Čiňania sa zbláznili a vysielajú desiatky bojových lietadiel nad Tchajwan
02 | 10 | 2021 I Ivan Brožík

Čína vyslala 25 bojových lietadiel do vzdušného priestoru Tchajwanu. Okamžite to vyvolalo obavy z 3. svetovej vojny o sporné územie.


"Je to už druhý deň po sebe, čo bol Taiwan nútený aktivovať protivzdušnú obranu." Informuje britský web thesun.co.uk.
Provokácie sa začali už včera

Včera vstúpilo 19 čínskych stíhačiek do vzdušného priestoru Tchajwanu, čím sa iba vystupňovali obavy z ďalšej svetovej vojny. Znamená to najnovšie a extrémne zvýšenie napätia v Tchajwanskej úžine.

"Čínsku leteckú formáciu tvorilo 12 stíhačiek J-16 a dva atómové bombardéry H-6.
Tchajwan má vážne podozrenia

Čína považuje Tchajwan za súčasť svojho územia a dlhodobo sa vyhráža použitím sily, aby ho dostala pod svoju kontrolu.

Napätie vzrástlo po tom, ako Tchajwan uskutočnil niekoľko vážnych cvičení, zameraných na odvrátenie biologickej agresie. Ostrov vyjadril obavy, že Čína v rámci prípravy na tretiu svetovú vojnu vytvára biologické zbrane. Cvičenia prebiehajú na celom Tchajwane, ako aj v priľahlej námornej úžine a zahŕňajú pravidelné aj vybrané záložné armádne sily.
Informácie znepokojujú

„Čínski komunisti pokračujú vo veľkých investíciách do rozpočtov národnej obrany, jeho vojenské sily rýchlo rástli a často vysielali lietadlá a lode do vzdušného priestoru a výsostných vôd Tchajwanu", uviedlo tchajwanské ministerstvo obrany.

Tchajwan chce ukázať že sa dokáže brániť.  Otázne je, či by mu USA v prípade útoku zo strany Číny prišli na pomoc.

(Medzititulky red. HD.)

V Bielom dome sa zišli lídri USA, Japonska, Indie a Austrálie; Čína to kritizuje
Lídri Spojených štátov, Japonska, Indie a Austrálie sa v piatok stretli v Bielom dome vo Washingtone, aby prediskutovali okrem iného možnosti pokroku v očkovaní proti ochoreniu COVID-19 a tiež spoluprácu v oblasti infraštruktúry a technológií,... Čítať ďalej
25 | 09 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR