Stojí za Pandora Papers CIA? Novinári totiž akosi zabudli na amerických gaunerov (Kit Klarenberg)
05 | 10 | 2021 I Diana Zaťková

Komentár Kita Klarenberga (Russia Today)



Oslavované Pandora Papers, ktoré vrhajú nové svetlo na komplexné finančné usporiadanie globálnej elity, zároveň vyvolali mnoho otázok - v neposlednom rade kde sú Američania? Nie sú autori ochotní zahryznúť sa do skrytej ruky, ktorá ich živí? Pýta sa Kit Klarenberg, investigatívny novinár skúmajúci úlohu spravodajských služieb pri tvorbe politiky.




Medzinárodné konzorcium investigatívnych novinárov (ICIJ) so sídlom vo Washingtone 3. októbra oznámilo únik takmer troch terabajtov usvedčujúcich údajov o využívaní offshore finančných opatrení celebritami, podvodníkmi, dílermi drog, členmi kráľovskej rodiny a náboženskými vodcami na celom svete.
Najväčšia novinárska spolupráca

ICIJ uviedlo to, čo nazvalo „doposiaľ najväčšia novinárska spolupráca na svete“, do ktorej sa zapojilo viac ako 600 novinárov zo 150 médií v 117 krajinách. Prebojovali sa cez 12 miliónov dokumentov, prezývaných „Pandora Papers“.

Údaje okrem iného odhaľujú používanie daňových a finančných rajov „na nákup nehnuteľností, jácht, lietadiel a životného poistenia. Ďalej na ich použitie na investovanie a presúvanie peňazí medzi bankovými účtami, plánovanie majetku a ďalšie otázky dedičstva, a vyhýbanie sa daniam prostredníctvom komplexných finančných schém.“ Niektoré dokumenty sú údajne spojené aj s „finančnými zločinmi vrátane prania špinavých peňazí“.

„Pandora Papers" - daňové raje: „Ulievali si peniaze bokom“. Odhalenia usvedčujúce politikov a prominentov. Sú medzi nimi aj Babiš, Blair či Putinova milenka
Obrovský únik údajov ukazuje, ako si superbohatí ľudia na celom svete „ulievajú bokom“ peniaze prostredníctvom fiktívnych spoločností. Sú medzi nimi hlavy štátov a vlád, ich milenky, ministri a celebrity... a nechýba ani český premiér Andrej Babiš,... Čítať ďalej
04 | 10 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Politici i miliardári

Napriek tomu, že publikovanie článkov týkajúcich sa obsahu bombastických informácií v dokumentoch je len v počiatočných fázach, konzorcium sľubuje, že záznamy budú obsahovať „bezprecedentné množstvo informácií o takzvaných skutočných vlastníkoch subjektov zaregistrovaných na Britských Panenských ostrovoch, Seychelách, Hong Kongu, Belize, Paname, Južnej Dakote a ďalších jurisdikciách“, s menovaním viac ako 330 politikov a 130 miliardárov z časopisu Forbes.
Nikto z USA

Napriek rozsiahlemu záťahu mnohí kritici poukázali na to, že mapy ICIJ o tom, odkiaľ tieto „elity a gauneri“ pochádzajú, sa sústredia prevažne na Rusko a Latinskú Ameriku. Ani jeden skorumpovaný politik nemá sídlo v USA.

Samotná organizácia poznamenáva, že najvýraznejšie zastúpenými krajinami v týchto súboroch sú Argentína, Brazília, Čína, Rusko a Spojené kráľovstvo. Zvláštne je, že konzorcium identifikovalo viac ako 1 miliardu dolárov držaných v amerických trustoch, ktoré sú kľúčovými nástrojmi vyhýbania sa daňovým povinnostiam, únikom a praniu špinavých peňazí.

