Niečo sa deje, v Denníku N kritika Bukovského cenzúry
05 | 10 | 2021 I Ján Papuga

Na blogovisku Denníka N sa objavil článok Od hanebne scenzurovaného Dr. Bukovského od prekladateľa, korektora, tlmočníka, učiteľa jazykov Alexandra Avenariusa. Uviedol v ňom niekoľko zaujímavých postrehov, ktoré by zrejme neprešli redakciou spomínaného denníka.


Svoj text uvádza s tým, že spoločnosť Youtube spáchala prečin a verí, že ide iba o prechodnú záležitosť. Neverí tomu, že sa to stalo po revolúcii 1989, v ktorej sa bojovalo o slobodu a po nej sa zrušila komunistická cenzúra. Pripomíname, že ide o zrušenie videokanála dlhoročného výživového poradcu a šíriteľa alternatívnych názorov na epidémiu covid 19 MUDr. Igora Bukovského, PhD., ktorý mal desaťtisíce sledovateľov, pričom väčšina jeho videí sa dotýkala stravovania a zdravého životného štýlu. Zväčša boli zverejnené pred rokom 2020, keď sa Bukovský neangažoval v občiansko-spoločenských záležitostiach.

Takto to pôjde s nami do psej matere... Cenzúra je zakázaná v Ústave SR!!!
Dnes služba YouTube obmedzila videokanál MUDr. Igora Bukovského. Jednoducho zaúradovala cenzúra. Cenzúra, ktorá je podľa Ústavy Slovenskej republiky zakázaná. Čítať ďalej
26 | 09 | 2021 | Imrich Kovačič


Nacisti pálili knihy, pseudodemokrati tlieskajú cenzúre

Avenarius odsudzuje, že isté okruhy ľudí a priaznivcov covidového režimu takejto nevídanej cenzúre tlieskali. „Nemeckí nacisti dobre vedeli, prečo pálili knihy nepohodlných autorov. Keď spálime knihy autorov vyjadrujúcich nám nekonvenujúce myšlienky, čitateľom už nezostane nič iné, ako čítať knihy konformných autorov, pochlebujúcich aktuálnej vládnej nomenklatúre,“ porovnáva autor blogu.

Dokonca uvažuje o konflikte záujmov, keďže spoločnosť Google sa usiluje o spoluprácu s vládou pri digitalizácii krajiny. Odstránenie vplyvného kritika vlády by mohla mať súvislosť so snahami internetového gigantu.

V zmysle svojho textu vyjadril Avenarius Bukovskému podporu, aj keď nie so všetkým s ním súhlasí: „Prosím, pokračujte zatiaľ aspoň v audiopodcastoch. Presne takto cenzurovali a dávali na čiernu listinu bez udania bližšieho dôvodu komunisti do roku 1989. Poslal som YouTube/Googlu protest už včera podvečer – možno ak mnohí zaprotestujú, pomôže to. Som momentálne aj ich platiacim zákazníkom (YouTube Premium), ale vzhľadom na to, čo sa stalo, uvažujem o návrate na Spotify.“

Správa adresovaná internetovej spoločnosti

Spoločnosti Google teda adresoval správu v anglickom jazyku. Možno by ju mohli poslať aj Bukovského fanúšikovia. Hoci je veľmi zložité nájsť kontakt, cez ktorý môžu užívatelia napísať priamo správcovi aplikácií.

„Hello,

Please restore Dr. Bukovský’s YouTube Channel https://www.youtube.com/channel/UCaYEYc7sy0TKAmfIUEiahxA

I’m a paying YouTube Premium subscriber and I’m outraged by your decision to remove the channel. Such practices were last used in this country under Communist dictatorship prior to 1989.

Dr. Bukovský is a legitimate doctor with medical degrees who is sharing his legitimate views, based on scientific evidence, on how to best tackle the COVID disease. His views may not be the majority views, but they are definitely within the scope of standard academic discourse.

I hope that you will rectify this error on your part soon.

Kind regards,
Alex Avenarius“

Avenarius sa pýta, kde je v spoločnosti Google úcta a rešpekt voči 151-tisíc divákom (zákazníkom Googlu), ktorí boli aktívnymi odberateľmi kanála Dr. Bukovského?

Mysliteľka Kovačič Hanzelová: Bojím sa, aby nás neprevalcovali agresia a extrémizmus menšiny
Redaktorka denníka SME Zuzana Kovačič Hanzelová si v statuse na Instagrame vyliala rozčarované srdce. Zamyslela sa nad (ne)slobodou v našej krajine a zapochybovala či "nás demokracia vlastne nepožiera zvnútra". Čítať ďalej
11 | 08 | 2021 | Zuzana Koščová


Obraňujme aj iný názor, buďme ozajstní demokrati

„Zásadne nesúhlasím s tým, čo hovoríš, ale do posledného dychu budem brániť tvoje právo hlásať to. Kam sa na Slovensku vytratil tento étos, ktorý by som označil za základ demokracie a demokratického zmýšľania? Elementárna slušnosť a kolegiálnosť by kázala, že ak už v sebe nemám dostatok guráže verejne sa zastať kolegu autora, ktorému sa stala krivda, tak aspoň budem v tejto nepríjemnej situácii mlčať. Rozhodne však nebudem tancovať a plesať od radosti na jeho (virtuálnom) hrobe.

Hlboko sa hanbím za takzvaných demokratov na Slovensku, ktorí namiesto toho, aby sa zastali osoby, ktorej sa očividne udiala krivda a nespravodlivosť – ešte ujúkajú od radosti a tlieskajú anonymnému molochovi cenzúry.

Hanba mienkotvorným médiám

Hlboko sa hanbím za takzvané mienkotvorné médiá, takzvané seriózne, štandardné či tradičné médiá, médiá takzvaného stredného prúdu, že namiesto aby robili to, čo je asi ich hlavným poslaním: strážili slobodu v našej krajine, prevolávajú na slávu anonymnému molochovi cenzúry. Ak takto postupujeme, nie sme demokrati, ale iba takzvaní demokrati, pseudo-demokrati,“ ostro kritizuje Avenarius.

Autora blogu na záver potešilo, že Bukovský zverejnil novú epizódu, aspoň na Facebooku, v ktorej uverejnil, že sa neplánuje vzdať.

MUDr. Bukovský sa opäť ozval. Prepukla cenzúra, toto budeme robiť odteraz!
"Prepukla cenzúra, úplne naplno," hovorí v úvode videa MUDr. Igor Bukovský. Najnovšie sa venuje zrušeniu svojho kanála na YouTube. Zrušenie prirovnáva k vtrhnutiu politikov v zablatených čižmách do ambulancií, ba aj na operačnú sálu, aby začali... Čítať ďalej
01 | 10 | 2021 | Gabriela Fedičová


Je známe, že aj Denník N ťažko uznáva alternatívny názor, skôr ho vysmieva. Aj v mene vyššieho princípu ochrany slobody by sa dal vziať tento blog ako pomalý návrat k názorovej tolerancii.