obci. Farské priestory nemohli však dlho slúžiť na tieto účely a tak sa otec Maslák obzeral po budove, v ktorej by mohol naplno realizovať túžbu a myšlienku, ktorú dlho v sebe nosil – pomáhať slabším a odstrčeným, osobám bez úcty k sebe, k životu, k druhým. Na tejto ceste hľadania priestorov otcovi Maslákovi pomohli viacerí dobrodinci, jedným z nich bol zosnulý a vážený Mons. Rudolf Baláž.
Premonštrátsky kláštor

Budova, ktorá v súčasnosti už slúži ako domov pre týchto ľudí, je budova nie hocijaká, budova s hlbokým kresťanským základom, postavená na modlitbách, prácach a obetách mnohých rehoľných spoločenstiev už od 11.storočia (premonštrátov, benediktínov, členov spoločnosti Ježišovej) – ide o premonštrátsky kláštor Panny Márie v Kláštore pod Znievom. V pätnásť rokov nepoužívaných starých priestoroch kláštora sa diali zázraky – nebola funkčná elektrika, kúrenie, žiadne sociálne zariadenie, dnes je celá budova obývaná, vykúrená, využitá do posledného kútika a všetko svojpomocne a s Božou pomocou.
Volanie o pomoc

Koncom roku 2015 žije v zariadení Dobrý Pastier 216 osôb (prevažne mužov, ženy sú v osobitnom zariadení mimo obce). Do tohto počtu nie sú započítaní tí, ktorí o pomoc za tie roky žiadali a po čase na vlastnú žiadosť odišli, ani tí, ktorí nás predišli do večnosti, či tí, ktorí sa s Božou pomocou osamostatnili a pracujú. Teda ľudských osudov už bolo neúrekom.
"Vyhoreli sme"

Napísal nám do redakcie profesor Ján Košturiak, známy publicista a uznávaný slovenský inovátor. Taktiež človek, ktorý celý svoj život a jeho výsledky venoval odkázaným. Pomôžte! Ak máte ako, zverejňujeme overené číslo účtu zbierky pre Útulok Dobrého Pastiera. Ďakujeme!

Číslo účtu (IBAN): SK20 0200 0000 0025 5321 8455


Harry a Meghan zakladajú novú charitatívnu organizáciu s názvom Archewell
Orominentná dvojica sa nedávno presťahovala do Los Angeles, kde chce pracovať na svojej finančnej nezávislosti od kráľovskej rodiny. Čítať ďalej
07 | 04 | 2020 | TASR