Facebook, Instagram a WhatsApp po dlhšom výpadku postupne začínajú fungovať
Facebook, Instagram a WhatsApp začali pred polnocou na utorok po niekoľkohodinovom výpadku obnovovať svoju prevádzku. Niektorí užívatelia však naďalej hlásia problémy. Informovala o tom agentúra AFP. Čítať ďalej
05 | 10 | 2021 | TASR

Zameraní na Rusko

Minulé trháky vydané ICIJ a projekt nahlasovania organizovaného zločinu a korupcie (OCCRP), jeho hlavný spolupracovník, obsahovali podobne nesúrodé opomenutia. V marci 2019 napríklad odhalili „práčovňu Trojka“, prostredníctvom ktorej údajne ruskí politici, oligarchovia a zločinci financovali miliardy dolárov.

OCCRP publikoval početné správy o mnohých miliónoch praných v tomto procese prostredníctvom veľkých západných finančných inštitúcií, vrátane Deutsche Bank a JPMorgan Chase. HSBC sa však ani raz nespomínalo - napriek tomu, že Trojka banku otvorene inzerovala ako svojho „partnera“ a vtedajší šéf dátového tímu OCCRP Friedrich Lindenberg verejne priznal, že HSBC bola „neuveriteľne prominentná“ vo „všetkých“ skorumpovaných schémach.
Noviny pod palcom

Dôvod tohto mimoriadneho dohľadu nebol nikdy dostatočne vysvetlený, aj keď jednou z možných odpovedí by mohlo byť, že spravodajskými partnermi OCCRP boli BBC a The Guardian. Na čele prvého z nich stál v rokoch 2014 až 2017 Rona Fairhead, ktorý v rokoch 2004 až 2016 pôsobil aj ako výkonný riaditeľ HSBC.

Covid sa o rok zmení na bežné prechladnutie, oznámil šéf Moderny
Šéf Moderny oznámil prognózy, vďaka ktorým si snáď oddýchneme. Aj od opatrení, aj od očkovacej kampane. V rozhovore, ktorý priniesol švajčiarsky denník Neue Zürcher Zeitung predpovedal: „Odteraz o rok, predpokladám," píše portál Dnes24.sk.... Čítať ďalej
05 | 10 | 2021 | Gabriela Fedičová


Vyšetrovanie Panama Papers z apríla 2016, ktoré spoločne vedú ICIJ a OCCRP, odhalilo, ako služby panamskej offshore advokátskej kancelárie Mossack Fonseca využívali bohatí jednotlivci a verejní činitelia na podvody, daňové úniky a na obchádzanie medzinárodných sankcií.

Správy a výsledné mediálne pokrytie sa vo veľkej miere zameriavali na prominentných jednotlivcov, ako napríklad vtedajší britský premiér David Cameron, ktorý profitoval z panamského trustu založeného jeho otcom.
Globálna križiacka výprava

Kľúčovým propagátorom najhrôzostrašnejšieho obsahu novín bol miliardár Bill Browder. Tak odsúdený podvodník ako aj veľký počet spravodajských serverov opakovane neuznávali, že je sám uvedený v dokumentoch Mossack Fonseca, spojených s veľkým počtom schránkových spoločností na Cypre. 

Ako Browder dosvedčil , má blízky vzťah s OCCRP, ktorý ho zapojil do svojej globálnej križiackej výpravy proti Rusku od jeho bezpodmienečného zákazu vstupu do krajiny v roku 2005. Okrem toho mnoho ďalších vrátane Bloombergu a Financial Times, ktoré podobne používal ako pešiakov vo svojom rusofóbnom propagandistickom útoku, údajne odmietli publikovať príbehy o svojich pochybných finančných transakciách.

Hračkársky Trumpov kufrík a krutá realita - vitajte v apokalypse!
Stalo sa to, čo sa nestalo. Prezident veľmoci USA posledný mesiac vo svojej funkcii nemal pod kontrolou "jadrový kufrík" Bieleho domu. V januári tohto roku americký prezident nekontroloval jadrové zbrane. Okolnosti najnovšie popísal významný... Čítať ďalej
05 | 10 | 2021 | Milan František

Ohlušujúce ticho o obchodoch Američanov

Takáto evidentná neochota uhryznúť do ruky, ktorá vás živí, by mohla dobre vysvetliť, prečo sa Pandora Papers zdajú byť do značnej miery nemé o offshorových obchodoch bohatých amerických štátnych príslušníkov a jednotlivcov so sídlom v USA.

