AKTUALIZOVANÉ Synovca exšéfa parlamentu Pašku súd poslal do basy. Odsedí si sedem rokov
05 | 10 | 2021 I Diana Zaťková

Tak už súd rozhodol! Branislavovi Paškovi, synovcovi exšéfa parlamentu Pavla Pašku († 60), hrozil za podvod s ultrazvukmi vysoký trest. Na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Banskej Bystrici sa rozhodlo o treste na dolnej hranici sadzby, píše portál 1pluska.sk



Bitkár a podvodník?

Obžalovaný Branislav Paška sa neslávne preslávil už pouličnou bitkou, za ktorú je podmienečne odsúdený. Teraz mu ale hrozí oveľa vyšší trest.

Paška sa ešte v júni 2015 zaplietol do bitky na košickej Hlavnej ulici, kde spolu s dvomi bratmi zbili mladého muža, ktorý chránil svoju priateľku. Krajský súd Košice mu v júni vymeral trest dvojročného väzenia s podmienečným odkladom na tri roky za prečiny výtržníctva a ublíženia na zdraví so spôsobením ťažkej ujmy.
Trestný čin z roku 2013

Teraz je ale súdený za ekonomický trestný čin. V roku 2013 mal ako vedúci oddelenia verejného obstarávania Univerzitnej nemocnice Louisa Pasteura v Košiciach nastaviť podmienky verejnej súťaže tak, aby uprednostnil vopred vybranú spoločnosť.

Matovič odkázal ministrom: Nikto nedostane viac! Nie som Ježiško
A odkiaľ ich mám zobrať? Pýta sa Matovič. Plánované príjmy štátneho rozpočtu na budúci rok sú 20 miliárd eur a oni si pýtali navyše 6,6 miliárd eur. Len, bohužiaľ, nikto z nich neprišiel s návrhom, odkiaľ to mám zobrať. Čítať ďalej
05 | 10 | 2021 | Diana Zaťková


Podľa portálu išlo o štyri ultrazvuky, ktoré mali mať podľa obžaloby hodnotu 212-tisíc eur. Nemocnica ich ale kúpila za 380-tisíc eur. Paška je obžalovaný zo zločinu machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe, za čo mu hrozí 7 až 12 rokov za mrežami!
Vraj sa na ničom nepodieľal

„Môj klient sa nijakým spôsobom nepodieľal na protiprávnom konaní. Neparticipoval na príprave podkladov, ktoré sa týkajú technickej špecifikácie zariadení,“ povedal v minulosti Paškov obhajca Sergej Romža.

Paška po svojom prvom odsúdení prestal v nemocnici pracovať. Dôvodom je pravdepodobne práve jeho právoplatné odsúdenie. Pojednávanie dnes začalo o 9.00 a dnes by mohol padnúť aj rozsudok.

Prokurátor vo svojej záverečnej reči navrhol Paškovi trest v dolnej sadzbe, čo znamená, že „iba“ 7 rokov. Sudca sa s tým pri rozsudku však nemusí stotožniť a keď uzná Pašku vinným, môže si posedieť vo väzení oveľa dlhšie.
A už je rozsudok

Obžalovaného Branislava Pašku, synovca nebohého expredsedu Národnej rady SR Pavla Pašku, v utorok odsúdil Špecializovaný trestný súd, pracovisko Banská Bystrica, v kauze nákupu ultrazvukov pre košickú nemocnicu na sedem rokov väzenia.

V. Pčolinský: Rozsah trestnej činnosti Makóa je obrovský. Buď si niečo urobí, alebo ujde
Exkluzívny rozhovor s bývalým riaditeľom SIS Vladimírom Pčolinským, ktorý strávil vo väzbe 175 dní priniesol portál Pluska. Vladimír Pčolinský v ňom hovorí o vzťahu Makóa a Čurillu. O svojich pocitoch vo vzťahu k exnámestníkovi SIS Borisovi Beňovi,... Čítať ďalej
05 | 10 | 2021 | Gabriela Fedičová