Moderné lieky na rakovinu pľúc existujú: Slováci však majú smolu. Ale zas – my máme lotériu
02 | 10 | 2021 I Petra Demková

„Najhoršia situácia v onkológii je asi s karcinómom pľúc. Zistili sme, že čas od prvých príznakov po začatie liečby na Slovensku je neraz až okolo 180 dní, pričom vo vyspelých štátoch sa pohybuje okolo 30 - 50 dní!“ hovorí Jana Pifflová Španková z NIE RAKOVINE. Slovenský pacient sa nevie dostať k modernej liečbe. 



Zomierame na Covid? Nie, na rakovinu

Áno, v titulku som si dovolila nevhodný sarkazmus. Situácia na Slovensku v súvislosti s dostupnosťou modernej liečby rakoviny je totiž smiechom cez slzy. Bolo by to smiešne, keby to nebolo tak smutné a tragické. Na svete existuje množstvo moderných liekov, ktoré vedia onkopacientom zachrániť život. Slovenskú vládu však zaujíma len Covid. A mladí ľudia zatiaľ zomierajú. Na covid? Nie. Na rakovinu.
Každé 4 hodiny zomiera pacient

Smutný článok priniesol časopis Zdravie. Na portáli zdravie.pluska sa pozreli na rakovinu pľúc a možnosti liečby. Respondentami v článku sú doc. MUDr. Ivan Solovič, CSc., a prezidentka pacientskej organizácie NIE RAKOVINE Jana Pifflová Španková.

„Každé 4 hodiny zomrie na rakovinu pľúc u nás jeden človek. Prečo sú čísla také zlé? K lekárovi ideme často neskoro, no problémom býva aj to, akú liečbu pacientovi poisťovňa preplatí a kedy sa k nej dostane,“ hovorí doc. MUDr. Ivan Solovič, CSc., svetová kapacita v oblasti tuberkulózy a pľúcnych chorôb a expert WHO pre liečbu tuberkulózy.
Boj so systémom a časom

Karcinóm pľúc ostáva závažným a najťažšie liečiteľným typom rakoviny. Na Slovensku bojujeme s jej vysokým výskytom zatiaľ neúspešne. „Každoročne na Slovensku pribudne približne 3 tisíc nových prípadov. Mať túto diagnózu u nás znamená nielen boj o čas, ale aj boj so systémom a veternými mlynmi,“ informuje zdravie.pluska.sk.

Rozzúrený dav hádzal po Lengvarskom vajíčka (VIDEO)
Téma vakcinácie je aj na Slovensku mimoriadne citlivá. Aká až, to mal možnosť na vlastnej koži pocítiť i minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský, ktorý v Piešťanoch po diskusii o nej zažil niečo, čo vo svojom živote zrejme ešte... Čítať ďalej
02 | 10 | 2021 | Jozef Uhlarik


Jana Pifflová Španková z aliancie NIE RAKOVINE, ktorá dlhodobo bojuje za práva a lepší život pre všetkých onkologických pacientov to potvrdzuje: „Najhoršia situácia v onkológii je asi s karcinómom pľúc. Zistili sme, že čas od prvých príznakov po začatie liečby na Slovensku je neraz až okolo 180 dní, pričom vo vyspelých štátoch sa pohybuje okolo 30 - 50 dní!“ prináša absolútne šokujúcu informáciu prezidentka pacientskej organizácie.
Biologická liečba a imunoterapia je v zahraničí štandard

„Kým inovatívna cielená biologická liečba ako aj imunoterapia je v zahraničí štandard, u nás je veľká časť moderných onkologických terapií nedostupná. V Česku môže byť napríklad pacient s rakovinou pľúc liečený až deviatimi štandardne hradenými terapiami, u nás len dvomi.  Okrem toho, za „covidový rok“ 2020 vstúpil do systému úhrad zo zdravotného poistenia u nás iba jediný onkologický liek. Za rovnaké obdobie však pribudlo v Rumunsku 11 nových štandardne hradených liekov, v Českej republike ich bolo 8,“ píše sa v článku Plusky.

„Celkovo je z 95 moderných liekov na onkologické ochorenia registrovaných Európskou liekovou agentúrou za posledné roky na Slovensku dostupná len tretina z nich, teda 31 liekov. Stále sme na chvoste Európy a sme na tom najhoršie aj v porovnaní so susednými a balkánskymi krajinami,“ informuje portál Pluska ďalej.
Slovensko je jednou z posledných krajín únie

„Slovensko je jedna z posledných krajín v rámci únie, v ktorej musia pacienti a lekári za imunoterapiu bojovať, často neúspešne, keďže väčšina indikácií nie je plošne hradená. Po neschválení žiadosti poisťovňou sa pacienti a ich rodiny neraz utiekajú k verejným zbierkam, platia si liečbu z vlastných úspor alebo svoje prípady medializujú,“ uzatvára Jana Pifflová Španková.

Na záver už len smutný povzdych... spamätajú sa kompetentní na Slovensku? Alebo nechajú mladých ľudí v produktívnom veku zomierať aj naďalej, odmietajúc im liečbu ktorá existuje? Ostaneme krajinou, kde sa vyhadzujú miliardy na prevenciu a liečbu jednej jedinej choroby – covidu?

Odmieta vás lekár ošetriť lebo nie ste očkovaný či testovaný? JUDr. Géci pripravil vzor sťažnosti
Vďaka Bohu za tých zopár právnikov, ktorí nepodľahli hystérii a pomáhajú Slovákom s právnymi problémami, ktoré bežnému občanovi v súčasnosti vznikajú. Dôvodom, samozrejme, sú protiprávne nariadené opatrenia ÚVZ a vlády. Tak sa stáva dnes aj to, že... Čítať ďalej
01 | 10 | 2021 | Petra Demková