POZOR na tento liek! Ak ho užívate, hrozí vám riziko
05 | 10 | 2021 I Diana Zaťková

Ak užívate liek Champix, mali by ste byť na pozore! Medikament má totiž poriadny problém. V priebehu jedného roka ho spoločnosť Pfizer stiahla už druhýkrát, píše zoznam.sk.


Dokonca je možné, že čoskoro sa nebude dať zohnať vôbec . Ak však už podstupujete liečbu, nevysadzujte ho, pokým sa neporadíte s vašim lekárom.
Našli sa nebezpečné nečistoty

Odborníci zo Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv zverejnili správu od spoločnosti Pfizer, v ktorej uvádzajú, že “na žiadosť Výboru EMA pre lieky na humánne použitie (CHMP), spoločnosť Pfizer sťahuje šarže lieku, pri ktorých došlo k prekročeniu akceptovateľnej hladiny príjmu.”

Má ísť o liek Champix (vareniklín), ktorý napomáha dospelým skončiť so závislosťou od tabakových výrobkov. V tomto lieku však bola zistená zvýšená hladina nečistoty N-nitrózo-vareniklínu nad akceptovateľnou hladinou.

Tá môže zvyšovať riziko nádorových ochorení. To by mal byť hlavný dôvod prečo sa odborníci rozhodli stiahnuť výrobok z predaja. 

Škandál: Regionálny politik podviedol manželov o tisíce eur. Rozhodnutie súdu stále ignoruje
Podvodníkov, ktorí vás chcú pripraviť, alebo pripravia o peniaze, je plné Slovensko. Že ale narazíte na takého, ktorý je navyše regionálnym politikom, tak to je na šľak trafenie. Žiaľ, aj také sa stalo. Čítať ďalej
05 | 10 | 2021 | Jozef Uhlarik

Znižovať dávky

Rovnaký problém bol však zaznamenaný aj v júli v roku 2021. Taktiež sa našiel zvýšený limit tejto nečistoty. Hrozí preto, že čoskoro sa v lekárňach už nebude dať tak ľahko zohnať. Je teda možné, že ľudia, ktorí tento liek užívajú, nebudú môcť dokončiť svoju liečbu. 

Odborníci preto vyzývajú zdravotníkov, aby zvážili znižovanie dávky. “Zdravotnícki pracovníci majú zvážiť aj potrebu znižovania dávky, nakoľko v Súhrne charakteristických vlastností lieku (SPC) sa uvádza „Na konci liečby bolo vysadenie CHAMPIXu spojené so zvýšením podráždenosti, naliehavosťou fajčiť, depresiou a/alebo nespavosťou až u 3 % pacientov.“”
Hrozí vám riziko?

Ak tento liek však už užívate, nevysadzujte ho bez toho, aby ste sa poradili so svojím lekárom. “Zdravotnícki pracovníci majú upozorniť pacientov podstupujúcich liečbu CHAMPIXom, aby liečbu neukončili bez konzultácie s nimi a v prípade potreby prediskutovali akékoľvek otázky alebo obavy so zdravotníckymi pracovníkmi,” upozorňujú odborníci.

Neskutočné: Na finančnej správe lietali astronomické úplatky. Užívali si ich najmä Slobodník a Makó
Úplatky len tak lietali. Na povrch sa dostávajú informácie, ako to u nás ešte v nedávnej minulosti fungovalo. Iste, dávanie úplatku v najrozličnejšej forme je na Slovensku bežné, ale tie v desiatkach či dokonca v stovkách tisícov eur brali iba... Čítať ďalej
05 | 10 | 2021 | Jozef Uhlarik


Tiež dodávajú, že pacienti nemusia mať strach. “Na základe dostupných údajov neexistuje žiadne okamžité riziko u pacientov momentálne užívajúcich tento liek.”

Podľa informácií, ktoré zverejnili zamestnanci Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv, táto nečistota môže zvyšovať riziko vzniku rakoviny.

“N-nitrózo-vareniklín je nitrózoamín. Nitrózoamíny sú klasifikované ako pravdepodobné ľudské karcinogény. Nitrózoamíny sa nachádzajú vo veľmi nízkych hladinách vo vode a potravinách, vrátane konzervovaného a grilovaného mäsa, mliečnych výrobkov a zeleniny. Nitrózoamínové nečistoty môžu zvyšovať riziko nádorových ochorení, ak sú im ľudia vystavení dlhšiu dobu nad akceptovateľné hladiny.” 

V Brezne to pochopili: V ambulanciách nemocnice testy od pacientov nevyžadujú!
Konečne na to u nás niekto prišiel. Je všeobecne známe, že aj plne zaočkovaní ľudia sú prenášačmi koronavírusu. Niekto im však dal nezmyselnú výhodu, že sa nemusia, na rozdiel od nezaočkovaných, testovať. V breznianskej nemocnici to už ale neplatí.... Čítať ďalej
05 | 10 | 2021 | Jozef Uhlarik