Pral český premiér A. Babiš špinavé peniaze, alebo je to útok mafie?
05 | 10 | 2021 I Ingrid Vrabcová
Takto hrubo reagoval český premiér Andrej Babiš na podozrenie z prania špinavých peňazí, a to len pár dní pred parlamentnými voľbami, píše Süddeutsche Zeitung.
Podozrenie z prania špinavých peňazí

Český premiér Andrej Babiš čelí vo svojej krajine policajnému vyšetrovaniu. Národná centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) oznámila, že sa bude zaoberať informáciami z dokumentov Pandora Papers. Z nich vyplýva, že Babiš v roku 2009 kúpil prostredníctvom fiktívnych spoločností zámok v južnom Francúzsku za 15 miliónov eur. Podľa odborníkov charakter nákupu naznačuje pranie špinavých peňazí.
Všetko poprel

Českú republiku čakajú parlamentné voľby. Babiš a ďalší traja kandidáti sa stretli v diskusii v spravodajskej televízii CNN Prima. Krátko predtým boli zverejnené zistenia medzinárodného tímu investigatívcov k Pandora Papers.

„Pandora Papers" - daňové raje: „Ulievali si peniaze bokom“. Odhalenia usvedčujúce politikov a prominentov. Sú medzi nimi aj Babiš, Blair či Putinova milenka
Obrovský únik údajov ukazuje, ako si superbohatí ľudia na celom svete „ulievajú bokom“ peniaze prostredníctvom fiktívnych spoločností. Sú medzi nimi hlavy štátov a vlád, ich milenky, ministri a celebrity... a nechýba ani český premiér Andrej Babiš,... Čítať ďalej
04 | 10 | 2021 | Ingrid Vrabcová

„Ten článok vznikol na objednávku mafie!“

Babiš na obvinenia reagoval ako zvyčajne - všetko poprel a vyhlásil:  "Ten článok vznikol na objednávku mafie. Bakala má takýto systém antibabišovských novín." Podnikateľ Zdeněk Bakala vlastní vydavateľstvo Economia, ktoré vydáva denník „Hospodářské noviny“ a politický týždenník „Respekt“. Žiadne z médií Bakalu sa však na zisteniach medzinárodných investigatívcov nepodieľalo.

Český premiér ešte v pondelok pre viaceré české médiá povedal: „Nevlastním žiadnu nehnuteľnosť vo Francúzsku, ani nemám žiadne zahraničné účty a absolútne popieram, že by došlo k praniu špinavých peňazí." Na otázku novinára o kúpe nehnuteľnosti vo Francúzsku potom odpovedal: "Bola to rada realitného makléra“.

Trikmi s číslami rakúska zdravotnícka agentúra AGES vyprodukovala "pandémiu neočkovaných" (Willi Huber)
Komentár Willi Huber (Report24) Čítať ďalej
06 | 09 | 2021 | Ingrid Vrabcová


Babiš, jeden z najbohatších ľudí v Českej republike, len minulý týždeň dostal od českého okresného súdu pokutu za to, že ako politik vlastní médiá – televízne a rozhlasové stanice či vydavateľstvo novín. Európska komisia tiež zistila konflikt záujmov na strane predsedu vlády. Babiš pred vstupom do politiky previedol podiely v spoločnostiach, ktoré založil, na dva zverenecké fondy. Podľa Európskej komisie však má naďalej rozhodujúci vplyv na spoločnosti.

Tieto obvinenia, ako aj predchádzajúce vyšetrovanie subvenčného podvodu pri výstavbe Čapího hnízda, viedli k protestom proti Babišovi. Pred voľbami spojili svoje sily strany z konzervatívneho politického tábora, ako aj liberálneho stredu, aby zvíťazili nad premiérovou stranou ANO. V aktuálnych prieskumoch verejnej mienky je ANO stále na prvom mieste, aj keď s tesným náskokom.

"Ak sa nedáš zaočkovať, zomrieš!“ Zo siete kliník v USA unikli plány na šírenie propagandy strachu (VIDEO)
Uniknutá nahrávka zo stretnutia predstaviteľov amerického reťazca kliník Novant Health, ktoré sa uskutočnilo cez Zoom, ešte viac posilnila nedôveru ľudí voči číslam kliník v súvislosti s koronavírusom. Vo videu (dnes už pravdepodobne bývalá)... Čítať ďalej
20 | 09 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Vyostril svoj obvyklý tón voči kritikom

Babiš opäť vyostril svoj obvyklý tón voči kritikom. Najprv zaútočil na ľavicovo-liberálnu Pirátsku stranu podvodnou spravodajskou kampaňou. Šíril informácie, že Piráti chcú do krajiny priviesť imigrantov a ubytovať ich spolu s Čechmi. Lídra Pirátskej strany Ivana Bartoša označil za zradcu vlasti. Babiš sa zároveň snažil rozdeliť kresťansko-občiansky tábor a čiastočne ho pritiahnuť na svoju stranu.
„Nemá právo byť v politike“

Nové obvinenia by však mohli opozíciu ešte viac zblížiť. V reakcii na Pandora Papers kandidát konzervatívcov Petr Fiala uviedol, že premiér musí preukázať, že zámok vo Francúzsku kúpil za zdanené peniaze. Ak to nedokáže, "nemá právo byť v politike" a niesť zodpovednosť za nakladanie s peniazmi daňových poplatníkov.

Opakovaná lož o úplnej imunizácii (Willi Huber)
Komentár Willi Huber (Report24) Čítať ďalej
18 | 09 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Babiša sa treba zbaviť

Reakcie opozície sú jasné, ako sa dalo očakávať. Celú záležitosť musí prešetriť polícia. Podľa opozície Babiš musí odísť z politiky. Zbaviť sa ho, ukončiť jeho vplyv na úrady a ministerstvá v prospech jeho firiem a získať späť rešpekt v Bruseli, aj v susedných krajinách – to sú hlavné  ciele opozičných strán.

Babiš má však skalných sympatizantov. Nereagujú na početné obvinenia, ktoré sa ťahajú už roky. Dokonca ani hrôzostrašná bilancia jeho pandemickej politiky s viac ako 30 000 mŕtvymi na koronavírus Babišovi natrvalo neuškodila. Jeho stúpencov netrápi ani fakt, že podľa slovenských súdov Babiš za socializmu spolupracovať s tajnou službou.
Chcú ho vylúčiť z rokovaní Európskej rady

Český premiér nedávno prijal svojho maďarského kolegu Viktora Orbána. Kritici sa obávajú, že si berie za vzor Orbánovu protidemokratickú politiku. Z Bruselu teraz zaznievajú výzvy na vylúčenie Babiša z rokovaní Európskej rady. Hlavy štátov a vlád EÚ sa na tom musia dohodnúť, žiada europoslanec zelených Daniel Freund: „Babišovi nemožno dovoliť, aby sa v Bruseli zúčastňoval rokovaní, na ktorých si bude pripravovať pôdu na svoje ďalšie obohacovanie,“ – uzatvára Süddeutsche Zeitung.

Vrchol cynizmu: Najprv ľudí privedú do depresie a k alkoholizmu, potom na tom ešte zarobia !
29 | 09 | 2021 | Ingrid Vrabcová