Naďova hlava XXII, alebo ako sa vojak na príkaz armády "nechá v poriadku" umrieť
02 | 10 | 2021 I Eka Balašková

Minister obrany už niekoľkokrát ukázal, aký dokáže byť neempatický až bezcitný. Naposledy sme to mohli vidieť v pondelňajších Reportéroch RTVS.  Venovali sa aj prípadu zosnulého vojak Juraja Kemlágeho. Ten sa v minulom roku pripravoval na školení na misiu EUFOR (Slovensko v rámci nej pomáha v Bosne a Hercegovine). Lenže vojak Kemlage sa na decembrovom školení pred nástupom na misiu nakazil koronavírusom a tak bol umiestnený v karanténnom zariadení Lešti. To ale nemá štatút zdravotníckeho zariadenia. Tam aj vojak aj zomrel.


Školenie sa malo konať v momente, kedy sa zistilo, že jeden z účastníkov je pozitívne testovaný na covid. Minister Naď vysvetľuje, že kurz na základe rozhodnutia hygienikov neukončili s tým, že verili tomu, že ďalšie prípady už v kurze nebudú.


PSN o povinnom očkovaní vojakov: Vojak nie je poddaný ministra Naďa!
Predsedníctvo politickej strany Práca slovenského národa (PSN) odkazuje ministrovi obrany jasné stanovisko. Vojak nie je poddaný ani sluha či najatý žoldnier viazaný peniazmi na ministra Naďa, píše portál extraplus.sk. Čítať ďalej
24 | 09 | 2021 | Diana Zaťková


Šup do karantény

Podľa vtedy platných nariadení kurz mal byť okamžite po tomto zistení ukončený a vojaci, ktorí s infikovaným prišli do kontaktu, mali byť karantenizovaní. To sa nestalo. Niekto teda všetkých vystavil hrozbe šírenia nebezpečnej choroby. V tomto prípade rozhodnutie urobil hygienik - Vojenský úrad hygieny a epidemiológie. Jediným infikovaným bol vojak Kemlage.


Ošetrovňa bez ošetrovania

Ten sa dostal do jednej izby s kúpeľňou, kde ho nenavštívil lekár. Pýtal sa ho na priebeh ochorenia pýtal len po telefóne, čo bol vraj príkaz - ak by prišlo k zhoršeniu, má sa volať záchranná služba. Aj stravu si vzal len spred dverí. Pritom sa jeho zdravotný stav zo dňa na deň zhoršoval. Nakoľko však nemali e-recept, antibiotiká mu napísať nechceli a tak sa liečil len bežne dostupnými liekmi proti horúčke. Vojak však zomrel, rodine nebola poskytnutá žiadna pomoc a ani  kompetentní - ošetrujúci lekári o tomto prípade - nemôžu hovoriť. Vyjadriť sa nechcela ani Jurajova ošetrujúca lekárka zo Serede.


Umrel dobrovoľne

Podľa ministra Naďa službu konajúci lekári nie sú za Kemlágeho smrť zodpovední. Pretože, citujeme: "Každý jeden človek, ktorý sa zúčastnil dobrovoľnej karantény na Lešti podpísal, že si uvedomuje, že toto nie je zariadenie poskytujúce lekársku starostlivosť, že je to jednoducho len karanténa." Síce tam boli zdravotníci, ale tí neboli zodpovední za stav karantenizovaných. Tí boli poučení, že to majú riešiť so svojimi ošetrujúcimi lekármi.


Armáda nemá lekára?

Pán minister - to sa fakt má človek vo vysokých horúčkach nechať vyšetriť obvodným lekárom, ktorý je pomaly dve stovky kilometrov vzdialený a nemá šancu spoľahlivo posúdiť zdravotný stav? Väčšina lekárov to pochopila presne takto, no to nie je celkom možné. Podľa ministra Naďa však mohol kedykoľvek odísť, zavolať si niekoho, kto ho vyzdvihne a odvezie domov, ale mohol aj požiadať o prevoz do nemocnice.


Naď to na Facebooku už poriadne prehnal. Takto sa správa minister?
"Doma po večeroch hajluješ nad fotkou Mazúrka, dezolátik." Minister Naď sa opäť raz rozohnil na sociálnej sieti. Tak ako sa na chlapa, ktorý má pod palcom ťažkú vojenskú techniku patrí, to riadne natrel chudákovi občanovi, ktorý komentoval jeho... Čítať ďalej
25 | 09 | 2021 | Diana Zaťková


Naď odmieta zodpovednosť

V prípade bolo podané trestné oznámenie za zanedbanie zdravotnej starostlivosti. Ministerstvo však necíti žiadnu zodpovednosť za smrť tohto vojaka. Minister Naď: "Je nám ľúto, čo sa stalo, ale odmietam akúkoľvek, moju osobnú, ale aj rezortnú zodpovednosť za toto úmrtie. Žiaľ, treba to brať ako nepeknú chorobu, ktorá aj takéto úmrtia prináša, akokoľvek sa snažíme proti tomu bojovať." Ako sa snažia proti tomu bojovať, keď kurz pokračoval ešte pár dní po tom, ako bol zistený jeden pozitívne testovaný frekventant?


Úrady "nie sú príslušné"

Stanovisko k prípadu vydal aj Úrad dohľadu nad zdravotnou starostlivosťou v zmysle, že keďže prípad je v kompetencii Ministerstva obrany, takže ÚDZS nie je príslušný konať. Takže v tejto veci má konať Útvar hlavného lekára MO. Ten ale oznámil, že s tým nemá nič spoločné, pretože KC Lešť nie je zdravotnícke zariadenie.


Mal tam zdravotnícky personál, ktorý tam nebol na to, aby umierajúceho liečil

Kompetentní si "umývajú ruky". Výsledky svojho vyšetrovania poskytla pobočka ÚDZS - všeobecná lekárka v Seredi konala správne, no podľa jej vyjadrenia sa vo veci treba obrátiť sa na Ministerstvo obrany. Takže bludný kruh pokračuje. Podľa ministra Naďa: "On tam nemal nič horšie, ako by mal doma. Naopak, mal tam neustálu komunikáciu s tým zdravotníckym personálom, ale oni ho podľa prísnych legislatívnych noriem nemohli liečiť. Dali mu poradenstvo, čo by mal robiť, ale oni tam neboli na to, aby ho liečili."


To by musel niekto vyhodnotiť

Nestačilo zobrať ho sanitkou do Ružomberka? Minister Naď: "No ale to by naozaj tak musel niekto vyhodnotiť, lebo v tom čase boli stovky podobných prípadov po celom Slovensku."


Minister Naď vlastne arogantne tvrdí, že vojak Kemlage si za svoju smrť môže sám. Svojimi vyjadreniami nie prvýkrát ukázal, ako veľmi mu záleží na životoch jeho podriadených.


Švejkovi na čele ministerstva obrany neveria. Naďovi sa prihlásilo do aktívnych záloh "až" 20 ľudí
29 | 09 | 2021 | TASR


Zdroj: Reportéri RTVS