Ruskí politici reagujú na primitívne vyhrážky z Česka, adresované Moskve kvôli zime a plynu
03 | 10 | 2021 I Ivan Brožík

Václav Bartuška je súčasný český diplomat , politik a publicista . Je aj mimoriadnym veľvyslancom Českej republiky pre otázky energetickej bezpečnosti. Okrem iného pôsobí ako vládny splnomocnenec pre dostavbu elektrárne v Temelíne. "Rozhodli sa (Rusi) prejsť do protiútoku, snažia sa nám ukázať, že celý ten prechod na novú zelenú energetiku bude náročnejší, drahší a komplikovanejší," povedal Bartuška v rozhovore pre český Radiožurnál


Rusko samozrejme na takéto a podobné vyjadrenia prízemne rusofóbnych politikov zareagovalo. Bartuška okrem iného totiž nepriamo vyhlásil, že zásoby plynu v Európe sú preto tak malé, lebo Rusko si cez dodávky plynu robí svoju európsku geopolitiku. A pripomenul "zelenú energiu".
Odpoveď z Ruska

Na vyhlásenie Bartuška zareagovali aj v Rusku. "Nie je jasné, s akou zelenou energiou počíta. Zelená energia je otázkou budúcnosti a je veľmi nejasná, " vysvetlil podľa portálu rbc.ru ruský politik Džabarov. (Vladimir Džabarov je predsedu zahraničného výboru Rady federácie (hornej komory parlamentu).

Džabarov poznamenal, že uhľovodíková zmes je dnes veľmi žiadaná v mnohých rafinérskych oblastiach petrochemického priemyslu.
Inými slovami - Bartuška sa naparuje

Podľa senátora je tiež Bartuškovou chybou, že hovorí v mene celej Európy. Ruský politik vyjadril pochybnosti, že všetky krajiny Európskej únie sú s vyhrážkami českého politika solidárne. Dodal, že český názor pôsobí voči Rusku nepriateľsky.

Podobný postoj zastáva aj senátor Sergej Cekov. Podľa neho Bartuškove slová nepovedú k žiadnym skutočným činom. Ruský senátor ich označil za povrchné a neinteligentné.
Hlúposť? Iba hlúposť?

"Európske osobnosti hlboko nepochopili procesy vo vzťahoch medzi Európou a Ruskom. Máme záujem o spoluprácu. Chystá sa postaviť Rusko na miesto a Európa vrátane Slovenskej republiky tým utrpí, " uviedol poslanec Sergej Cekov. Ďalej Cekov konštatoval, že súčasná situácia v Európskej únii ukazuje, že Európa sa bez ruského paliva jednoducho nezaobíde.

(Medzititulky red. HD.)

EÚ sa bude triasť od zimy: Globálne vojny o plyn sa práve začali!
Názor Club Orlov Čítať ďalej
30 | 09 | 2021 | Diana Zaťková