Zásahový tím odchytil a usmrtil vo Vysokých Tatrách medveďa hnedého
01 | 10 | 2021 I Ivan Mihale/ TASR

Zásahový tím pre medveďa hnedého odchytil a eutanázoval vo štvrtok (30. 9.) vo Vysokých Tatrách medveďa hnedého. Ako TASR informovala Catherine Černochová z tlačového oddelenia Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR, pohyb jedinca monitoroval už dlhé mesiace v lokalite Smokovce v meste Vysoké Tatry.


Stupeň zmeny správania sa tohto medveďa bol už v štádiu, keď nebola nádej na odvyknutie si od stravy z kontajnerov a od synantropného chovania. Návrat k prirodzenému spôsobu života vo voľnej prírode už nebol podľa rezortu životného prostredia reálny. Zásahový tím vyskúšal všetky možnosti odstrašenia medveďa, žiaľ, neúspešne.

Medveď podľa Černochovej opakovane prenikal do intravilánu obce, najmä na územiach Dolného, Horného, Starého a Nového Smokovca. Kŕmil sa potravou zo zmesového komunálneho odpadu, ktorý nie je v týchto obciach dostatočne zabezpečený. Pri stretnutiach s človekom už nejavil známky plachosti a opätovne sa vracal k nezabezpečeným kontajnerom. Zásahový tím medveďa odchytil a eutanázoval za prítomnosti veterinárneho lekára.

"Ministerstvo pripomína, že v minulosti podporilo mesto Vysoké Tatry a okolité obce nemalým finančným príspevkom na zabezpečenie kontajnerových stojísk, čo však samosprávy nevyužili tak, aby k takémuto zabezpečeniu naozaj došlo. Upozorňujeme opäť, že podľa vyhlášky sú tí, ktorí vytvárajú odpad, povinní zabezpečiť ho pred šelmami buď použitím uzamykateľnej zbernej nádoby, alebo inou formou ochrany pred prístupom medveďa k odpadu," doplnila Černochová.

Neuveriteľné: V Nemecku súdia za spoluúčasť na vraždení 96-ročnú dôchodkyňu!
Dobehla ju minulosť. V Nemecku posadili za mreže 96-ročnú dôchodkyňu. V mladosti však nebola žiadne neviniatko. Na jej brutalitu zaplatilo asi10-tisíc ľudí vlastným životom. Čítať ďalej
01 | 10 | 2021 | Jozef Uhlarik