Slovák, ktorý je zapísaný v Guinnessovej knihe hneď trikrát!
03 | 10 | 2021 I Denis Merva

Výnalezca Štefan Gašparín († 78), rodák z Nového Mesta nad Váhom, ktorý urobil motorčekmi dieru do sveta!


Väčšine Slovákov spomínané meno zrejme nie je známe. No reč je o elektroinžinierovi, ktorý sa ako jeden z mála dokázal zapísať do knihy rekordov až trikrát. Túžba slovenského výnalezcu zapísať sa do Guinnessovej knihy štvrtý krát sa žiaľ nenaplnila. Zomrel pred 6 rokmi a rekordný minimotor mal neuveriteľný objem 1 mm³. Informoval čas.sk
Sestra vynálezcu spomína

„Odmalička bol otvorená hlava. Zaujímal sa o všetko, čo sa týkalo techniky a vynálezov. Odkedy začal chodiť do školy, tak nežil pre nič iné, ako pre lietadielka. Neskôr vyštudoval elektroinžiniersku školu a začal pracovať v dnes už neexistujúcom závode VUMA v Novom Meste nad Váhom ako vedúci laboratória pre výskum ultrazvukových generátorov,“ spomína na svojho brata Marta Gašparínová. Po rozdelení Československa odišiel žiť do Prahy."

vynálezca Gašparín
Zdroj/youtube S4žb67

Stretnutie s idolom

Štefan podľa citovaného zdroja čas.sk zostrojil svoj prvý model v roku 1972 a táto práca ho úplne pohltila. Veľkým vzorom pre Štefana Gašparína bol najmä anglický vynálezca Bill Brown, ktorý začal CO2 motorčeky vyrábať v roku 1947. Slovákovi z Považia sa s ním podarilo stretnúť po páde železnej opony v roku 1991 a podľa spomienok jeho sestry to bol pre neho neuveriteľný zážitok. Slovenský vynálezca Brownovi tiež spomenul aj svoj prvý malý motor s objemom 160 mm³, ktorý podľa britského vzoru skonštruoval vo svojej súkromnej dielni. „Veľmi si vážil, že sa mu s ním podarilo stretnúť,“ hovorí Marta s tým, že aj za socializmu sa snažil inšpirovať novinkami zo Západu.
Čím boli minimotorčeky výnimočné?

Práca za dosiahnutím čo najmenšieho motora, vďaka ktorému by vzlietli modely lietadiel, bola pre neho celoživotným bádaním. „Snažil sa vyrobiť čo najmenší motor na svete pre lietadlá, ktoré lietali aj v interiéri. Boli tak maličké ako necht na malíčku a napriek tomu to lietadlo utiahlo, bolo to niečo unikátne,“ spomína na svojho výnimočného brata Marta a dodáva, že o jeho prácu sa zaujímali firmy a modelári z celého sveta.
Zagorová pred kolapsom prestala komunikovať!
Zásah polície a rýchly prevoz do nemocnice na Karlovom námestí šokoval nič netušiacich fanúšikov! Údajne priatelia deväťnásobnej Zlatej Slávice vedeli už skôr, že na tom speváčka zdravotne nie je dobre. Informoval blesk.cz Čítať ďalej
01 | 10 | 2021 | Denis Merva


„Mikro CO2 motory sú veľmi vhodné pre pohon mikromodelov s hmotnosťou od 1 g do 15 g. V roku 2002 som zvládol sériovú výrobu motorov, kde úplný pohon týmto motorom váži len 1 g,“ chválil sa pred mnohými rokmi Gašparín na svojej webovej stránke, ktorá je stále aktívna. Za svoju prácu bol aj niekoľkokrát ocenený, naposledy Medzinárodnou leteckou federáciou a diplomom Olega Antonova, ktorý je udeľovaný len jednej osobe za rok.
V klube svetových rekordérov

Konštrukčný virtuóz si založil v Říčanoch neďaleko Prahy vlastnú firmu. Nadaný Štefan si všetko robil úplne sám. „Mal malú dielničku pri dome, kde mal všetky nástroje, ktoré potreboval k svojej práci. Všetko si robil sám na kolene, s pár spolupracovníkmi,“ hovorí hrdá sestra, a dokonca sa dostal aj medzi svetových rekordérov. „Do Guinnessovej knihy sa teda zapísal až trikrát, pokúšal sa aj štvrtý, ale to už, bohužiaľ nestihol." Pripomína článok na portáli čas.sk.

Z reťaze utrhnutá Britney Spears sa otŕča všade holá!
Po 13-tich rokoch je americká speváčka Britney Spears konečne na slobode! Jej otec Jamie (69) už nie je jej opatrovníkom. Tento míľnik v jej živote musí byť samozrejme poriadne oslávený. Na instagrame sa 39-ročná speváčka opäť predviedla, fotí sa... Čítať ďalej
02 | 10 | 2021 | Denis Merva