Vezmite si napríklad osudy zakladateľa eBay Pierra Omidyara a investora Georga Sorosa, ktoré údajne dosahujú prinajmenšom 11,6 miliardy dolárov a 7,5 miliardy dolárov - zatiaľ neboli odhalené žiadne informácie, ktoré by ich zahŕňali v akejkoľvek diskutabilnej schéme. Nie je náhoda, že obaja poskytujú finančné prostriedky ICIJ a OCCRP prostredníctvom svojich veľmi kontroverzných „filantropických“ spoločností Luminate a Open Society.
Zapojenie do spravodajských služieb

Súhrnná výzva finančníkov OCCRP ponúka ďalšie dôvody na znepokojenie - sú medzi nimi Národná nadácia pre demokraciu a Agentúra Spojených štátov pre medzinárodný rozvoj, ktoré slúžia na podporu záujmov národnej bezpečnosti USA a boli zapletené do mnohých vojenských a spravodajských služieb.

Putin je "starý lišiak" a má novú údernú "zbraň" (video)
Americké a britské médiá objavili novú Putinovu tajnú zbraň. Nie je to raketa, je to nežná polovička ľudstva. Čítať ďalej
05 | 10 | 2021 | Milan František


Napríklad do operácií na destabilizáciu a vytesnenie zahraničných „nepriateľských“ vlád. Okrem toho však existujú znepokojujúce náznaky, že samotný OCCRP bol vytvorený Washingtonom práve na tento účel.
Boj proti korupcii

V júni sa uskutočnila tlačová konferencia Bieleho domu na tému „boja proti korupcii“. V priebehu konania bezmenný „vyšší administratívny úradník“ oznámil, že americká vláda postaví „protikorupčnú situáciu do centra svojej zahraničnej politiky“ a želá si „plošne uprednostniť túto prácu“.

Pokračovali v uvádzaní presných rozmerov tohto protikorupčného nátlaku, ale očakávalo sa, že „zložky spravodajskej komunity“ vrátane riaditeľa Národnej spravodajskej služby a Ústrednej spravodajskej služby budú v nich kľúčoví hráči.

Alarmujúca štúdia: Zarážajúco vysoká úmrtnosť na COVID medzi neúplne zaočkovanými ( Thorsten Wiethölter)
Komentár Thorstena Wiethöltera (Wochenblick) Čítať ďalej
03 | 10 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Kľúčoví hráči

"Budeme skúmať, čo viac v tejto oblasti môžeme urobiť ... Existujú linky pomoci, ktoré spustili investigatívne novinárske organizácie," uviedli. "Čo mi okamžite príde na myseľ, je OCCRP a zahraničná pomoc mimovládnym organizáciám."

Tieto osvetľujúce slová, ktoré v tej dobe západné spravodajské služby úplne ignorovali, získali vo svetle nedávneho vývoja ešte desivejšiu rezonanciu. Zdá sa, že skutočne vytvárajú plán presne toho, čo sa stalo, so súhlasom OCCRP, samotnej organizácie, ktorú „naštartovala“ a finančne podporuje dodnes.

Médiá iba uvádzajú, že ICIJ „získalo“ dokumenty, ich primárny zdroj však  nie je špecifikovaný. Je preto rozumné sa opýtať - stojí za vydaním Pandora Papers CIA?

"Tu na Slovensku je to už IBA o prežití", mrmle si pokladníčka a blokuje kartóny cukru a múky
Ak by chceli predstavitelia našej moci vedieť, aké nálady sú medzi ľuďmi, nech sa páči. Postavte sa, nevážení, pred hociktorú vidiecku lekáreň alebo "krám", ktorý v obci už iba ako jediný ešte predáva niečo na jedlo, drogériu a papiernictvo v... Čítať ďalej
02 | 10 | 2021 | Ivan Brožík