V Komárne bolo rušno. Čo sa tam dialo?
02 | 10 | 2021 I Eka Balašková

Komárno bolo v dňoch 27. septembra až 1. októbra už po niekoľký krát pravdepodobne najbezpečnejším miestom na svete. Stalo sa dejiskom cvičenia špeciálnych protiteroristických jednotiek združených v organizácii Atlas, ktorej Slovenská republika aktuálne predsedá.


Konalo sa pod vedením slovenského útvaru osobitného určenia Prezídia Policajného zboru známeho aj pod názvom Lynx Commando. To viedol aj súčasný dočasný prezident policajného zboru Hamran. Ten pochádza z Komárna a vie, že tunajšia stredoveká pevnosť je na takéto cvičenia vhodná - nie je obývaná, ale je to husto zastavaný, členitý priestor.


Bohatá medzinárodná účasť

Zúčastnilo sa na ňom viac ako 200 účastníkov, z tohto počtu bolo 104 príslušníkov zo zahraničných protiteroristických jednotiek (Lotyšsko, Dánsko, Portugalsko, Švajčiarsko, Rakúsko, Nemecko, Írsko, Chorvátsko, Česká republika, Fínsko, Grécko, Malta, Holandsko, Belgicko, Maďarsko, Taliansko, Poľsko a Rumunsko).



Na čo sa cvičenie zameriavalo

Príslušníci špeciálnych jednotiek trénovali štandardné operačné postupy pri oslobodzovaní rukojemníkov v rámci expertnej skupiny Building (Budovy), a to v rôznych situáciách - v tme, pomocou zásahových plošín, vrtuľníkov, s využitím služobných psov, ostreľovačov a ďalších.  Súčasťou nácviku bolo taktiež poskytovanie prvej pomoci zranenému a aj ostrá streľba.


Pri organizácii cvičenia vypomáhali skúsení inštruktori z Českej republiky, Chorvátska a Írska. Pozorovatelia a hodnotitelia pricestovali z partnerských jednotiek nášho Lynxu z krajín ako Nemecko, Rakúsko, Švajčiarsko, Portugalsko, Dánsko a Lotyšsko.


Zdroj: FB Ministerstvo vnútra SR


Landa: Takto by sa polícia v demokratickom a slobodnom štáte rozhodne chovať nemala To je gestapo! (VIDEO)
Situácia okolo koronavírusu nielen u nás, ale aj v Európe, ba na celom svete, je doslova šokujúca. Nie tak pre jeho účinky, po ktorých už zomreli milióny ľudí, ale pre kroky, ktorými vyvíjajú politici tlaky na svojich občanov. A tie sú niekedy... Čítať ďalej
27 | 09 | 2021 | Jozef Uhlarik