Papalášsku limuzínu si objednajú telefónom, po sanitku (bez diaľničnej známky) sa nachodíte aj bez nôh
04 | 10 | 2021 I Eka Balašková

Cesty sanitkou, to vám je jedno veľké dobrodružstvo a vlastivedný výlet v jednom. Za ostatný rok som takýchto krasojázd absolvovala niekoľko. Na defektných pneumatikách nášho zdravotníctva "pohupkávali" sanitky od diery k diere v celkovom systéme rezortu.


Kým tá sanitka vôbec príde


Je nutné zavolať obvodnému lekárovi. Pacientka, nazvime ju pani X, má predvolanie od odborného lekára na Heydukovu 12 v Bratislave. Ale nemôže si sama zavolať na dispečing. Viem si to predstaviť tak, že niekomu na tom dispečingu nadiktuje rodné číslo. Tam si ho naťukajú do systému a budú vidieť, že čo ja viem 10. 10. 2021 má byť pani X  na Heydukovej 12. Kam ju objednal na kontrolu doktor Rak. Systém má nahratý telefonát evidentne od pani X, lebo veď kto iný by vedel jej rodné číslo. Eviduje, že pani X potrebuje sanitku. Vybavené.


Covid pasy sú také isté, ako boli „vycestovacie doložky“ za komunizmu, tvrdí Mesík
Vakcinačné šialenstvo proti COVID-19 v Izraeli dosahuje vrchol. Napriek evidentnej nefunkčnosti experimentálnych vakcín tam ale očkujú ďalej. Na rade je tretia „posilňovacia“ dávka, v dohľadne sú však aj ďalšie. Kde sa to... Čítať ďalej
03 | 10 | 2021 | Jozef Uhlarik


Tak vydajme sa na cestu

Aktuálne to funguje však tak, že pani X musí zavolať svojmu obvodnému lekárovi. Tam sestrička vypíše papier na sanitku. Pani X si pre žiadanku k obvodnému lekárovi musí dobehnúť (hoci na vozíku a poloslepá) a odniesť ju sama na dispečing. Odtiaľ jej deň pred cestou budú volať, kedy má byť pripravená.


Od Komárna do Bratislavy cez Košice?


Pani X nespí celú noc, lebo veď nervy pracujú. A tak o piatej pred domom poslušne čaká na sanitku. V nej sedia už ďalší dvaja-traja pacienti. Poteší sa, že fajn, plný stav, ideme priamo do Bratislavy. Hej, ale akou okľukou... Nevadí jej, že musia ísť z Komárna cez Veľké Kosihy, lebo tam pristúpi ešte jeden pasažier. Ale prečo sa nemôžu na hlavnú cestu napojiť v Zemianskej Olči a ísť "normálnou" cestou? 


Nemajú ani na diaľničnú známku


Keďže by musel kúpiť diaľničnú známku, po kvalitnej ceste to nepôjde. No a starou cestou, cez Rovinku a Biskupice by uviazol na viac, ako hodinu v takej zápche, že pacienti by nepostíhali termíny. A tak sa aj pani X vezie takými cestami, že pán, ktorý kvôli svojmu zdravotnému stavu musí ležať, pri prejazde nejedným výtlkom zastoná od bolesti. (Čo tak výnimka pre prepravcu? Nič? To nespadá pod kategóriu "čistenie od mafie"? Mimochodom, lacnejšie je rozbíjať na dierach sanitky a jazdiť navyše kilometre, ako zakúpiť známku?


Sme na mieste - a čo teraz


Pani X, hoci má zníženú mobilitu, sa vo "svojej" cieľovej nemocnici vyzná. A tak zvládne nájsť centrálnu kartotéku. Aj presun k svojmu lekárovi. Pri niektorých diagnózach má človek nárok na prepravu aj so sprievodcom. Ale čo taký človek, ktorý nikoho nemá a v labyrinte veľkej nemocnice je celkom stratený? Má sanitkár čas venovať sa mu, keď v sanitke čaká ešte pár ďalších ľudí? Z ktorých jeden ide na Kramáre, ďalší do Ružinovskej nemocnice a ďalší trebárs na Antolskú? 


Choď si po svojom

A tak si pani X berie žiadanku, na ktorej je číslo na sanitkára a ide si po svojom. Skončí relatívne rýchlo. Lebo veď bola prvá a hoci brali najskôr tých, ktorí šli na príjem, už o deviatej bola vyšetrená. Čo teraz? Nuž nič, len čakať vo vestibule na sanitku domov. 


Starosta Becík: Povedzte mi, sú Naď s Matovičom normálni? (VIDEO)
Nákup vojenskej techniky za dve miliardy eur doslova kole oči všetkým príčetným ľuďom. Na Slovensku chýbajú peniaze na zdravotníctvo aj školstva, ale i na mnohé iné veci, no do armády dokáže vláda naliať doslova neuveriteľné... Čítať ďalej
03 | 10 | 2021 | Jozef Uhlarik


Domov? Naozaj?

Áno, naozaj. Občas síce s trojhodinovým čakaním v pohodlí sanitky na niekoho, kto sa vracia domov rovnakou sanitkou, ako pani X. Domov rovnakou cestou-necestou, plnou zákrut a výtlkov. Už niekde za Gabčíkovom je zápcha, preto si okolo štvrtej šupla Kinedryl a to si prezieravo nedala nič v bufete, len vodu, ktorú si nosí so sebou. V Zlatnej na Ostrove prosí všetky mocnosti nebeské, aby jej aj napriek prázdnemu žalúdku nebolo naozaj zle (lebo ten pocit tesne pred zbieraním sa slín v ústach neomylne prichádza). A tak aspoň volá blízkym, že už len asi dvadsať minút a je doma.


Bezplatná preprava


"Treba niečo platiť?" pýta sa rodinný príslušník, ktorý vybehol von, pomôcť pani X vystúpiť.
"Nie, pani má diagnózu, pri ktorej neplatí." odpovedá sanitkár. Od pani X síce dostal "na kávu", ale to je v poriadku, päťku by dostal, aj keby musela "na blok" zaplatiť za cestu. Lebo ak je preprava bezplatná, neznamená to, že je aj dôstojná. 


Pročko vyplakáva: Má pocit, že hlupák nie je (VIDEO)
Pročka vytočilo, že Mazurek na Facebooku zverejnil zostrih vystúpenia v pléne NRSR, kde Pročko pôsobil ako psychiatrický pacient. Z toho, že vyzeral ako hlupák obvinil, opäť v pléne Národnej rady, Milana Mazureka. Ten nelenil a zverejnil ďalší... Čítať ďalej
03 | 10 | 2021 | Petra Demková