ŠOK v EÚ: Slovinský ústavný súd zablokoval povinné očkovanie zamestnancov
02 | 10 | 2021 I Ivan Brožík

Slovinsko zablokovalo povinné očkovanie verejných zamestnancov. A to doslova niekoľko hodín predtým, ako mal zákon nadobudnúť účinnosť. Tamojšia vláda požadovala, aby bolo približne 31 000 ľudí z radov štátnych zamestnancov, policajtov a vojakov očkovaných alebo prekonalo Covid-19. To malo byť podmienkou možnosti ich ďalšieho zotrvania v práci.


Zákon mal nadobudnúť účinnosť v týchto dňoch, ale ústavný súd v Slovinsku v reakcii na sťažnosť proti opatreniu, ktorú predložil zväz policajtov, rozhodol zablokovať jeho aplikovanie. Píše o tom web rte.ie.
Súd argumentuje následkami a dôsledkami

Súd vo svojom rozhodnutí uviedol, že „napriek veľmi vážnej epidemickej situácii“ usúdil, že „implementácia potenciálne protiústavného (opatrenia) ... by mala horšie dôsledky ako odďaľovanie implementácie“.

Moratórium návrhu zostane v platnosti, kým súd nerozhodne definitívne o sťažnosti podanej policajným zväzom, ale nateraz ešte nebol na pojednávanie stanovený dátum.
Vláda je "rozčarovaná"

Minister verejnej správy vlády Slovinska Bostjan Koritnik novinárom povedal, že „rozhodnutie súdu ľutuje, ale rozhodne ho vykoná“.

Trvá na tom, že zákon o povinnej vakcinácii je zameraný na „zaistenie bezpečnejších pracovných podmienok v priestoroch, za ktoré je zodpovedná vláda“.
Hrozila strata zamestnania

Podľa opatrenia zamestnanci čelili strate zamestnania, ak by odmietli očkovanie a ich pozícia im neumožnila pracovať z domu.

Slovinsko zaočkovalo iba 45 percent z dvoch miliónov ľudí, čo je jedna z najnižších úrovní v Európskej únii. Dodáva webrte.ie.

(Medzititulky red. HD.)

Mesík: Doktorka Janeková mala 188 pacientov s Covidom z toho 0 v nemocnici a 0 mŕtvych. Včas liečila Ivermectinom
Na Slovensku boj Ivermectin vz experimentálne vakcíny jasne vyhrávajú vakcíny, pretože naši „odborníci“ liek proti zákernej chorobe neuznávajú. A prečo by aj keď farmaceutické firmy, ktoré väčšinu z nich štedro dotujú, na ňom takmer nič... Čítať ďalej
02 | 10 | 2021 | Jozef Uhlarik